Вхiд на сайт
Авторизацiя

Весняне потепління на Закарпатті: головний синоптик області пояснив особливості пори цьогоріч

Весняне потепління на Закарпатті: головний синоптик області пояснив особливості пори цьогоріч

Сніг наприкінці березня вносить дисонанс у класичне розуміння весни, зокрема це стосується й "сонячного Закарпаття", де в такий період погода може змінювати настрій по кілька разів на день.

Про початок календарної весни та очікуване потепління в області "Закарпатський кореспондент" поспілкувався з головним синоптиком краю, начальником Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василем Манівчуком.

Насамперед Василь Манівчук ділиться баченням розвитку синоптичних процесів на Закарпатті. Далі пряма мова.

У рівнинних районах метеорологічна весна (сталий перехід середньодобових температур вище 0 градусів) розпочалась у першій декаді березня, а от у горах зима не поступається весні і досі.

Наразі на високогір'ї Карпат спостерігається справжня зима з великою кількістю снігу і середньодобовими температурами -5 -8 градусів, та абсолютними мінімальними значеннями -10 -14 градусів.

Однак уже зараз можна сказати, що різкого потепління не варто очікувати.

ЦЬОГОРІЧ НАСТРІЙ ВЕСНИ ПОМІРНИЙ

Цьогорічна весна буде спокійною та розтягнутою в часі.

Очікуються незначні температурні коливання. Уже до кінця березня температурні позначки в денні години можуть сягнути +13 +15 градусів у рівнинних районах Закарпаття, а в гірських районах до +5 +8 градусів. Але у першій декаді квітня існує ризик надходження до території Закарпаття холодної арктичної повітряної маси з північного-сходу, що може призвести до тимчасового сповільнення наростання максимальних денних температур у гірських районах.

Загалом до початку квітня на території області буде переважати антициклональний тип погоди, що несе переважно малохмарну та з невеликою кількістю опадів погоду.

В основному в гірській частині краю можна буде спостерігати невеликі опади у вигляді снігу, а на прикінці місяця - мокрого снігу з дощем.

Поступово наприкінці першої декади квітня температури повітря почнуть зростати, однак до закінчення другої декади їх ріст не перевищить позначок +16 +18 градусів на рівнині та +8 +10 у горах.

Такий поступовий і неспішний розвиток весняних процесів, дозволяє природі належно підготуватися до спекотних літніх днів, а нам з вами сподівання на хороший врожай та більш тривале споглядання русел річок, наповненох водою від повільного танення снігу з високогіря Карпат.

ОЦІНКА КВІТНЯ У БАГАТОРІЧНОМУ РОЗРІЗІ

Оцінку квітня можна побачити в багаторічному розрізі, зокрема, за допомогою матеріалів, наданих Василем Манівчуком (ред.)

Весняне потепління на Закарпатті: головний синоптик області пояснив особливості пори цьогоріч

ЩОДО ПОЧАТКУ ВЕГЕТАЦІЇ

У рівнинних районах, незважаючи на повільний розвиток весняних процесів та нічні заморозки, вегетація тимчасово розпочалась ще на початку другої декади березня і припинилася в середині цієї ж декади. Відновлення вегетації на рівнині скоріш за все розпочнеться у другій половині третьої декади. Натомість у гірській місцевості сталий початок вегетації не варто очікувати раніше ніж у другій декаді квітня.

СТАН РІЧОК

Протягом зазначеного періоду на річках області буде переважати спокійна гідрологічна ситуація з незначними підвищеннями рівнів води у другій половині дня, у верхів'ях річок та розміренним гідрологічним режимом в нижніх та середніх течіях. Виключенням будуть короткі періоди з більш-менш відчутними опадами у вигляді дощу, ймовірність надходження яких з'являється не раніше середини першої декади квітня.

ДОВГОСТРОКОВІ ПРОГНОЗИ. ІНСТРУКЦІЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯ

Дуже часто ми отримуємо запитання на кшталт “Якою буде зима/весна/літо цього року” або “Це правда, що на Новий рік/Різдво/8 березня будуть сильні морози?” і т. д. Ми завжди пояснюємо нашим користувачам, що точно прогнозувати з великою завчасністю неможливо (поки що!) і що найбільш достовірний прогноз можливий на 5 діб (на більш тривалі періоди його достовірність стрімко зменшується). Разом із тим в інтернеті можна знайти багато інформації про сезонні прогнози з завчасністю на декілька місяців. То кому ж довіряти?

Почнемо з того, що сезонні прогнози надають інформацію про основні тренди розвитку синоптичних процесів, вони не показують, як буде змінюватись погода кожного дня протягом зими, наприклад, але можуть дещо розповісти про найбільш імовірні синоптичні умови, осереднені за декілька місяців.

Треба враховувати, що сезонні прогнози використовуються як настанова лише для великомасштабних процесів, усереднених протягом тривалих періодів часу. Наприклад, для прогнозування шансів відхилення від норми (тепліше, холодніше, нижчий тиск, підвищений тиск...), у континентальному чи глобальному масштабі, і ці дані є "осередненими" протягом 30-90 (або більше) днів. Сезонні прогнози не розкажуть вам про температуру в конкретному місці і у конкретний час, оскільки це поки що неможливо. Суть сезонних прогнозів, наприклад, полягає в тому, щоб розрахувати протягом січня (або будь-якого іншого місяця) середній атмосферний тиск в Північній Атлантиці (або в будь-якому іншому регіоні) і чи буде отримане значення вищим або нижчим за норму для цього місяця (нормою вважається середнє багаторічне значення, розраховане відповідно до вимог Всесвітньої Метеорологічної Організації за 30-ти річний період).

Така інформація мало про що говорить середньостатистичному користувачеві, якому важливо знати погоду в конкретному пункті і в конкретний час, проте вона є дуже цінною для вчених кліматологів і з її допомогою вони матимуть більш чітке бачення про глобальну циркуляцію та основні синоптичні процеси у наступні декілька місяців.

Закарпатський кореспондент
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: