Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу
"Закарпатський кореспондент" розпитав закарпатців, що мешкають за кордоном, про карантинні заходи у різних країнах і про те, чим вони займаються на вимушеній ізоляції.

Романа, Румунія
Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу


Обмеження є і вже давно, садочки, школи, університети - все на карантині. Продукти у супермаркетах є, але іноді потрібно чекати, аби виклали, адже розбирають швидко. Бари, театри, ресторани, кінотеатри - зачинені. Паніка не відчувається, але парки і дитячі майданчики пусті. В нас у Ораді є 1 заражена людина, тому люди й сидять удома, усіх перевели на дистанційне. Якщо обоє батьків працюють, то одному із них оплачують лікарняний для догляду за дитиною. Людей за 65 років просять сидіти вдома, мерія та волонтери забезпечують їх продуктами і всім необхідним. Відмінили усі рейси, крім внутрішніх перельотів. Приїжджих із Італії відправляють на обсервацію, за порушення - штраф 4000 євро. Усі податки на машини і землю та сплату процентів від кредитів - перенесли.
Ми сидимо вдома, читаємо книги, граємо в настолки, дивимося серіали, на які раніше бракувало часу.


Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу
Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу
Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу
Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

До теми: Закарпатки у світі: Романа Калін - розвінчувачка міфів про Румунію

Ярослава, Словаччина

У цілому ситуацію можна описати як "спокійна паніка". Люди делікатні та врівноважені. Черг у магазинах в основному нема, лише в аптеках. Майже всі ходять у масках, в транспорті офіційна заборона ходити без масок. Дефіциту продуктів нема, хоча я вчора купила останню пачку гречки, яка серед словаків не дуже популярна.
Особисто я зіткнулася із проблемою відсутністю захисних масок. Але я працюю в ательє, тож спільними зусиллями багатьох українців організували тут масове виробництво. Масок катастрофічно не вистачає, але без них тут майже ніхто не ходить.


Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

Вночі поліція патрулює вулиці, в основному вони пусті. Після повернення з іншої країни обов'язковий карантин 14 днів, штраф за порушення більше 1600 євро. Інформацію про коронавірус розсилають за допомогою смс. Зняти житло зараз майже нереально, ціни космічні, українцям усі відмовляють. Майже усі фірми та компанії також на карантині. Багато хто зіткнувся з проблемою продовження дозволу на проживання, тож люди, що отримають відмову, змушені будуть повернутися до України.

Катерина, Польща

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

Якщо для України карантини у школах – звичайна справа, то у Польщі за 3,5 роки нашого тут життя, такої практики ще не було. Навіть якщо половина класу хворіла, уроки відбувались.
Тож коли минулої середи учням оголосили про карантин через загрозу коронавірусу, стіни школи затряслись від радісного крику. Дітям хоч чума, хоч кінець світу, аби до школи не ходити. Та зараз налагоджують навчання онлайн.
Так як все відбулось раптово, то в четвер і п’ятницю у школах ще зберігалась опція «светліца» - аналог нашої групи продовженого дня. Батьки могли в ці два дні ще потримати дітей там. А з понеділка, вже мусіли повністю вирішити питання із наглядом за дітьми. Зважаючи на те, що тут заборонено аби дитина віком до 7 років залишалась сама, то це стало проблемою багатьох родин.
Кожному, хто в’їжджав до країни вимірювали температуру, вносили до бази даних і прописували адресу, до котрої направлялась людина. А з 15.03 ввели закон, що кожен поляк який в’їжджає до Польщі, мусить відбути 14 днів у карантині. Іноземців вже не впускають взагалі.
Це стало великою проблемою для багатьох, хто не встиг пересікти кордон. Мої друзі зараз у розлуці. Вони не встигли буквально на добу. Чоловік-українець залишився в Україні, а дружина – в Польщі. Їм боляче, через невідомість, на який час це все.
З суботи закрились абсолютно всі заклади, окрім продуктових, аптек і на диво – будматеріалів. Не знаю, чи всі працюють, але сьогодні сантехнік замінив мені кран на кухні. Під домом робітники ремонтують дорогу. Тобто всілякі ремонтні роботи далі провадяться.
А от міська рада перейшла на віддалену роботу. Всі бюрократичні питання зараз вирішуються за допомогою телефону і мейлів.
Лікарі теж змінили спосіб роботи. В Польщі в принципі не існує поняття – виклик додому. Яка б не була температура, чи стан – йшлося до поліклініки. Тільки в найскладніших ситуаціях – швидка. Коридори поліклініки завжди були заповнені. Та тепер такого немає. Все по максимуму крізь телефон. Навіть рецепт есемескою. Тобто дається спеціальний код, по якому можна взяти ліки в аптеці. Тут майже всі ліки потребують рецепту.
Нетермінові операції чи маніпуляції всі відмінені і в лікарнях, і у лікарів вузького профілю. Ось мій гінеколог вже відмінив мій візит.
Фірми, котрі можуть перейти на дистанційну роботу – одразу це зробили. Мій чоловік працює на польському Джейбілі, і тепер із фразою: «я йду на роботу» він робить два кроки від ліжка і сідає за стіл.
Подруга ще ходить до офісу. Вони працюють в рукавичках. З клієнтами спілкуються крізь скло. Документи клієнти вкладають до коробки.
Масок і дезінфікуючих засобів для рук немає вже давно. В магазинах поляки скуповують макарони, каші, сіль, муку, дріжджі, м’ясо і туалетний папір. Українці в любові до білих рулонів не оригінальні.

До теми: Закарпатки у світі: Катерина Гладеш - кочівниця з маленьким наплічником

Єва, Угорщина

У нас усе нормально , сильної паніки ще немає. Людей набагато менше на вулицях, всі стараються сидіти вдома. Більшість великих компаній (в тому числі компанія, де працює мій чоловік) закрили офіси , видали всім ноутбуки, тож працівники працюють з дому. Продуктів вистачає, "Теско" розіслало клієнтам мейли, щоб наперед бронювали доставку їжі додому. Тішить, що люди дотримуються карантину, наприклад, не допускають скупчення людей. В мене навпроти будинку є аптека, то заходять по одному, інші на вулиці стоять і тримають дистанцію. Всі кафе, ресторани закриті.

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

Ну, в нас особисто маленька дитина, тому ми не скучаємо і для нас звичний домашній режим. Радує також, що є окремий сайт, який постійно оновлюють (2-3 рази на день) , щоб люди були в курсі, яка ситуація.


Жанна, Італія, Ломбардія

Тут строгий карантин. Фактично все закрито. Працюють лиш супермаркети серед тижня, на вихідні, здається, закриті. Аптеки, заправки, установи по цивільному захисту. Для того, щоб піти на роботу, потрібно мати паперове підтвердження. Так само і коли йдеш в магазин чи аптеку. Дотримуються правил безпеки в чергах. Дистанція, запускають по декілька в супермаркет. За порушення режиму - штраф. Буде конпенсація фінансів приватним підприємцям, також скасована місячна оплата кредитів. Школи та офіси - онлайн. В цілому без паніки, ми тут флешмобимо. Вчора вечері сусіди співали гімн, підсвічуючи ліхтариками на телефоні. Ви там теж бережіть себе, і все буде добре.

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу
Щоб лишній раз не виходити з дому за хлібом - печіть удома локшу за старим методом

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу
Плани до кінця карантину


Мирослава, Австрія

Насправді ситуація складна... Вже багато людей захворіли, цифри зростають щогодини. В Австрії, як і в багатьох інших європейських країнах, введено карантин. На вулицях дуже мало людей. Усі торгівельні центри, кафе , ресторани, фітнес-клуби не працюють, тільки аптеки та супермаркети. Продукти можна придбати без обмежень.
В лікарнях строгий режим, жодних відвідувань, контроль у присутності поліції. Мені, наприклад, аби потрапити на роботу кожного дня необхідно проходити контроль.
В парках та на природі можна побачити багато людей - прогулюються чи займаються бігом. Як буде розвиватися ситуація надалі - невідомо.
На роботі спілкуємося з колегами через телефон, щоб не згруповуватися разом, п’ятихвилинки відмінили.


Ольга, Німеччина

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу


Наше підприємство вже більше двох тижнів тому відправило нас працювати з дому. Точніше дало можливість на вибір. До вчора ще багато хто працював, але тепер усі бари, дискотеки, розважальні центри, басейни, спортзали і т.д. - закриваються.
Я живу у селі за містом, тут багато людей виходять просто погуляти на вулиці, сім'ї з дітьми на велосипедах. В самому Кьольні людей дуже помітно поменшало. Вже позавчора більшість ресторанів позакривались самі, не чекаючи на офіційну заборону, а ті, що працювали, розсаджували людей подалі одне від одного.
Порадувала моя улюблена радіохвиля сьогодні. Говорили про те, що усі вдома, то будуть багато готувати, бо ресторани зачинені. "Так як люди розкупили усю пасту (макаронні вироби) в магазинах, ми будемо вам давати різноманітні рецепти, аби урозноманітнити таким чином ваші дні", - повідомила радіоведуча. Регулярно по радіо дають поради та ідеї, як можна проводити час з дітьми, чим зайнятися. А ще мені сподобалося, як сьогодні чоловік розповідав, що їх сім'я не може навідувати бабусю в будинку для пристарілих. Тож вони знайшли старі листівки і щодня носять їй підписані листівки з невеликими посланнями від усіх членів родини, щоб вона знала, що сім'я про неї думає, пам'ятає, і переживає.


Катерина, США, штат Нью-Джерсі

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

Кілька днів тому в нашому штаті з‘явились перші інфіковані. Люди скупили все з полиць у продуктових магазинах, при цьому далі продовжуючи звичайний темп життя. Ніхто навіть не зважав на те, що цей вірус може нести небезпеку! Як і всюди, найбільшим попитом користується вода та туалетний папір, санітайзерів для рук та масок не знайти ніде, доставка санітайзерів з Amazon - один місяць або довше. Люди купують неймовірну кількість продуктів!

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу
Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

До теми: Закарпатки у світі: американська мрія Катерини Шимоняк
Потім президент оголосив про закриття повітряного простору. Ще через кілька днів - про надзвичайну ситуацію. Зачинились школи й садки, державні установи обмежили свою роботу. Сьогодні мають призупинити роботу спортивні клуби, розважальні центри, музеї та ресторани тощо.

Ми вирішили зачинитись вдома, виходимо тільки на власне подвір‘я. У нас тиша, людей на вулиці не видно, втім, як і зазвичай. Бо я ніколи не бачу наших сусідів: на роботу вони їдуть о 6, повертаються дуже пізно. Чула, що люди також скуповують зброю, це свідчить про паніку. І ще у нас сьогодні в штаті ввели комендантський час: після 8:00 вечора не можна виходити з хати. Але в кожному штаті все по-різному.

Ольга, Велика Британія

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

Справжнього карантину, щоб усі сиділи вдома, ще не ввели. Але всім, кому за 70, потрібно бути в ізоляції протягом наступних 4 місяців. Паніки нема, але люди насторожені. Поскуповували минулого тижня туалетний папір, гель для рук і рідке мило, продукти. Але в супермаркетах не бракує їжі. Зборищ на вулицях небагато, відвідувачів у закладах можна порахувати на пальцях.
Як медик, я вважаю, що ідея британського уряду дати перехворіти коронавірусом 80% людей для формування колективного імунітету - хороша. Але на жаль, якщо захворіють люди з факторами ризику, для них перебіг буде важким або летальним. Я рада, що в Ужгороді ввели карантин, це дуже раціонально.


Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

До теми: Закарпатки у світі: Сонячний Альбіон Ольги Данко
Василь, Бразилія

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

В Бразилії на даний момент підтверджено 234 випадки. З яких в Сао Пауло 152. Це велике місто з населенням у 22 мільйони (метрополія). Підозра у ще близько 2000 людей.
До моменту, коли ВООЗ оголосила пандемію, влада Бразилії не сприймала серйозно хворобу. Навіть правий популістський президент Жаїр Месія Болсонаро казав, що це придумана хвороба, і не варто переживати. Тепер все змінилося.
Перший випадок хвороби- 25.02.2020 у Сао Пауло, приїхав з Італії.
Так як Бразилія - федеративна республіка, то більшість рішень затверджують на рівні штату, а не федеративному. Наприклад, у Ріо де Жанейро - навчальні заклади закриті на 15 днів. Масові заходи відмінені, візити в тюрми заборонені, Сао Пауло - 16-23.02 закриті навчальні заклади. На 60 днів заборона брати відпустку для медичного персоналу в Сао Пауло і в Ріо. Федеральний дістрікт Бразілія - школи закрили 11.02 на 5 днів. 16.02 продовжили ще на 16 днів, кінотеатри, театри зачинені. Загалом виділили 5 мільярдів реалів на боротьбу з вірусом. Гроші йдуть у "postos de Saude". Це health basic units - вони у всіх місцевостях існують, навіть де немає лікарень - їх більше 40000 в країні.
Рекомендації: при підозрі у вірусі, якщо вернулись із- за кордону, не йти в лікарні, а в посто де сауде, де, якщо є підозра, то вже роблять тести і відправляють при потребі у лікарні. Ціль - щоб не перенавантажити лікарні.

Відкрили 5200 додаткових контрактів (на 1 рік) для лікарів. Традиційно, коли не вистачає лікарів, їх імпортують з Куби. Ще цікава річ, в Бразилії і раніше були пандемії, всюди є дезінфектанти - в магазинах, барах і ресторанах, заправках і нотаріусах і біля касових апаратів. Мити руки і по два рази на день як мінімум приймати душ - теж звичайне явище. Це, думаю, допомагає дуже.
Але з іншого боку бразилійці дуже люблять контакт, доторкаються, цілуються, танцюють.

Я прилетів позавчора з Амстердама через Лішбоа і тепер удома на карантині. Друзі якраз привезли мені продукти харчування, не виходили з машини, а лиш відкрили багажник і я забрав усі продукти. Дезінфікував кнопки в ліфті і ручки дверей опісля.

Закарпатці за кордоном розповіли про карантин у різних куточках світу

При в'їзді в країну, в аеропорті Сао Пауло Гуарульйо не було жодних питань ні від митників, ні на паспортному котролі. Полетів в Порто Алегре і взяв автобус у Санта Марію. Всюди дуже багато людей. По телебаченню показували, як на пляжах Ріо- Копакабана, Іпанема, Леблан дуже багато людей, як мурах, і пожежні машини їздять і закликають людей йти додому заради їхніх родин і національної безпеки. Зараз людей на пляжах уже менше.


Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: