Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як на Закарпатті ловлять «чорних» лісорубів

Як на Закарпатті ловлять «чорних» лісорубів
Охорона державного лісового фонду, контроль за додержанням вимог лісового та природоохоронного законодавства, профілактика правопорушень – серед основних завдань Закарпатського обласного управління лісомисливського господарства та підпорядкованих йому державних лісогосподарських підприємств.

Спіймати за руку лісового злодія дуже складно, а іноді ще складніше довести його провину. Тому працівники державної лісової охорони з метою здійснення контролю по забезпеченню охорони лісів від незаконних рубок, пожеж, браконьєрства, законністю відпуску і переміщення лісопродукції в межах лісового фонду підпорядкованих Закарпатському ОУЛМГ підприємств створили рейдові бригади з числа працівників Закарпатського ОУЛМГ.

Рейдові бригади діють у всіх 20 підпорядкованих управлінню підприємствах.

У проведенні рейдів спільно з членами рейдової групи приймають участь працівники правоохоронних органів, члени громадських організацій. Під час планового заходу, на території лісових масивів, лісова охорона в праві зупиняти вантажівки з лісопродукцією для перевірки документів на предмет їх законності.

В останні роки для боротьби з тіньовим обігом деревини на Закарпатті були здійснені досить потужні заходи: від моніторингу незаконних рубок та посилення відомчого контролю, до застосування суворої адміністративної і карної відповідальності за порушення лісового законодавства. Запроваджена система електронного обліку деревини, встановлені камери відеонагляду та створені в підвідомчих лісогосподарських підприємствах постійно діючі рейдові бригади з виявлення порушень лісового і мисливського законодавства.

Всі рейдові бригади забезпечені автомобілями підвищеної прохідності, які оснащені GPS трекерами. Окрім того, лісова варта вдається до новітніх технологій - закуповують безпілотники, які патрулюють зелені простори з висоти.

Лісогосподарськими підприємствами для забезпечення охорони лісів від незаконних рубок, пожеж, браконьєрства, законністю відпуску і переміщення лісопродукції в межах лісового фонду закуплено 4 квадрокоптери.

Відтак, незаконні рубки в лісовому фонді підпорядкованих лісогосподарських підприємств за період з 2015 – 2018 роки зменшились у 2,3 рази.
Обсяг незаконних рубок в динаміці:

2015 р. – 3541 кбм;

2016 р. - 5844 кбм;

2017 р. – 2109 кбм;

2018 р. - 1536 кбм.


Варто додати, що перед Новим роком лісівники посилено патрулювали ділянки з молодими шпильковими насадженнями. Коли ліс поруч, велика спокуса принести додому зелену красуню безкоштовно. Однак такі ялинки обходяться дуже і дуже дорого. Сума штрафів залежить від товщини стовбура та місця зростання зеленої красуні.

Тож, згідно з діаметром дерева перебачені наступні суми: – до 10 см – 498,47 грн; 10,1-14 см – 878,25 грн; 14,1-18 см – 2254,97 грн

Крім того згідно зі статею 65 КУпАП порушники сплачують цей штраф за незаконну вирубку хвойних дерев у ромірі від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-1020 грн), а посадові особи від ста п'ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн).

Якщо вирубкою, перевезенням, зберіганням чи збутом хвойних ви заподіяли істотну шкоду, штраф буде від 17000 до 25500, арешт на строк до шести місяців, обмеження волі до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. За повторне порушення або попередню групову змову буде покарання обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Якщо порушення трапиться у заповідниках або на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, буде штраф від 25500 до 34000 гривень, обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк, інформує пресслужба ЗОУЛМГ.

Як на Закарпатті ловлять «чорних» лісорубів
Як на Закарпатті ловлять «чорних» лісорубів

Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: