Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як нові платіжки за тепло і газ змусили українців економити

Споживання тепла в українських будинках в п’ять разів вище, ніж в Німеччині. Причина – зношеність житлового фонду.

Як нові платіжки за тепло і газ змусили українців економити


Близько 80% багатоквартирних будинків побудовані до 90-х років, коли про економію не замислювався ніхто. Лише утепливши будинок і встановивши прибудинковий теплопункт, який регулює температуру батарей в залежності від погоди, можна знизити витрати тепла вдвічі. Однак на термомодернізацію житлового фонду в масштабах країни потрібно близько 30 млрд євро.

Поки держава пропонує лише часткове відшкодування витрат на утеплення житла. З жовтня 2014 року в Україні діє урядова програма “теплих кредитів”. Фізичні особи можуть отримати компенсацію 20% вартості твердопаливних котлів і 30% витрат на енергозберігаючі роботи. Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків держава компенсує до 40% витрат.

З 2014 року держбанки видали за цією програмою 146 тис. кредитів на загальну суму 2,4 млрд грн. Пільгове кредитування дозволило значно прискорити модернізацію житла. Наприклад, якщо станом на кінець січня цього року прибудинковими лічильниками тепла було оснащено 43 тис., або 51% багатоквартирних будинків країни, то вже до кінця червня їх кількість зросла до 48 тис., або 59% житлофонду.

У Мінрегіонрозвитку обіцяють, що з наступного року процес піде ще швидше. Зараз на розгляді парламенту перебуває проект закону про створення Фонду енергоефективності. У бюджеті 2017 року на його фінансування передбачено 400 млн грн. Крім того, в уряді не відмовилися від ідеї монетизації субсидій. Невикористані залишки від виділених на субсидії коштів також будуть направляти до фонду енергоефективності.

Нова структура, крім часткової компенсації витрат на утеплення, буде виділяти гранти і надавати технічну допомогу: проводити енергоаудит будинків і допомагати їхнім співвласникам знайти оптимальне за витратами рішення.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: