Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті оновили 136 шкільних їдалень

На Закарпатті оновили 136 шкільних їдалень
На Закарпатті у рамках реформування системи харчування в закладах освіти модернізували їдальні у 136 школах.

Тепер вони обладнані сучасними електричними плитами, жаровими шафами, морозильними камерами, холодильниками, електричними м’ясорубками, міксерами, електричними бойлерами, посудомийними машинами та ін.

Ця техніка дозволить покращити технологічні процеси приготування їжі та забезпечить дотримання умов зберігання страв і продуктів харчування, повідомляє Закарпатська ОДА.

Для їдалень також придбали комплекти столів для обробки продуктів, стелажі для зберігання їжі, ванни для миття посуду тощо.

«Харчування в шкільних їдальнях давно потребувало якісної реформи та змін, адже учні повинні їсти здорову, збалансовану й корисну їжу. Дуже важливо, щоб страви для них готували і зберігали в належних умовах із дотриманням усіх норм, визначених у законодавстві», – зауважив Ігор Шинкарюк, заступник голови Закарпатської ОДА.

За його словами, наприкінці 2019 року в області затвердили регіональний план заходів щодо організації харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти. Останній передбачає створення належних умов для безпечного харчування, забезпечення систематичного навчання персоналу та постійне вдосконалення організації харчування. Таким чином, зміни у системі харчування в закладах освіти Закарпаття дещо випередили саму реформу.

Сьогодні в краї продовжують підвищувати рівень матеріально-технічного забезпечення закладів освіти відповідно до вимог харчового та санітарного законодавства.

Загалом на реалізацію реформи у закарпатських школах минулого року виділили понад 19 млн грн: майже 16,5 млн грн – це кошти державної субвенції та понад 2,5 млн грн – з місцевого бюджету.

Ця реформа також передбачає вдосконалення нормативно-правової бази. Так, у 2020 році затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, визначено гігієнічні вимоги у шкільних їдальнях, надано методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання системи НАССР та ін.

Про це також йшлося на платформі «Освіта України 2021: стратегічні цілі в дії», де Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що реформа шкільного харчування є невід’ємним елементом безпечного освітнього процесу.
Такі заходи сприяють формуванню у дітей культури здорового харчування та їхньому переходу до здорового способу життя загалом.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: