Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні запустили ринок землі: Рада ухвалила сенсаційне рішення і нові правила

В Україні запустили ринок землі: Рада ухвалила сенсаційне рішення і нові правила
Монобільшість Верховної Ради 31 березня підтримала в цілому запуск ринку землі в Україні. Законопроеєт, який не могли ухвалити від дня незалежності, підтримали на вимогу МВФ і після прохання президента Володимира Зеленського.

Зокрема, за законопроєкт "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" проголосували 259 народних депутатів. "Слуги народу" віддали 206 голосів (проти депутати Яцик і Воронько), ОПЗЖ не дали жодного голосу "за", як і "Батьківщина". "Європейська солідарність" – 23 "за", позафракційні – 5, "Голос" – 13, "Довіра" – 12, "За майбутнє" – 0 (щоб переглянути поіменне голосування дочитайте новину до кінця).

Головне:

купувати землю зможуть тільки фізичні особи(не компанії)

купувати можуть не більше 100 гектарів "в руки";

з 2024 року зможуть купувати землю і юридичні особи, тоді "поріг" збільшать до 10 тис. га;

ринок запустять в липні 2021-го;

родавати державну і комунальну землю не будуть.

Відзначимо, фракція "Слуга народу" погодилася голосувати за закон про запуск ринку землі тільки після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським

"Пройшлися по всіх зауважень, які були до закону про землю, і фракція підтримала, звичайно, голосування за цей надважливий для нашої країни закон", – повідомив депутат від "Слуги народу" Микита Потураєв в кулуарах Верховної Ради.

Документ передбачає, що землю можна буде купити тільки безготівковим розрахунком. При цьому всі кошти будуть перевірятися податковою. У Раді обіцяють, що контролювати власників будуть ретельно, і ніхто не зможе мати більше, ніж треба, незважаючи на ту кількість фірм і підприємств, які на нього оформлені.

За попередніми оцінками, вартість гектара буде в районі 2-3 тисяч доларів. Водночас нардеп від "Слуги народу" Дмитро Соломчук прогнозує, що через 2-3 роки вартість землі в Україні буде понад 5 тисяч євро, а після 2026 року гектар коштуватиме понад 10 тисяч євро.

Держава допомагатиме фермерам – в уряді запустять спеціальну програму і під неї виділять близько 4 млрд гривень.

Іноземці не можуть купувати землю до проведення всеукраїнського референдуму. Очікується, що референдум буде проведений в найближчі роки, але ніякого окремого закону по ньому немає.

Як повідомлялося:

20 вересня Мінекономрозвитку опублікувало законопроєкт про ринок землі в Україні. Його збираються запустити вже восени 2020 року.

Згідно з документом, право власності на сільгоспземлі зможуть купувати громадяни України, юридичні особи, зареєстровані в Україні, територіальні громади та держава.

Ринок землі може приносити до бюджету України від $700 млн до $1,5 млрд щороку. Йдеться як про оренду, так і про продаж.

Українці вийшли з протестом проти відкриття ринку землі.

Зеленський звернувся до українців, пояснивши, навіщо потрібен продаж земель.

12 листопада у Верховній Раді не відбулися голосування за законопроєкт про ринок землі через розбіжності всередині фракції "Слуга народу".

Верховна Рада 13 листопада 240 голосами підтримала законопроєкт про ринок землі (2178-10) у першому читанні. У такий спосіб вже в жовтні 2020 року, якщо парламентарі встигнуть до кінця року розглянути законопроєкт у другому читанні, українці зможуть продавати і купувати землю.

Однак далі на шляху остаточного ухвалення рішення стало питання про поправки: українці виступили проти продажу землі іноземцям. Зеленський пообіцяв внести зміни до другого читання.

Аграрний комітет розглянув законопроєкт і дав рекомендацію парламенту ухвалити документ в цілому.

Було вирішено, що в Україні купувати землю зможуть тільки фізичні особи й не більше 100 гектарів "у руки". Тільки після 2023 року зможуть купувати землю і юридичні особи, зареєстровані в Україні, тоді "поріг" збільшать до 10 тис. га.

Також право на покупку землі надали територіальним громадам і державі.

Розбіжності виникли не тільки між різними фракціями, але і в самій "Слузі народу". На одну із зустрічей політсили прийшов Зеленський і вмовив парламентарів дати згоду на запуск ринку землі.

Він також пообіцяв українцям, що рішення про продаж землі іноземним особам та компаніям буде ухвалено лише у разі згоди на це народу, яке буде отримано на всеукраїнському референдумі.

У Верховній Раді тим часом вирішили розглядати всі правки до законопроєкту. Це призвело до сварок і навіть бійок у стінах парламенту.

5 березня новий прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що питання продажу землі іноземцям має вирішуватися лише шляхом проведення референдуму.

У партії "Слуга народу" очікують, що через 3-4 роки після відкриття ринку землі в Україні вартість одного гектара складе мінімум 5-6 тис. євро, а в 2026-2027 році – до 10 тис. євро.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: