Вхiд на сайт
Авторизацiя

ОПОРА оприлюднила результати нових моніторингів в Ужгороді

ОПОРА оприлюднила результати нових моніторингів в Ужгороді
Сьогодні, 15 грудні, в Ужгородському прес-клубі відбулася зустріч, на якій представник Громадянської мережі ОПОРА Ярослав Гулан представив підсумки вимірювання Індексу публічності місцевих рад, а також наголосив на Ужгородській міській раді.

ОПОРА проводить такі моніторинги з 2013 року і Ярослав Гулан відзначив, що за підсумками 2016-го Індекс публічності Ужгородської міської ради становить 49%, він суттєво поліпшився у порівнянні з минулим роком, коли місто зайняло останню позицію серед усіх обласних центрів.

Дослідження проводилося за розробленою ОПОРОЮ єдиною методикою, яка включає близько 100 питань, висновки зроблені приблизно на 70% з моніторингу офіційного сайту Ужгородської міської ради і на 30% із перевірок «вживу». За результатами рівень публічності Ужгородського міського голови Богдана Андріїва – 51%, депутатського корпусу – 54%, виконавчих органів – 42%.

Відзначалося, що на сайті Ужгородської міської ради належно представлено відомості про керівництво ради; структурні підрозділи; контактні дані; є ефективні можливості комунікації виборців із депутатами; вчасно оприлюднюються результати поіменних голосувань; представлено проекти рішень, які виносяться на сесії чи засідання виконкому, розміщено інформацію про членів виконкому (з біографічними даними), є декларації посадовців та багато іншого. Ярослав Гулан зазначив, що як журналіст він тепер навіть не мусить ходити на сесії міської ради – все можна переглянути на сайті онлайн, прослухати повний аудіозапис, подивитися протоколи голосувань тощо. Дуже зручною є і робота ЦНАПу, де надаються адміністративні послуги, запроваджена електронна черга.

Серед зауважень зазначалося, що міський голова не звітував перед депутатами про виконання державної регуляторної політики та роботу виконавчих органів (звітування з цих питань заплановано на одну з наступних сесій міської ради, не було звіту попереднього керівництва міста), не зведено в єдиний документ бюджет міста з урахуванням усіх змін, які вносилися на сесіях, така ж ситуація і щодо міських програм. Немає на сайті інформації про комунальні підприємства, не архівується відео пленарних засідань, не всі депутати надали для оприлюднення свої біографічні дані.

На засіданні Ужгородського прес-клубу виступила і керуючий справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара. Акцентувала, що будь-яка справа буде успішнішою, якщо є співпраця і влади, і громадськості: «Дуже важливо, коли є не критиканство, а конструктивна робота для вирішення проблем. Ми врахували минулорічні рекомендації ОПОРИ, оновили сайт міської ради, додали чимало рубрик. Однак треба зазначити, що за останній рік додалося і багато нових вимог щодо оприлюднення роботи виконавчих органів».

Олена Макара також розповіла про створення системи «Кабінет ужгородця» на сайті міськради, що дасть мешканцям міста, у тому числі, можливість відслідковувати проходження поданих звернень, заяв, отримувати адмінпослуги онлайн. Чимало напрацювань щодо розвитку відкритості Ужгородська міська влада запозичила з досвіду інших міст, наприклад, Вінниці, Луцька та інших.

Представник ОПОРИ запевнив, що моніторинг буде продовжуватися, а представник міської ради підкреслила, що влада Ужгорода відкрита і продовжуватиме роботу щодо максимальної відкритості дій влади, поліпшуватиме зручність користування послугами та електронними можливостями інформування громадян.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: