Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чи доведеться українцям платити за Інтернет більші рахунки?

Чи доведеться українцям платити за Інтернет більші рахунки?
Українців попередили про можливе подорожчання послуг інтернету. Сайт "24" з'ясував детальніше, коли і чому послуга дорожчатиме, та що пропонують інтернет-провайдери.


Глава Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко впевнений, що мінімум на 50% зросте вартість задоволення бути онлайн для українських користувачів. На скільки піднімати ціни на інтернет – кожен оператор визначає зараз сам, вказав фахівець. Але уточнив, що навіть таке подорожчання інтернету – менше, ніж потрібно. За оцінкою Федієнка, до кінця 2017 року кардинальних змін в тарифах не буде, а зростання цін почнеться на початку 2018 року.

Як діятимуть провайдери

Директор з корпоративних зв'язків компанії "Укртелеком" Михайло Шуранов у коментарі сайту "24" відзначив, що ринкова ситуація стримує економічні передумови, що вимагають підвищення цін на інтернет. Вартість обслуговування мережі зростає, в той час як жорстка, в тому числі і цінова, конкуренція, особливо в багатоквартирних будинках великих міст, обмежує можливості для підвищення.

Більш перспективним шляхом підвищення доходу від абонента ми вважаємо пропозицію інтерактивного ТБ у пакеті з інтернетом. І для того, щоб збільшити кількість абонентів, знайомих з нашою послугою, ми вийшли на ринок з акцією ТБ + Інтернет за 75 грн,
– уточнив Шуранов.

Він також додав, що в "Укртелекомі" бачать можливість економічного зростання від послуг ШСД (широкосмугового доступу до інтернету) у підключенні нових абонентів та розширені географії. За підрахунками "Укртелекому", проникнення швидкісного інтернету в малих населених пунктах перебуває на рівні 36%, а у великих досягає 90%. Долаючи цей цифровий розрив, гравці ринку можуть забезпечити економічне зростання галузі.

Тому компанія сконцентрована у двох напрямках. Перший – технічна модернізація мережі, що дозволяє конкурувати у великих містах. На новій мережі компанія надає послуги доступу до інтернету за технологією VDSL на швидкості 50 Мбіт/с і FTTx до 1 Гбіт/с. Другий – різні види пакетування послуг за доступними цінами.

Звичайно, виключити можливість у наступному році підвищення тарифів на інтернет у зв'язку зі зростанням витрат ми не можемо, але ми будемо уважно стежити за ситуацією, щоб наші пропозиції залишалися доступними,
– пообіцяв Шуранов.

Керівник напрямку FTTB компанії "Київстар" Максим Купко у коментарі сайту "24" нагадав, що з середини 2017 року більшість провайдерів країни анонсувала перегляд тарифів на фіксований інтернет у бік підвищення.

Ми аналізуємо ситуацію на ринку і прораховуємо різні сценарії цінової політики, яка дозволить надавати абонентам якісні послуги при збереженні доступної вартості. Наприклад, тарифна лінійка Київстар "Усі разом", в якій абоненти отримують знижку до 50% на абонентну плату при підключенні різних послуг (мобільний зв’язок, "Домашній інтернет", телебачення) від єдиного провайдера,
– розповів Купко про плани "Київстару".

Подорожчання під питанням

У мережі та у деяких ЗМІ окремі надавачі послуг інтернету скаржаться, що в порівнянні з Європою і навіть сусідніми країнами в Україні дуже низькі тарифи на широкосмуговий інтернет. І вони погано узгоджуються з ростом курсу, інфляцією. Крім цих, називають ще парочку наболілих для галузі проблем – крадіжки обладнання та пошкодження мереж. Тому навіть не лише для власного розвитку, але й щоб просто вижити, провайдери підвищуватимуть плату за інтернет.

Однак незалежні експерти ринку послуг з надання доступу до інтернету коментувати інформацію про подорожчання відмовились, назвавши її "плітками" та "провокацією".

Відтак бачимо, навіть з коментарів провайдерів, що вони прекрасно розуміють рівень доходів своїх абонентів, а тому безбожного підвищення все ж очікувати не варто. Гнучкі і різноманітні тарифні пакети мають влаштувати обидві сторони.

Джерело: Яніна Ткачук, 24 канал


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: