Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні подорожчають сигарети: Кабмін буде боротися з контрабандним тютюном

В Україні подорожчають сигарети: Кабмін буде боротися з контрабандним тютюном
Уряд України схвалив стратегію щодо протидії незаконному виготовленню та обігу тютюнових виробів. За контрабанду хочуть давати кримінальні терміни і підняти ціни на сигарети. Про це пише "Сегодня".

Боротьба з курцями

Програма розрахована до 2021 року. Серед головних завдань - зменшити кількість курців у країні і побороти незаконну торгівлю сигаретами. На думку авторів документу, саме ця діяльність приносить більше всього коштів міжнародним злочинним угрупованням. В першу чергу Кабмін пропонує ввести кримінальну відповідальність за контрабанду сигарет, незаконне їх виготовлення, а також розробити процедури конфіскації та знищення обладнання, яке використовується в цій діяльності. Крім того, в планах - підняти ціни на тютюнову продукцію. Правда, які терміни будуть загрожувати порушникам і на скільки подорожчають сигарети, не уточнюється.

При цьому у Верховній Раді вже давно лежить законопроект, за яким сигаретним контрабандистам загрожує до 12 років в'язниці з конфіскацією товару, але його поки не розглянули. Зазначимо, що України може стати законодавцем моди в цьому питанні наприклад, у Польщі, Німеччині та Великобританії зараз за незаконний трафік цигарок через кордон загрожує штраф.

"Це дуже велика проблема на кордоні, і у нас немає реального правового механізму для того, щоб притягати до відповідальності людей. Ми ловимо, вилучаємо сигарети, а вони просто платять штраф (100% вартості вилученого. — Авт.), — каже речник Держприкордонслужби Олег Слободян, — Тільки за минулий рік ми на кордоні вилучили близько 6 млн пачок сигарет".

Відповідальними за виконання стратегії будуть Міністерство охорони здоров'я, а також Госфискальная служба. Вони будуть щорічно звітувати перед Кабміном: надавати інформацію про кількість курців в Україні, кількість оштрафованих за контрабанду та про обсяги конфіскату.

Ціни доростуть до європейських

Завсектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський вітає плани Кабміну: "Наприклад, в 2010 році Україні відразу в шість разів підвищили акцизи, і кількість курців пішло на спад". Зараз, за даними Держстату, у віці з 12 років у країні курить близько 20% населення, а згідно з дослідженням КМІС 25%. При цьому ще в 2009 році заручників тютюну було 36%. "У нас ціни до європейських можуть дорости протягом 10 років. Наприклад, у Латвії були дешеві сигарети ще пару років тому, а зараз — за 3—5 євро (до 150 грн). А в Новій Зеландії вже хочуть зробити пачки за $40 — так добре це відбиває у народу бажання курити", - розповів він нам.

"Стратегії потрібна широка дискусія"

За словами менеджера відділу по боротьбі з нелегальною торгівлею компанії "Філіп Морріс Україна" Артура Рєзнікова, ініціатива Кабміну похвальна і дуже правильна: "На сьогодні проблема нелегального обігу сигарет для України стоїть дуже гостро – як щодо внутрішнього ринку України, так і для зовнішніх ринків. Так, лише за першу половину цього року обсяг нелегального ринку сигарет в країні збільшився в півтора рази. Також, згідно зі звітом компанії KPMG, Україна – постачальник нелегальних сигарет в ЄС номер один (близько 6,5 млрд сигарет за 2016 рік). Проте, у цієї ініціативи є і недоліки. Зокрема, шкода, що цей документ не вітає участь представників тютюнової індустрії в дискусіях на тему боротьби з нелегальною торгівлею. Адже у нас є великий досвід в цій сфері і технології, які можуть допомогти державним і правоохоронним органам значно скоротити нелегальну торгівлю сигаретами".

Нагадаємо, Кабмін хоче підвищити акцизи на сигарети, пиво і спирт.

Джерело: Українські новини


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Алексей 3 вересня 2017 21:49
Не нравится 0 Нравится
А коли ціна буде на рівні європи, далі Україна погибати від контрабандних цигарок і витоку грошей в пошукпх дешевих цигарок?!
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: