Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що змінилось в Україні з серпня: найважливіші новації

Що змінилось в Україні з серпня: найважливіші новації


У серпні в Україні вступають в дію одразу декілька важливих новацій. Серед них, зміни, що стосуються митниці, закупівель та ввезення вживаних авто з-за кордону.

Запровадження «єдиного вікна» на митниці

З 1 серпня цього року на українських митницях впроваджують нові методи проходження контролю.

«Єдине вікно» покликано суттєво прискорити зовнішньоекономічні операції - тепер у контролюючих органів буде всього 4 години на прийняття рішення щодо здійснення відповідного виду контролю. Якщо немає рішення впродовж 4 годин, застосовується принцип "мовчазної згоди". Тобто система автоматично вважає, що відповідний контроль пройдений.

Крім того, зменшує витрати для бізнесу - тепер проходження митниці буде швидшим, а значить і дешевшим.

Зменшує корупцію - у контролюючих органів буде набагато менше можливостей для маніпуляцій, а також ефективно розподіляє ресурси – тепер огляд товарів проводиться одночасно всіма контролюючими органами.

Останньою формальністю було затвердження Мінфіном переліку документів, які треба подати контролюючому органу для завершення відповідного виду державного контролю, перелік із 192 місць митного оформлення товарів, в яких буде застосовуватись система "єдиного вікна", а також 47 пунктів пропуску з автоматизованим контролем за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів.
Завершення даних процедур дозволить запустити систему за графіком, тобто вже з 1 серпня.

Введення електронної системи ProZorro для всіх державних тендерів

Що змінилось в Україні з серпня: найважливіші новації


З 1 серпня всі державні тендери в Україні будуть проводитись виключно в електронній системі ProZorro.

Як повідомляють в Мінекономрозвитку, якщо з 1 квітня всі свої надпорогові тендери (від 200 тис для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт) в ProZorro перевели центральні органи влади, великі держпідприємства і природні монополісти, то тепер ProZorro є обов’язковою також для місцевих органів влади, комунальних підприємств і інших організацій, які використовують кошти платників податків.
Як зазначається, досвід першої хвилі переходу в ProZorro доводить, що жодних перешкод чи труднощів з впровадженням електронної системи для замовників не існує. Навпаки, використання ProZorro значно спрощує для них процедури закупівель і дозволяє економити.

В Україні з 1 серпня відчутно подешевшають вживані авто

Що змінилось в Україні з серпня: найважливіші новації


Ще у травні Верховна Рада ухвалила законопроект №3251 про зниження акцизів на вживані іномарки.
Незважаючи на те, що в початковій редакції документ передбачав тільки зниження акцизів на вживані авто, вже в ході голосування в законопроект були внесені важливі зміни. Як підсумок – розмитнення авто подешевшає в десятки разів. Так, найбільш вигідною стане покупка средньолітражних автомобілів. Акциз на машини з об’ємом бензинового двигуна до 1 л тепер складе 0,102 євро за 1 куб. см проти діючої ставки 1,094 євро. Різниця майже в 11 разів.

Для інших об’ємів двигуна сітка акцизу буде виглядати наступним чином.

Для бензинових авто:
-з двигуном 1-1,5 л акциз складе 0,063 євро, зараз – 1,367 євро;
-з двигуном 1,5-2,2 л – 0,267 євро, зараз – 1,643 євро;
-з двигуном 2,2-3л – 0,276 євро, зараз – 2,213 євро;
-з двигуном понад 3 л – 2,209 євро, зараз – 3,329 євро.
Для дизельних:
-з двигуном до 1,5 л – 0,103 євро, зараз – 1,367 євро;
-з двигуном 1,5-2,5 л – 0,327 євро, зараз – 1,923 євро;
-з двигуном понад 2,5 л – 2,209 євро, зараз – 2,779 євро.

Зміни в купівлі-продажу валюти
Що змінилось в Україні з серпня: найважливіші новації


Населення зможе купувати і продавати валюту на суму до 150 тисяч грн без паспортів.

Про це йдеться в постанові Правління НБУ № 364 від 02 серпня 2016 року "Про внесення змін до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України".

Як зазначається, досі фізична особа, яка мала намір здійснити купівлю, продаж або конвертацію (обмін) іноземної валюти на будь-яку суму, мала надати документ, що посвідчує особу та її резидентність.

"Тривалий час населення продає банкам більше валюти, ніж купує. У січні-липні 2016 року чиста купівля банками валюти у населення сягнула 1,9 млрд дол. З огляду на стабілізацію ситуації на валютному ринку правління НБУ вважає за можливе лібералізувати вимоги до проведення валютообмінних операцій фізичними особами", - повідомили у прес-службі.

Тому з 10 серпня 2016 року, коли постанова № 364 набуде чинності, фізичні особи зможуть проводити обмін валют на суму до 150 тис. грн. в еквіваленті без надання документів.

"При цьому на операції з купівлі іноземної валюти продовжує розповсюджуватися тимчасове обмеження на максимальну суму не більше 12 тисяч гривень в еквіваленті на день на одну особу, відповідно до постанови правління НБУ № 342 від 7 червня 2016 року", - йдеться у повідомленні.

Вимога надання документів при здійсненні операцій на суму понад 150 тис. грн. лишилася відповідно до законодавства України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: