Вхiд на сайт
Авторизацiя

Понад половина українців можуть залишитися без чистої води

Понад половина українців можуть залишитися без чистої води
Через брак рідкого хлору водоканали великих міст опинилися під загрозою паралізації очисних систем.

Про це йдеться в статті на Економічній правді.

Підприємство "Дніпроазот", єдиний виробник рідкого хлору в Україні, дезінфектора, який використовується для водоочищення на більш ніж 170 водоканалах, припинило роботу близько двох тижнів тому.

За офіційною версією, це сталося в зв'язку з підвищенням цін на газ, що сильно здорожчало вартість продукції і робить її неконкурентною на ринку.

Зараз запаси хлору на різних водоканалах країни нерівномірні. У одних міст, як у Кропивницького і Вінниці, запасів вистачить на 7-10 днів, іншим - до 40 днів.

Представники Асоціації "Укрводоканалекологія" під керівництвом віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка намагалися домовитися про запуск заводу, але поки це не вдалося зробити.

При Мінрегіонбуді запрацював штаб з вирішення надзвичайної ситуації.

Спосіб очищення і дезінфекції води за допомогою рідкого хлору українські водоканали використовують найчастіше. Хоча це не найекологічніший спосіб очищення, він один з найдешевших. Його вартість становить близько 2% в тарифі.

Очищення можна також здійснювати і за допомогою гіпохлориту, який виробляється з повареної солі. Він дуже близький по типу до рідкого хлору.

Якщо запланувати будівництво станції з виробництва гіпохлориту прямо зараз, то це б обійшлося в 30 млн грн і близько 1,5 років - на затвердження проекту та будівництво.

Для закупівлі дезінфектора за кордоном потрібні спеціальні технологічні ємності, які використовуються для розливу рідкого хлору.

Хлор - це стратегічний техногенний продукт. Він обкладений додатковими дозвільними зобов'язаннями в різних інстанціях - як в Україні, так і в Європі. І з цим пов'язаний довгий бюрократичний процес. Швидко забезпечити дозвільний процес дуже непросто.

Детальніше читайте в статті на Економічній правді: Хлорний колапс. Водоканали країни на межі катастрофи

Економічна правда


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: