Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом

Талановита мукачівка Жанна Хома на власному прикладі доводить, що декрет для жінки зовсім не є приводом ставити на паузу власні амбіції, плани та самореалізацію. Адже все це можна з радістю поєднати!

Материнство надихнуло жінку на створення казок про свого маленького сина і його першого друга – домашнього улюбленця песика Міккі. Так почали з'являтися окремі казкові епізоди, які пізніше увійшли до книги "Маленькі історії Дарчика та Міккі". Згодом з'явилося й продовження – але вже в авторському журналі "Чарівний ліхтарик". І поки шанувальників цих казок більшало не тільки на Закарпатті, а й за межами області, а також у соцмережах, про веселих героїв створили мультик, який позиціонують як перший закарпатський мультсеріал. Сюжети цих історій із ранніх років вчать дітей берегти дружбу та сімейні цінності, а ще завжди шукати вихід із будь-якої ситуації.

"Закарпатський кореспондент" знайомить читачів із талановитою землячкою та її творчими проєктами.

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом


– Створення казкових історій у декретних буднях було радше віддушиною чи чимось більшим?

– Насправді ці казки – це вияв найбільшої у світі любові: любові матері до дитини! Раніше я не могла й уявити, що колись моє життя так зміниться, що один маленький хлопчик стане для мене цілим світом! З появою Дарусика я змінилась і мій світ став по-справжньому казковим! Мені хочеться, щоб Дарусик мав чудове дитинство, щоб світ був до нього добрим. Саме тому, напевно, в моїх історіях немає негативних героїв, а є лише певні життєві ситуації, з яких Дарусик та Міккі завжди знайдуть вихід!

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом


– Спочатку з'явилася книжка казок "Маленькі історії Дарчика та Міккі", далі й журнал "Чарівний ліхтарик" – скільки загалом уже є історій про наших героїв?

– Я написала понад сотню казок про пригоди Дарчика та Міккі. Нещодавно зрозуміла, що загальний тираж усіх опублікованих творів сягнув пів мільйона примірників! Гадаю, що це маленький успіх!

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом


–Цей проєкт став осердям вашої творчості, а починати завжди непросто, тож із якими труднощами зіштовхнулися під час втілення цих ідей?

– Найбільшою проблемою було те, що дорослі вважають, що діти зараз не читають! Але це неправда! Дітки з радістю читають казки. Просто дорослі більше не мають часу і бажання їх зацікавлювати. Я переконана, що сьогодні твори повинні переставати бути просто творами, вони мають ставати проєктами, ланцюжками взаємопов’язаних культурних подій, авторськими брендами. Вони мають мати за плечима історію – цікаву, сучасну! Вони мають із першого погляду закохати в себе маленького читача і не відпускати навіть після прочитання книжки! І саме такими є «Маленькі історії Дарчика та Міккі». Дивно, що два роки тому, окрім мене та моїх близьких у це ніхто не вірив. Зараз же Дарусик та Міккі – це популярний дитячий бренд. І моя перша книга дала поштовх і для створення першого дитячого мультсеріалу на Закарпатті, і для Першого карпатського журналу для дітей «Чарівний ліхтарик»!

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом


– Як відбувалися пошуки команди, яка працює над вашим творчим брендом?

– Насправді команда мене знайшла сама. Я довго мріяла про мультик, але не знала, як це реалізувати. Я писала листи на відомі дитячі телеканали у столиці, але вони залишалися без відповіді. Та одного разу ми з Дарусиком дивилися «Вечірню казку» на регіональному телеканалі, і я вирішила написати редакції й запропонувати читати в ефірі мої казки! На моє здивування, наступного ж дня мені зателефонував директор телеканалу Аттіла Гануляк і запросив на ділову зустріч. Тоді я й не уявляла, що ця зустріч стане доленосною і скоро з‘явиться мультик про Дарчика та Міккі а також журнал!
Мультик створили ТОВ «Алітта» на замовлення «Першого кабельного» і всі, хто працює над ним, із Закарпаття. Це і мультиплікатор Владислава Сойма, і актор Мукачівського драмтеатру Руслан Аїтов, що озвучує казки, й керівники проєкту Аттіла Гануляк та Олександр Балаж. Практично цією ж командою ми працюємо над журналом «Чарівний ліхтарик».

– Знаємо, ваших шанувальників щоразу більшає й за межами краю. А як зустріли "Історії..." закарпатські читачі?

– Спочатку про мої казки у регіоні мало хто знав, адже нас переважно друкували у Києві, Харкові та Львові. Та після того, як я виграла Мукачівську мистецьку премію ім.О.Духновича й вийшов мультсеріал, про нас справді заговорили! Діти читають і люблять наші казки – й це головне!



– Мультсеріал створюється за книгою, тому в планах 9 серій. Наразі перші дві вже доступні до перегляду на ютуб-каналі «Чарівний ліхтарик». Третя серія вже готова й вийде найближчим часом! Дуже сподіваюся, що мультсеріал ще більше зацікавить діток до читання, адже всі казки спочатку пишуться автором, і лише після оживають на екранах!



– Дарусик розуміє, що він уже зірка? Як сприймає справу мами?

– Дарусик дуже любить бути в центрі уваги! Він для нас зірка не залежно від того, є мультики чи нема. Адже він перша дитина й дуже люблений перший онук у бабусі з дідусем! Мультики про Дарчика та Міккі обожнює дивитись! Любить і наш журнал! Упізнає себе, Міккі, казкову маму та бабусю з дідусем! Це все дуже мило! Та поки що він не зовсім готовий ділити маму з іншими дітками, тож часто, коли я йду на зустрічі, він сумує.

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом


– Материнство і творчість ви також поєднуєте з педагогічною діяльністю – як усе встигати?

– За професією я вчитель-філолог, тож не можу без школи та дітей! Усе моє життя пов‘язане з вихованням та навчанням. Я працюю і в будні, й у вихідні. Часом пишу вночі, готуюся до уроків у неділю, коли всі відпочивають. Усе встигати просто не можливо! Завжди доводиться чимось жертвувати. Добре, коли є опора та допомога від рідних. Мені з Дарусиком допомагають мама та чоловік. Ми працюємо як злагоджена команда! Я щаслива, що маю таку міцну підтримку!

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом


– Ще одна ініціатива – уроки вихідного дня, які публікуєте в соцмережах. Що мотивувало до цього?

– Урок вихідного дня – це проєкт, що покликаний популяризувати українську мову на Закарпатті та за межами нашого краю.
Цьогоріч я стала переможницею всеукраїнського конкурсу Teacher Innovation Cup у номінації «Я зможу» і виграла грант на реалізацію свого проєкту!
Мені б хотілося, щоб про українську згадували не лише перед ЗНО, адже це наша рідна мова, якою ми спілкуємось щодня! Тож ці уроки покликані показати, що українська - це не лише нудні правила й винятки! Українська - це цікаво, це по-сучасному, українська - це круто!
І українську можна вивчати не лише у книжках, а й гортаючи стрічку суботнього вечора у фейсбуці чи інстаграмі.
Якщо діти весь час сидять у соцмережах, то нехай вони сидять там з користю!

– Як у часи пандемії боретеся з гнітючими думками? Бо всі ваші починання дуже позитивні – заряджають доброю енергією й інших.

–У мене є маленьке сонечко – це мій Дарусик, який ніколи не дає сумувати! Тут хоч пандемія, хоч війна, а нам треба читати книжки, вигулювати кудлатого Міккі та надіятися на світле майбутнє! Адже майбутнє твориться нами і важливо, щоб у нас були позитивні думки!

Закарпатка Жанна Хома – про натхнення материнством, Дарчика та Міккі й казки, що стали мультсеріалом


– Які творчі задуми плануєте втілювати найближчим часом?

– Наразі я вже досягла всього, чого, здається, хотіла: я видала книгу, за моєю книгою створюється мультсеріал, а казкові Дарчик та Міккі стали провідниками рубрик у Першому карпатському журналі для дітей «Чарівний ліхтарик»!
Зараз хочеться, щоб це все було не дарма! Щоб наші журнали потрапили до свого маленького читача й стали улюбленими, щоб дітки вчилися добра від казкових героїв, наслідували їхні гарні вчинки, щоб світ із нашими казками став хоч трішки добрішим! А я далі писатиму... Добрі й по-материнськи теплі казки! Тільки вже для трішки старших діток! Дарусик росте, і я росту разом із ним!

Закарпатський кореспондент

Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (2)
Пользователь offline Станислава Молчанова 11 березня 2023 16:09
Не нравится 0 Нравится
Такі книжки реально можуть стати чудовим подарунком для дитини!
Цитировать          1
Пользователь offline Виктор Дружинин 6 травня 2023 12:33
Не нравится 0 Нравится
Цитата: Станислава Молчанова
Такі книжки реально можуть стати чудовим подарунком для дитини!

Погоджуюсь із вами. Варто дітям презентувати книги та привчати їх до читання. Причому чим раніше ми це почнемо робити, тим краще буде для дитини адже їй буде подобатись читати та відкривати завдяки книгам щось нове для себе. Дуже крутим подарунком є іменна книга для дитини https://piuwee.com/ . Я таку своєму племіннику купував. Дитина в захваті читала історію про самого себе! Ще й оформлення книги дуже якісне та яскраве. Справді пам'ятка на все життя!
Цитировать          2
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: