Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ужгород і мистецтво йоги: поліпшуємо самопочуття комплексно – поради фахівчині

Ужгород і мистецтво йоги: поліпшуємо самопочуття комплексно – поради фахівчині
Закарпатський кореспондент уже повідомляв, як фізичні навантаження впливають на людський організм. Однак існують і такі, які залучають також внутрішній світ, здатні поліпшити самопочуття комплексно.

З кожним роком йога здобуває все більше прихильників в Україні та світі. Ужгород не є винятком – що цікаво, такі вправи до вподоби містянам будь-якого віку, адже заспокоїти думки та віднайти гармонію в непростому сьогоденні хочеться все частіше.

Наскільки популярною йога є серед ужгородців і як за допомогою самопізнання налагодити гармонію зі світом навколо, говоримо з інструкторкою з йоги Іриною Стефанюк. Зустрілися ми у світлій затишній залі, де роблять вправи з йоги, і завдяки медитаційній музиці-фону в розмові відчувалася вся атмосфера мистецтва йоги.

Філософія йоги та її ціль


Ужгород і мистецтво йоги: поліпшуємо самопочуття комплексно – поради фахівчиніІрина Стефанюк родом зі Франківщини, за освітою вона українсько-німецький філолог. До обласного центру Закарпаття переїхала, коли її чоловіка направили сюди на роботу, ще 14 років тому. Деякий час сім’я жила за кордоном, однак повернулася сюди, бо, за словами пані Ірини, кращого міста для життя, ніж теплий і привітний Ужгород, просто немає.

Любов до йоги в неї з’явилася ще понад десяток років тому. Спочатку цікавилася хатха-йогою – вченням, яке базується на здобутті фізичної гармонії, урівноваження енергії інь і ян, що відбувається за допомогою фізичних і психологічних засобів, медитації. А остаточним фаворитом стала аштанга віньяса – силова йога, пов’язана з диханням, котра організм наповнює внутрішнім спокоєм: плавна серія послідовних поз, техніки дихання і зосередження уваги, зокрема на тому, як прожити наповнене щастям життя.

Загалом йога як філософія зародилася у Стародавній Індії тисячі років тому. Це гармонійний розвиток трьох нерозривних понять: тіла, духу і розуму. Результатом має стати перехід на новий щабель буття. Крім того, йога допомагає сконцентрувати розум та увагу. Рухи, які забезпечують релаксацію, сприяють налагодженню роботи нервової і серцево-судинної систем, травного тракту й органів дихання.

«Коли я посилено взялася до йоги, то зрозуміла, що вона мене повністю захопила, пройняла наскрізь. Це реально стихія, яка надихає, дає сили, ресурс для життя. І коли ми повернулися після відрядження, я зрозуміла, що не можу відійти від цієї справи, тож вирішила практикувати йогу, згодом – і як інструктор», – розповідає Ірина Стефанюк. Додає, що йогу можна сприймати як вищу форму культури цивілізації: «Благо, що йога тепер поширена і кожен може вибрати для себе свій різновид. Навіть в Ужгороді є багато центрів, інструкторів – усі викладають різні види йоги, подають своє бачення, сприйняття. Головна ціль – навчитися керувати душевним станом людини».


Ужгород і мистецтво йоги: поліпшуємо самопочуття комплексно – поради фахівчині


Пані Ірина стверджує, що йога позитивно впливає і на професійні можливості: багато ужгородців після кількох сеансів йоги або вдосконалювалися у своїй галузі, або ж відкривали в собі нові таланти – хтось виявив здібності до гри на фортепіано, хтось – до малювання тощо. Головне – містяни щодо йоги проявляють досить велику активність, адже бачать значне поліпшення.

«Якщо будь-який спеціаліст дозріє до йоги і забажає долучитися до неї, він побачить, наскільки всі його професійні здібності зросли, наскільки він досягне кращих результатів у тій чи іншій сфері діяльності, – запевняє фахівчиня з йоги. – Чому? Бо зосередиться, сконцентрує помисли, фізичний тонус буде на висоті. Окрім того, тіло наповниться енергією».

Енергія та секрети її поліпшення за допомогою йоги

Ірина Стефанюк пояснює: енергія – це те невидиме, без чого неможливо з’єднати окремі елементи. У тілі енергія зв’язує в єдине ціле всі системи. І від самої людини залежить, якою енергією вона наповнена. Йога ще й описує, як управляти цією енергією. У літературі з йоги, старих трактатах, документах описано, як можна підняти рівень своєї енергії. Залежить він від п’ятьох чинників: харчування, сон, дихання, позитивне налаштування і рух.

По-перше, харчування. Що людина їсть, такою і є! Готувати страви потрібно з любов’ю, переконана пані Ірина:

Коли ми під час приготування їжі маємо гарний настрій, якщо любимо тих, для кого це робимо, і водночас продукти, з яких готуємо, – тоді, відповідно, їжа буде смачною та корисною. Ми повинні пам’ятати, що в наших продуктах може записуватися вся інформація. Органіка, з якої ми готуємо, на 90% складається з води, а вода, завдяки кластерній структурі молекулярних зв’язків, здатна зберігати інформацію. Під час приготування їжі людина передає енергію продуктам, готується страва, з якою ту енергію споживають. Це все є загальним потоком енергії. Важливо, аби з любов’ю! Якщо людина споживає свіжу здорову їжу, то і сама є здоровою та бадьорою – живою. До речі, у Давній Русі слово «жива» мало значення «енергія». Звідси – «живий», «життя».

По-друге, сон. Як відомо, нереально існувати без сну дуже довго. «Сон дає нам енергію, яка витрачається на відновлення нервової системи. Спати необхідно, в ідеалі, від заходу сонця до світанку, тобто жити в циклі природи, – зазначає інструкторка з йоги. – Коли людина встає зі сходом сонця, вона наповнена світлом, енергією. Важливо спати й у чистому ліжку, бо це і наша гігієна».

По-третє, дихання. Вся суть кожної вправи у тому, як ви дихаєте під час її виконання. «Намагайтеся тримати рівний темп дихання через ніс – тоді будете менше стомлюватися, – радить Ірина Стефанюк. – Ваша поза буде оптимально працювати на користь вашого тіла. Ми дихаємо неусвідомлено. Коли починаємо робити вдихи і видихи правильно, то організм отримує універсальну енергію (прану), яка існує в повітрі. Коли вдихаємо через ніс, повітря нагрівається до певної температури, яка комфортна легеням. Робити це треба глибоко – тоді повітрям наповнюються груди, живіт. І видихаємо через ніс. На видих втягуємо живіт, опускаємо ребра, груди. Тобто це – як сонячне дихання. Тоді енергія по-справжньому наповнює все тіло».

У йозі є багато різних технік дихання. Щоб визначити, яка підходить саме вам, найкраще спробувати кілька варіантів. Підбирають також індивідуально, каже інструкторка: «Якщо, наприклад, холодна погода, то бажано обрати техніку на зігрівання; якщо літній період і спека – ті техніки, які сприяють охолодженню тіла. Для заспокоєння нервової системи дихальні вправи – ідеальний варіант».

По-четверте, позитивне налаштування. Людина може керувати своїм емоційним станом, так само може змінювати своє ставлення до зовнішнього світу. Особисто від кожного залежить, наприклад, чи відвідати музей, подивитися картини й інші твори мистецтва, чи просидіти з телефоном, забувши про все на світі.

Ужгород і мистецтво йоги: поліпшуємо самопочуття комплексно – поради фахівчині«Можна дивитися класику у фільмах, а можна – жахи. Тобто від нас залежить, що впускати у свій світ, – наголошує Ірина Стефанюк. – Є таке поняття, як гігієна розуму. От ми щовечора чистимо зуби, але не чистимо наш розум. А це робить медитація. Від цього залежатиме і ваш настрій. Якщо в людини високий рівень енергетики, то вона завжди в доброму тонусі, настрої, повна ентузіазму, а якщо низький – на неї находять лінощі, депресія і від цього страждають близькі люди, оточення. Коли ж ми випромінюємо позитив і світло, тоді заряджаємо цим інших».

По-п’яте, рух. У йозі вправа називається асаною, що в перекладі зі санскриту – стійке зручне положення тіла. Коли людина робить асани, то у своєму організмі запускає процеси, які повністю відновлюють її внутрішній тонус. При цьому необхідно звертати увагу і на дихання.

«Коли ми робимо вправи з йоги, то перебудовуємо свій внутрішній світ. У йозі під час виконання асан задіюються м’язи від пальчиків ніг до маківки – і людина справді почувається в тонусі. Це треба пропустити через себе. Часто ми виконуємо якісь рухи у повсякденному житті, навіть не підозрюючи, що це – елементи йоги. Ось прокидаємося зранку, – наводить приклад тренерка, – потягуємося, ніби тягнемося до сонця, потім нахилилися до землі – розслаблення. Йога – у житті. І коли людина реально усвідомлює, що це дає, – зміст життя стає іншим, воно наповнюється».

«Ти хочеш яблуко?»

Ірина Стефанюк вважає, що часто людські проблеми виникають на основі так званих блоків. А йога починає проганяти в тілі енергію, яка відновлює організм, – відповідно, людина змінює своє ставлення до тієї чи іншої ситуації, змінюється її поведінка, а отже – і життя.

Зазвичай йога починається з очищення думок, наступним етапом є пранаяма – техніка дихання, а вже після того настає час розігрівання. Основна частина – фізичні навантаження, коли задіюються всі м’язи тіла, особлива увага зосереджена на хребті. Закінчується все розтяжкою та обов’язково розслабленням. Усе відбувається на основі балансу. За спостереженнями фахівчині з йоги, є кілька етапів корисних змін: коли людина починає розуміти асани, відчувати в них стійке положення тіла, усвідомлювати дихання і керувати ним, – ось тоді відбувається магія йоги, її диво – зв’язок з енергією Всесвіту.

Ужгород і мистецтво йоги: поліпшуємо самопочуття комплексно – поради фахівчиніНаприкінці нашої розмови, яка частково нагадувала саму медитацію під спокійну музику, Ірина Стефанюк щось згадує і дістає зі сумки книжку. У подарунок. На білому тлі слова: «Ти хочеш яблуко?» – і зображення простягненої руки, що подає цей плід.

Недарма згадувалося про пожвавлення здібностей і відкриття талантів за допомогою йоги. У 2016 році пані Ірина видала дебютну книжку-роман – у цьому, як зізналася, йога зіграла не останню роль. Зокрема, саме етапи очищення душі (як і в йозі) яскраво змальовані крізь призму стосунків героїні Лани та її чоловіка, а яблуко – це символ примирення у трагізмі життєвої ситуації цих головних героїв.

Ще авторка з неприхованим захопленням пише у книжці про місто, яке вже встигло стати їй рідним: «Помірний ритм… Тут немає гаму трамваїв, тролейбусів. Це робить Ужгород спокійним, затишним. Навіть у центрі міста проживати комфортно: все поруч! Звернула на Корзо… Затишна вуличка, ніби частинка Європи… Справді, наче маленький Париж, як стверджують бувалі мандрівники».

Бачимо, таким чином, що старанне виконання йоги та пізнання її філософії дарує спокій, відчуття гармонії між зовнішнім і внутрішнім. Бо це – шлях до самопізнання і до пізнання глибин Усесвіту.

Юлія МЕДЮХ



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: