Вхiд на сайт
Авторизацiя

Втрата нюху під час коронавірусу - добрий знак: лікарі розповіли про позитивну тенденцію

Поки що у світі не фіксували таких випадків, щоб нюх після COVID-19 не відновився зовсім.

Втрата нюху під час коронавірусу - добрий знак: лікарі розповіли про позитивну тенденцію

Втрата нюху під час хвороби на COVID-19 - це добрий знак. Лікарі помітили закономірність, що цей симптом притаманний людям з легким перебігом хвороби. Важкі пацієнти рідше перестають відчувати запахи.

Поки що у світі не фіксували таких випадків, щоб нюх після коронавірусу не відновився зовсім. Хоч таке бувало вкрай рідко як ускладнення після грипу.

Лікарка-отоларингологиня Юлія Дєєва пояснює, що вірус атакує рецептори в носі людини, що вловлюють запахи. Так йому найлегше пробитися до організму. Вірус ушкоджує їх і відтак запахи до носа потрапляють, а рецептори не помічають цього.

"Відповідно в мозок немає сигналу, що є якийсь запах. Але проблема не з мозком, а з передатчиком. Передатчики, як правило, теж нормальні. Нерви, по яких іде збудження, вони не уражені. Уражені тільки клітини рецептори, які сприймають цей подразник. Це як навушники, які не увімкнуті в комп'ютер", - каже Юлія Дєєва.

Блогерка Аня Лисенко відчула на собі ефект фантомного запаху. За два місяці після одужання від COVID-19 дівчину почав переслідувати запах горілого, якого не відчуває більше ніхто. Такий ефект, кажуть лікарі, - добрий знак. Це означає, що все повертається до норми.

Втрата смаку пов'язана безпосередньо з нюхом. Кисле, солодке, солоне і гірке людина відчуває через рецептори язика, а от відтінки смаку - все заслуга носа.

Лікарі, що працюють із пацієнтами на COVID-19, помітили позитивну тенденцію. Ті, хто втрачають нюх, зазвичай, хворіють у легшій формі.

"Пацієнти, які потрапляють до лікарні, вони в більш важкому стані, ніж ті, що вдома. І в них, так, щоб вони скаржилися саме на втрату нюху, - це дуже рідко. А  в тих, хто на амбулаторному, чомусь частіше буває, це так", - каже інфекціоністка Світлана Гук.

Треба просто чекати, коли нюх відновиться, і все. Лікарі просять пацієнтів не стимулювати носа різкими запахами. Це тільки нашкодить. Можна обпекти слизову оболонку і відтермінувати одужання.

Як повідомлялося раніше, втрата нюху стала яскравим симптомом коронавірусу. На перший погляд це виглядає дрібницею, особливо якщо порівняти з високою температурою, сильним кашлем чи вбивчою слабкістю, які може спричинити COVID-19. Утім, це зовсім не так.

ТСН
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: