Вхiд на сайт
Авторизацiя

Карантин, робота онлайн, скорочення, банкрутство: досвід та поради від закарпатського експерта, як вижити бізнесу в сучасних реаліях

Карантин, робота онлайн, скорочення, банкрутство: досвід та поради від закарпатського експерта, як вижити бізнесу в сучасних реаліях
Карантинна епопея триває. І за прогнозами фахівців, у такому режимі нам доведеться жити ще кілька років. Залежно від поділу на зони на території Закарпаття й цілої України діють різні обмеження. Однак, навіть якщо пощастило і допустили певне послаблення карантину, на жаль, гарантій, що їх невдовзі знову посилять через ускладнення ситуації із захворюваністю, нема.

Як виживати бізнесу в таких умовах? Закарпатська бізнес-експертка, очільниця Європейської консалтингової групи «Бізнес партнер» та Клініки сімейної стоматології в Ужгороді Ірина Риляк ділиться власними спостереженнями і рекомендаціями, як вести бізнес у таких умовах. Фахівчиня називає ряд правил, які треба враховувати в цей нелегкий період. Далі – пряма мова.

Правило №1
Cash flow (грошовий потік) – must do.
Фінансова подушка безпеки – must-have.


Навіть ті, хто раніше купував путівку на відпочинок в кредит, задумалися про те, що буде «якщо ...». Соціологічні опитування показують, що все більше людей відкладають частину доходу на випадок наступних хвиль коронавірусу, а попит на кредити різко впав: занадто багато людей прокидалися вночі в холодному поту, не розуміючи, де візьмуть кошти на наступний (або через один) платіж.

Платіть собі вперед. Перегляньте витрати сімейного бюджету таким чином, щоб виходило відкладати. Скільки? Класичні 10% – рада для «здорової» економіки, кризова ж вимагає великих зусиль і жертв!

Правило №2
Бути надефективними.
Уміти більше і робити краще.


Заради виживання бізнес шукає нові ніші, пробує інструменти і підходи, а співробітникам доводиться або відповідати цьому, або йти з посад. Затребуваними стають не тільки hard skills, але й гнучкі навички, зокрема вміння швидко й ефективно навчатися новому.

Учіться новому. Вчіться правильно вчитися. Вчіться робити свою роботу краще, тобто швидше та ефективніше. Прагніть бути незамінними: так, такі бувають.

Крім того, боротьба за місце під корпоративним сонцем змушує стати ефективнішими. Конкуренція на ринку праці висока: на кожного нинішнього співробітника знайдеться десяток більш «голодних», мотивованих і умілих. Віддалений формат роботи націлений на результати, а не на процес, і тому система оцінки співробітника стає значно прозорішою.

І, нарешті, тепер доведеться любити свою роботу – інакше в умовах зниження зарплат і збільшення навантаження можна вигоріти або впасти в депресію (що несвоєчасно, коли від нашої працездатності залежить благополуччя близьких).

Правило №3
Нетворкінг стає ще важливішим для кар'єри.


Нагадаємо, нетворкінг – соціальна і професійна діяльність, спрямована на те, щоб за допомогою кола друзів і знайомих максимально швидко та ефективно вирішувати складні життєві завдання і бізнес-питання (приклад: знаходити клієнтів, наймати кращих співробітників, залучати інвесторів). При цьому, в суті нетворкінгу лежить вибудовування довірчих і довгострокових відносин з людьми і взаємодопомога.

Ми змушені обмежувати число наших офлайн-контактів, а значить: аби рухатися вперед, потрібно в рази збільшити присутність онлайн, адже там складніше вибудувати відносини – навіть поверхові, ділові.

Не любите нетворкінг? Є відмінний інструмент, який допомагає цим займатися без шкоди для психіки, – це навчання (тепер онлайн-навчання). На курсах і навчальних програмах ви зустрінете багато однодумців, деякі можуть виявитися корисними для розвитку кар'єри.

Правило №4
Digital-грамотність – ключ від усіх замків.


Комп'ютер більше не спосіб розважитися або відволіктися, не зручна заміна походу в кіно або паперової книги. Це робочий інструмент навіть для тих, хто вважав, що далекий від «цифри».

Digital-навички – hard (володіння програмами і вміння працювати на платформах, в сервісах) і soft (навички самоорганізації, ефективної онлайн-комунікації) – тепер за замовчуванням присутні в будь-якому конкурентоспроможному резюме. А якщо ви знаєте/вмієте більше, ніж пересічний користувач мережі, ваші шанси на успішну і передбачувану кар'єру зростають.

Не дозволяйте собі триматися подалі від «всіх цих інтернетів». Будьте відкриті новому, виділяйте час і гроші на самонавчання або навчання у професіоналів.

Правило №5
Дивіться ширше: нехай криза і пандемія стануть вашим трампліном до нових кар'єрних висот або каталізатором давно назрілих змін.


Терміново вчіться піклуватися про себе або розвивайте цю навичку. Якщо знову доведеться довгий час не виходити з дому і звідти ж працювати – багато що залежить від вашого настрою, імунітету, звички займатися спортом, вміння правильно харчуватися і вибудовувати особисті кордони у відносинах з близькими і колегами/керівниками.

Пам’ятайте, що життя триває. Суворий 2020-й закінчиться, і будуть потрібні сили на те, щоб адаптуватися до нової реальності, робити кар'єру, садити дерева, будувати будинки, ростити дітей і просто бути щасливими.

Маєте додаткові питання, чи бажаєте проконсультуватися стосовно власної справи? Спеціалісти Європейської консалтингової групи «Бізнес партнер» завжди готові допомогти, особливо у цей важкий для усіх період.

Телефонуйте: 066 393 2555, або пишіть на нашу сторінку у ФБ.


Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: