Вхiд на сайт
Авторизацiя

"Не чіпайте укрліт": під Кабміном вимагали залишити ЗНО з української літератури

"Не чіпайте укрліт": під Кабміном вимагали залишити ЗНО з української літератури
Активісти вимагали також відставки т.в.о. міністра освіти.

Залишити ЗНО з української літератури для всіх абітурієнтів вимагали активісти від урядовців у день української мови та писемності. Рішення про те що з 2021 року ЗНО з української літератури є обов'язковим лише для тих, хто вступатиме на гуманітарні спеціальності, схвалив тимчасовий виконувач обов'язків міністра освіти Сергій Шкарлет. Тож вимагали ще й його відставки. Як це було, бачила кореспондентка "5 каналу" Ірина Шевченко.

Під будівлею Кабінету Міністрів знову вимагають відставки тимчасового виконувача обов'язків міністра освіти Сергія Шкарлета. Цього разу через скасування ЗНО з української літератури.
Зовнішнє незалежне оцінювання з української літератури планують скасувати з 2021 року для фізиків, математиків, економістів та всіх, хто не вступатиме на гуманітарні спеціальності. Це погана ідея і продовження гібридної війни проти України, переконані учасники акції.



Фронтмен гурту "Олеум" за освітою астрофізик, скасування ЗНО з літератури для негуманітаріїв вважає неприпустимим.
"Є деякі базові речі, без яких жодна країна не може в принципі існувати як країна. Коли таке скасовують люди, які начебто повинні навпаки це підтримувати, це якось ненормально", – вважає Сергій Хоменко, вокаліст гурту Oleum.

Надія – теж не гуманітарій і теж прийшла підтримати ЗНО з української літератури.

"Ми багата історична нація, яка має багатий здобуток. Без української літератури це неможливо осмислити. Я за професією економіст, аудитор. Але я вважаю, що це важливо на рівні з математикою, фізикою і географією", – каже Надія Коломієць, учасниця акції.

До акції долучилася актриса, телеведуча, громадська активістка Римма Зюбіна. Цього ж дня вона прочитала для всієї країни диктант національної єдності.

"Я би збільшувала обсяг в навчальних програмах, а не зменшувала, не робила би цей справжній геноцид", – вважає Римма Зюбіна, актриса.

Підтримали вимоги протестувальників і студенти Київського національного університету імені Шевченка.
"Для мене катастрофа, якщо завтра прийде ціле покоління тих, хто не знатиме базових речей в літературі. Що то за випускник університету України, який не може підтримати базову розмову про літературу?", – говорить Данило Гайдамаха, студент, блогер.

Уповноважений із захисту державної мови, тільки-но з'явився наказ Міносвіти, підготував звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою зберегти ЗНО з літератури для всіх абітурієнтів.

"Вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні!", – йдеться у заяві.

Під зверненням уже підписалися понад шістдесят науковців, письменників, музикантів.

"5 канал"
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: