Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Ужгороді вшановують пам'ять жертв голодоморів

Ужгородці приносять до монументу "Свіча пам’яті" лампадки, аби вшанувати пам'ять жертв голодоморів.

В Ужгороді вшановують пам'ять жертв голодоморів

В Україні за радянських часів були три голодомори, — розповів історик Роман Офіцинський. За його словами, найбільше українців померли під час другого — у 1932-33 роках. "Найбільше померли у центральній, південній та східній областях України, а також на Кубані, де проживали етнічні українці. Йдеться про цілеспрямовану політику СРСР, про так званий "терор голодом". Тут є і постанови державні. Йдеться про закон "Про 5 колосків" у серпні 1932 року, а також про постанови 1933-го, внаслідок яких вилучали все продовольство, не лише зернові, а й все інше продовольство", — повідомив історик.

Роман Офіцинський розповідає: радянська влада винищувала жителів сіл. Виїхати в міста селянам не дозволяли. "Була створена система чорних дошок. Блокувалися окремі поселення, адміністративні одиниці, щоб не випустити населення, щоб воно не врятувалося. Є цілі томи документів, фотографій, як у Харків проривалися селяни, як їх не пускали, який колючий дріт був там. І всі міста блокували. Тобто, в місто можна було втекти і врятуватися. Йдеться про те, що прирекли на голодну смерть переважно сільське населення", — повідомив Роман Офіцинський.

Наразі остаточно не визначена точна кількість жертв Голодомору. За словами ужгородського історика, щонайменше 6 мільйонів померли від такого терору.

У 2010 році в Апеляційному суді Києва організаторами голодомору в Україні визнали сімох керівників радянського тоталітарного режиму, а саме Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Косіора, Чубаря, Хатаєвича.

За словами Романа Офіцинського, на Закарпатті в 30-х роках Голодомору не було. Область тоді входила до складу Чехословаччини. Закарпаття в кінці листопада долучається до вшанування пам’яті жертв Голодоморів. У суботу до монументу "Свіча пам’яті" в Ужгороді покладуть лампадки.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: