Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні хочуть дозволити звільняти без причини: деталі нового КЗпП

В Україні хочуть дозволити звільняти без причини: деталі нового КЗпП
Кабінет міністрів передав до Верховної Ради проєкт нового Трудового кодексу. У ньому зберігаються базові соціальні гарантії у сфері праці, але роботодавцям дадуть більше можливостей для звільнення співробітників.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Також вводиться 7 різних типів трудового кодексу, які підлаштовані під різні типи зайнятості. А роботодавцю дається можливість звільнити працівника за власним бажанням самого роботодавця. Крім того на рівні закону з'явиться захист від психологічного тиску.

Старий, ще радянський КЗпП вирішили переробити, тому, що навіть з доповненнями він втратив актуальність. Проєкт закону залишає базові соціальні гарантії у сфері праці, а саме:

Мінімальна заробітна плата і гарантія оплати в грошовій формі;

Оплачуваний лікарняний;

Щорічна оплачувана відпустка;

Збереження робочого місця на час відпустки у зв'язку з пологами і для догляду за дитиною;

Гарантії для призваних і мобілізованих на військову службу;

Режим роботи;

Безпека і охорона праці;

Захист від дискримінації.

В Україні хочуть дозволити звільняти без причини: деталі нового КЗпП

Законопроєкт скасовує можливість отримувати оплату праці будь-яким товаром: зарплату можна платити тільки грошима. Крім того, встановлюється підвищений розмір заробітної плати на роботах з важкими, шкідливими та небезпечними умовами. Оплата праці повинна бути мінімум на 4% вище заробітної плати за аналогічною професією (посадою) в нормальних умовах.

Що стосується найбільш обговорюваного пункту, так це гарантії для вагітних жінок і тих, хто перебуває в декреті. Так законопроєктом залишається гарантована оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами від 126 до 140 днів.

І додається нововведення, яке забороняє розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з вагітними жінками і жінками, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і з жінкою, чоловіком, іншим законним представником дитини, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, крім випадків ліквідації юридичної особи – роботодавця, припинення фізичною особою виконання функцій роботодавця.

В Україні хочуть дозволити звільняти без причини: деталі нового КЗпП

Вводиться нова категорія захисту від психологічного насильства і моббінгу. Також забороняється використання психологічного насильства для примусу працівника до розірвання трудового договору.

Законопроєктом вводиться трудовий договір, умови якого будуть створюватися як роботодавцем, так і працівником. Утричі зменшується кількість документів, які необхідні при працевлаштуванні.

Нагадаємо, раніше OBOZREVATEL розповідав і про інші зміни, які планують внести до Трудового кодексу – зокрема, про роботу на армію під час воєнного стану, скорочені виплати за роботу на вихідних і про звільнення вагітних жінок.

У п'ятницю, 27 грудня, Кабінет міністрів України затвердив і передав на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який вносить зміни до Трудового кодексу (КЗпП).
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: