Вхiд на сайт
Авторизацiя

Головний біль: що потрібно знати кожному про причини та лікування

Головний біль: що потрібно знати кожному про причини та лікування
Біль – одна з найбільш розповсюджених скарг, з якою пацієнт звертається до лікаря. Це фізіологічний феномен, що інформує про шкідливий вплив для нашого організму, або ж про можливу потенційну небезпеку для нього. Біль несе захисну і застережливу функцію. Міжнародна асоціація вивчення болю (International Association for the Study of Pain) визначає біль як “неприємний сенсорний і емоційний досвід, пов'язаний з наявним або можливим пошкодженням тканин, або описується з точки зору такого пошкодження”

Згідно Міжнародної класифікації болю голови, біль голови та лицевий біль поділяють на первинний (не пов’язаний з іншими захворюваннями), вторинний чи симптоматичний (обумовлений органічним ушкодженнями голови та шиї або системними захворюваннями), та больові краніальні невропатії, інші види болю голови та лиця. До первинного болю голови відносять мігрень, біль голови напруги, кластерний біль голов, інші трігемінальні (автономні) цефалгії та інший первинний біль голови.

Термін «мігрень» (migraine) походить від давньогрецького hemikranios – «півголови», що описує однобічну локалізацію болю у більшості хворих. Мігренозний біль голови, зазвичай, однобічний, пульсуючого характеру, інтенсивний, тривалістю від 4-72 год, посилюється при фізичних навантаженнях. Напади супроводжуються нудотою, блюванням, фото- та фоно-(звуко)чутливістю. Існує певна варіабельність інтенсивності, частоти та інших деталей болю голови як у окремих пацієнтів, так і в одного пацієнта від атаки до атаки.

Поширеність болю голови напруги в загальній популяції становить від 30% до 78%. Цей тип цефалгії може зустрічатися в будь-якому віці та описується як двобічний біль, що обіймає всю голову, стискаючого характеру (відчуття«шолому»), помірної інтенсивності. Супутні симптоми, на зразок нудоти, блювання, не відмічаються, однак іноді має місце фонофобія. Тривалість коливається від годин до днів чи, навіть, тижнів (хронічний біль голови напруги).

Діагностика первинних форм є клінічною, тобто базується на аналізі скарг, анамнезу, даних об’єктивного обстеження пацієнта.

На відміну від первинних форм, при підозрі на вторинний характер цефалгії необхідним є ретельне обстеження пацієнта з використанням доступних додаткових методів обстеження. Основним завданням діагностики вторинного болю голови є виявлення причинного (первинного) захворювання: біль голови, пов'язаний з травмою, інфекцією, судинними ураженнями, об’ємним утворенням головного мозку та ін. Звичайно ж це анамнез, дані клінічного огляду та додаткові методи обстеження, серед яких загальноклінічні аналізи, рентгенографія, магнітно-резонансна чи комп’ютерна томографія голови, дуплексне-сканування екстракраніальних судин. Всі ці додаткові обстеження можна виконати в МЦ “Діамед”.

Детальніше про причини, діагностику та лікування головного болю розповіла лікарка-неврологиня медичного центру "Діамед" Мирослава Гирявець. у програмі «Щоденник здоров’я» телеканалу М-студіо:


Причин, які провокують біль в голові – дуже багато. Якщо вчасно звернутися до лікаря, пройти комплексне обстеження, дотримуватися всіх призначень, можна уникнути повторних нападів або звести їх до мінімуму.

Обираючи «Діамед», ви робите вибір на користь якісних послуг, тільки сучасних форм лікування та найкращих спеціалістів.

Записатися на консультацію, лікування можна за номерами +38(050)1005900, +38(095)1000043,+38(0312)428080

Центр знаходиться за адресою: м.Ужгород, вул.Швабська, 43.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: