Вхiд на сайт
Авторизацiя

Вчені пропонують використовувати сонячні панелі для збору води

Вчені пропонують використовувати сонячні панелі для збору води
Вчені запропонували використовувати радіаційне охолодження сонячних батарей для збору води.

Таке рішення розробили дослідники з південно-східного університету Китаю, Дубайського управління з електрики та водопостачання (DEWA) та Стенфордського університету США, наукова робота опублікована у виданні Journal of Renewable and Sustainable Energy.

«За допомогою теоретичного аналізу ми визначили відповідний діапазон температури і вологості для нічного збору води за допомогою сонячних панелей, а також ми змалювали потенціал збору води в різних умовах, - заявила дослідницька група. - Отриману воду можна задіяти для очищення самих фотомодулів або для різних цілей, пов'язаних з агровольтаїкою».

У пропонованій вченими системі шар, що забезпечує радіаційне охолодження, знаходиться на передній стороні фотоелектричних панелей, а збір води здійснюється за допомогою труб, розташованих на їх нижньому краї. Така конструкція, за твердженням дослідників, може також використовуватися для нескладної модернізації існуючих фотоелектричних установок.

У розробці застосовані радіатор у вигляді чорного тіла, селективний випромінювач з робочою довжиною хвилі 8-13 мкм і випромінювач з ідеальною спектрально-кутовою селективністю. Їх поєднання дозволило домогтися розширеного діапазону вологості і температури, при яких система здатна ефективно працювати.

Селективні випромінювачі представлені фотонними метаповерхнями. Вони використовуються для зниження температури водяної пари до точки роси і поглинання тепла, що виділяється під час конденсації води. За словами дослідників, застосована технологія дозволила збільшити випромінювання від фотопанелі в інфрачервоному спектрі без погіршення пропускання сонячного світла.

"Отримана спектральна характеристика показує наявність потенціалу для зниження робочої температури сонячної батареї у денний час більш ніж на 8 °C і збільшення абсолютної ефективності фотопанелі на 1%, — пояснили вчені. - Отже, це може бути корисно як для нічного збору води, так і для підвищення продуктивності сонячних елементів вдень».

Для запуску в новій системі процесу конденсації вологи необхідні температура навколишнього середовища 10 °C і відносна вологість повітря більше 69,6%.

«У разі використання стандартної фотоелектричної панелі утворення води відбувається протягом більшої частини днів з жовтня по квітень, коли температура навколишнього середовища низька, а відносна вологість висока», — пояснили вчені.

Дослідження проводилося протягом року у дубайському сонячному парку Мохаммеда бін Рашида Аль Мактума, в якому DEWA постійно тестує різні технології у сфері сонячної енергетики. Щотижня за допомогою такої системи у сонячному парку Дубая можна отримувати 261 мл води з кожного квадратного метра поверхні фотомодулів. "Більш того, цей показник можна значно збільшити, до 681 мл/м2, шляхом подальшого підвищення коефіцієнта випромінювання», — підсумувала дослідницька група.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: