Вхiд на сайт
Авторизацiя

Угорщина вимагає погодження з меншістю закону про середню освіту, - Гриневич

Угорщина вимагає погодження з меншістю закону про середню освіту, - Гриневич
Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявляє, що Угорщина вимагає погодження з угорською національною меншиною проекту закону "Про середню освіту". Про це вона сказала журналістам, передають Українські Новини.

Є важлива умова, щоб ми домовилися з угорською меншиною про редакцію закону про середню освіту, оскільки цей проект деталізує, яка буде модель навчання у школах... Зараз їм не подобається проект закону про середню освіту, хоча він ще навіть не розглядався в першому читанні, вони вже про нього говорять. Це чиста політика, яка не пов'язана із захистом інтересів громадян, що проживають в Україні", - заявила Гриневич.

За її словами, переговори з лідерами угорської нацменшини заплановані на середу, 11 липня.

Гриневич нагадала, що раніше Угорщина вимагала від української влади викладати в школах, де навчаються угорські нацменшини, 100% предметів угорською мовою.

"Звичайно ми доносили до них позицію, і на переговорах багато про це говорили, що ми не можемо нічого не міняти. Діти, які отримують освіту в загальноосвітній школі України і є громадянами України, повинні мати можливість досконало знати українську мову, що дасть їм можливість отримувати вищу освіту в українських вузах", - зазначила міністр.

Наразі, за її словами, Угорщина наполягає на виконанні рекомендацій "Венеціанської комісії", які, на думку української влади, з багатьох точок зору є слушними, і Україна зобов'язалася їх виконувати.

Гриневич підкреслила, що "Венеціанська комісія" не вимагає від української влади змінювати ст. 7 закону україни "Про освіту", що стосується мовних норм.

Як повідомляли Українські Новини, Угорщина до вирішення мовного конфлікту має намір і далі блокувати зближення України і НАТО.

Раніше Угорщина пішла на поступки і розблокувала саміт Україна-Грузія-НАТО.

У свою чергу, Угорщина пообіцяла можливість вибору мови в українських приватних школах.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: