Вхiд на сайт
Авторизацiя

“На ринку “зеленої” енергетики – справжній бум”, – член ради ЄУЕА

“На ринку “зеленої” енергетики – справжній бум”, – член ради ЄУЕА

З січня 2020 року в Україні запрацює система “зелених” аукціонів. Вона покликана поступово замінити систему “зелених” тарифів, які, на думку Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, вже не відображають реальну вартість з точки зору капітальних витрат.

“Сьогодні в Україні – один із найвищих тарифів в порівнянні з іншими ринками. Він становить 15 центів. Такий тариф був необхідний, щоб створити на ринку певні стимули та залучити інвесторів. Це було правильне рішення українського уряду”, – пояснив Альпер Тунчер, член ради Європейсько-українського енергетичного агентства.

Система “зелених” аукціонів – найпопулярніша світова практика, коли держава оголошує замовлення на потрібний обсяг “зеленої” енергії, а підприємства намагаються цей тендер виграти. Таким чином, отримана ціна є більш обґрунтованою, ніж встановлений міністерством тариф.

“Два роки в Україні буде тривати перехідний період, протягом якого країна буде готуватися до системи “зелених” аукціонів. Я очікую, що перший аукціон може бути оголошений в 2020 році, але ніхто не розраховує, що ціна опуститься занадто низько, до рівня 3-5 центів. Загалом, система аукціонів приводить на ринок більших учасників. Аукціон означає конкуренцію, коли немає фіксованих ставок, як, наприклад, сьогодні – на рівні 15 центів, і це створює гравцям стимул. Ми не знаємо, як будуть впроваджені цінові механізми: у багатьох країнах, наприклад, у Туреччині, система “зелених” аукціонів не була успішною. Але я впевнений, що в Україні це нововведення залучить нових інвесторів і створить систему довгострокових закупівель”, – повідомив турецький експерт.

Майданчиком для проведення даних аукціонів стане Prozorro. Втім, впровадження нової системи обіцяє бути планомірним, і компанії, які отримали “зелений” тариф раніше, будуть працювати за ним до 2030 року.

“Ми спостерігаємо бум на ринку “зеленої” енергетики. Справа в тому, що вартість обладнання значно зменшилася, і тому впровадження “зелених” проектів сьогодні – одна з найбільш вигідних програм. Україна сьогодні являє собою вільний ринок (альтернативної енергії, – Авт.) – немає митних зборів, можна вільно імпортувати обладнання, географічно доставка проста і доступна з різних країн”, – підкреслив Тунчер.

Також член ради Європейсько-українського енергетичного агентства розповів про те, чому турецькі інвестори повернулися в Україну після 2017 року, і які проекти мають намір запускати. Повне інтерв’ю дивіться в програмі “Точки дотику” 03 серпня о 21:30.

UATV



Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: