Вхiд на сайт
Авторизацiя

Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв

Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв
Нещодавно на офіційному сайті Ужгородської районної ради Закарпатської області опублікували проект рішення «Про утворення Комунального закладу Ужгородської районної ради «Ужгородська районна дитяча школа мистецтв», яким передбачено реорганізацію шляхом злиття чотирьох шкіл мистецтв, а саме Середнянської, Тарновецької, Коритнянської та Малодобронської. На думку мешканців сіл, а зокрема громади села Коритняни, таке рішення може призвести до позбавлення конституційного права мешканців на доступ позашкільної освіти.

За словами депутата Коритнянської сільської ради Костянтина Калабіга, школа мистецтв у їхньому селі повноцінно функціонує та користується неабиякою популярністю серед дітей. Учні цієї школи отримують різні призові місця на всіляких конкурсах, фестивалях тощо.

До слова, у школі мистецтв педагоги працюють на різних відділах, які забезпечують якісний рівень навчання. Школа виховала багато чудових музикантів, які поповнили і ряди педколективу, а також працюють в інших школах і за кордоном. На базі Коритнянської дитячої школи мистецтв діють оркестр народних інстументів, тріо акордеоністів, ансамбль скрипалів, ансамбль акордеоністів, дует гітаристів, вокальний ансамбль"Глорія", хор, дует піаністів.

На думку пана Костянтина, реорганізовувати школу не можна, адже через це діти не зможуть отримувати повноцінну мистецьку освіту. Сьогодні у школі працюють 15 педагогів, які виховують понад 127 учнів за різними мистецькими напрямками.

Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв


Громада села Коритняни звертається до посадовців із проханням не реорганізовувати Дитячу школу мистецтв. Текст звернення подаємо нижче.

"Жителі сіл Коритняни, Кінчеш, Часлівці Ужгородського району Закарпатської області, висловлюють стурбованість стосовно опублікованого на офіційному сайті Ужгородської районної ради Закарпатської області проект рішення «Про утворення Комунального закладу Ужгородської районної ради «Ужгородська районна дитяча школа мистецтв», яким передбачено реорганізацію шляхом злиття чотирьох шкіл мистецтв, а саме: Середнянської дитячої школи мистецтв, Тарновецької дитячої школи мистецтв, Коритнянської дитячої школи мистецтв, Малодобронської дитячої школи мистецтв та Ужгородського районного центру дитячої творчості, що може в подальшому призвести до позбавлення конституційного права мешканців на доступ позашкільної освіти.

Крім того, у разі прийняття Ужгородською районною радою рішення щодо реорганізації/ліквідації шкіл мистецтв будуть порушені норми чинного законодавства України.

Зокрема, відповідно до статті 53 Конституції України (Кожен має право на освіту) держава забезпечує доступність, безоплатність розвиток освіти, в тому числі у дошкільної освіти, до яких належать і відповідні школи мистецтв.

Відповідно до статей 3, 4 Закону України «Про освіту», кожен має право на якісну та доступну освіту. Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України.

В Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального і майнового стану, наявності судимості, а також інших обставин та ознак.

Право особи на освіту може реалізовуватися шляхом її здобуття на різних рівнях освіти, у різних формах і різних видів, у тому числі шляхом здобуття дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та освіти дорослих.

Держава забезпечує розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої і післядипломної освіти відповідно до законодавства.

Статтею 14 цього ж Закону встановлено, що органи місцевого самоврядування створюють умови для доступності позашкільної освіти шляхом формування, утримання та розвитку мережі закладів позашкільної освіти відповідно до освітніх, культурних, духовних потреб та запитів населення.

Також статтею 9 Закону України «Про позашкільну освіту» передбачено, що державна політика у сфері позашкільної освіти (в тому числі початкової мистецької освіти) спрямована на створення умов для здобуття вихованцями, учнями і слухачами позашкільної освіти, збереження та розвиток мережі державних та комунальних закладів позашкільної освіти без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, передачі приміщення, обладнання, техніки в оренду.

Додатково звертаємо Вашу увагу на те, що дитячі школи мистецтв, які планується реорганізувати, відповідно до статті 22 Закону України «Про культуру» включені до базової мережі закладів культури. Більше того, згідно нормам цієї ж статті Закону виключення закладів культури з базової мережі можливе лише за погодженням з Міністерством культури України.

Разом з цим, інформуємо, що постановою Кабінету Міністрів від 03.11.2010 року № 996 (яка є чинною) затверджено Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.

Цей порядок відповідно до пункту 5 постанови поширюється також на органи місцевого самоврядування, які згідно з положеннями пункту 3 Порядку мають проводити консультації з громадськістю з питань, що стосуються суспільно-економічного розвитку свого регіону, реалізації та захисту прав і свобод громадян, задоволення їх політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів.
Крім того, відповідно до пункту 12 Порядку в обов’язковому порядку проводяться консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення щодо проектів нормативно-правових актів, які стосуються конституційних прав, свобод та обов’язків громадян.

Скорочення мережі навчальних закладів (в тому числі і позашкільної освіти) безперечно належить до питань соціально-економічного розвитку, а також реалізації прав і свобод громадян (насамперед у контексті забезпечення належного доступу до освіти, яка відповідно до Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про позашкільну освіту» гарантується державою, а, отже, держава та органи місцевого самоврядування не можуть створювати перешкоди у реалізації права на освіту).

Таким чином, рішення про закриття школи не може прийматися без проведення відповідних консультацій з громадськістю та без врахування інтересів громади відповідного населеного пункту. Процедура проведення таких консультацій чітко регулюється згаданим Порядком і передбачає опублікування відповідного документу на сайті органу, що планує його видати. Відповідно до частини 3 статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації» проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття. При цьому строк проведення консультацій з громадськістю повинен становити не менше 15 днів.

Порушення порядку проведення консультацій з громадськістю та прийняття рішення про закриття школи без врахування інтересів громади та враховуючи вищенаведене є висока вірогідність того, що рішення Ужгородської районної ради «Про утворення Комунального закладу Ужгородської районної ради «Ужгородська районна дитяча школа мистецтв» буде скасовано в суді.

Тому, звертаємося до Вас, з єдиним проханням утриматися від прийняття рішення про ліквідацію чи реорганізації шляхом злиття дитячих шкіл мистецтв Ужгородського району, а саме: Середнянської дитячої школи мистецтв, Тарновецької дитячої школи мистецтв, Коритнянської дитячої школи мистецтв, Малодобронської дитячої школи мистецтв та Ужгородського районного центру дитячої творчості".

Закарпатський Кореспондент

Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв
Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв
Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв
Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв
Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв
Громади обурені: на Ужгородщині планують реорганізувати 4 дитячі школи мистецтв



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: