Вхiд на сайт
Авторизацiя

Кожна п'ята людина у світі вмирає від забруднення викопним паливом

Понад 8 мільйонів людей у всьому світі щорічно вмирають в результаті вдихання повітря, що містить частинки від спалюваного палива.

Кожна п'ята людина у світі вмирає від забруднення викопним паливом

Результати дослідження, проведеного Гарвардським університетом у співпраці з UCL, університетом Бірмінгема та Університетом Лестера, опублікованим у журналі Environment Research, вражають. Виявилося, що кожна п'ята смерть - від 18 до 21,5% - щорічно може бути пов'язана з забрудненням викопним паливом, що набагато вище, ніж передбачалося раніше.

Вчені зясували, що понад 8 мільйонів людей у всьому світі щорічно вмирають в результаті вдихання повітря, що містить частинки від спалюваного палива. Як пише nv.ua, на людину впливають частинки спалюваного вугілля, бензин і дизельне паливо, які посилюють респіраторні захворювання, приміром, астму, і можуть стати причиною раку легенів, ішемічної хвороби серця, інсультів та ранньої смерті.

Науковці зазначають, що 50% людей, які передчасно померли від зміни клімату, припала на Китай і Індію, інші рівномірно розподілилися між Бангладеш, Індонезією, Японією і США.

«При спалюванні викопного палива утворюються дрібні частинки, що містять токсини, які проникають глибоко в легені, - говорить співавтор і доцент UCL Елоїза Маре (UCL Geography). - Ризик вдихання цих частинок, відомих як PM 2,5, високий – задокументовано».

У регіонах з найбільшою концентрацією забруднення повітря через викопне паливо, включаючи східну частину Північної Америки, Європу і Південно-Східну Азію, спостерігаються найвищі рівні смертності.

До цих пір глобальне дослідження причин глобальної смертності оцінювало загальну кількість смертей щороку на 4,2 мільйона чоловік від усіх зважених у повітрі твердих частинок, включаючи пил, а також дим від лісових та сільськогосподарських пожеж.

Попередні дослідження показали, що в усьому світі забруднення повітря скорочує життя в середньому більш ніж на два роки.

Найгірша ситуація в Азії, де середня тривалість життя скоротилася на 4,1 року в Китаї, на 3,9 року - в Індії і на 3,8 року - в Пакистані. У деяких регіонах цих країн тривалість життя скорочується вдвічі. У порівнянні з іншими причинами передчасної смерті від забруднення повітря щорічно вмирає у 19 разів більше людей, ніж від малярії, у дев'ять разів більше, ніж від ВІЛ/СНІДу, і в три рази більше, ніж від алкоголю.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: