Вхiд на сайт
Авторизацiя

Гідний кандидат

Гідний кандидат
Передвиборчі перегони тривають, і вже незабаром – після 25 жовтня – ситуація проясниться. Уперше цього року на місцевих виборах обиратимуть і голів об’єднаних територіальних громад.

«Закарпатський кореспондент» вирішив промоніторити цих кандидатів – і розпочинаємо із громад Рахівщини, зокрема кандидатів на голови Рахівської, Великобичківської, Ясінянської ОТГ. Про передвиборчу програму та плани розвитку новоствореної об’єднаної Великобичківської громади ми поспілкувалися з кандидатом на посаду голови цієї ОТГ Павлом Басарабою.

Кілька слів про кандидата: народився 18 червня 1971 року в с.Косівська Поляна Рахівського району. Депутат Рахівської районної ради трьох скликань, колишній начальник Рахівського та Тячівського відділів УМВСУ, полковник міліції, громадський діяч, меценат, адвокат. Із серпня 2015 року по грудень 2019 року очолював Рахівську райдержадміністрацію. Двічі був відряджений у зону АТО на сході України, займався волонтерською діяльністю – допомогою військовим. Нагороджений 24 нагрудними відзнаками-медалями, серед яких «Кращий працівник МВС України», «За заслуги», «За заслуги перед Закарпаттям», «За розвиток регіону», нагрудним знаком «Збережемо честь – здобудемо славу». Любить гірський туризм і тихе полювання.

–Чому ви вирішили йти на вибори?

– Мене не влаштовує те, що я бачу навкруги щодня: занедбані парки, брудні вулиці, жахливі дороги, купи сміття, розбита вщент інфраструктура, жахливий стан будинків, забуті та кинуті напризволяще владою люди. Мені не байдуже, якими вулицями ми їздимо на роботу, яку воду вживаємо вдома, які освітні та медичні послуги отримують наші діти, в яких парках відпочивають наші люди. Також мені не байдуже, яким буде Великий Бичків і вся наша об’єднана територіальна громада, кожне наше село: Верхнє Водяне, Водиця, Луг, Росішка, Косівська Поляна та селище Кобилецька Поляна!
Я йду з потужною командою професіоналів у різних галузях, яка вже розробляє чітку стратегією розвитку Великобичківської ОТГ та поетапну програму дій. Ми маємо бачення, як зробити селище Великий Бичків і всі села нашої ОТГ розвиненими, успішними та інвестиційно привабливими, акумулювати сили та потенціал громади, аби підняти з колін ті галузі, які зараз знаходяться в жахливому стані. Маю значний управлінський досвід, протягом останніх 16 років перебував на різних керівних посадах. Тому добре знаю, як організувати роботу. Прагну, щоб ми перестали мріяти про європейське майбутнє, а нарешті почали будувати Європу вдома.

– Які кроки на посаді голови Великобичківської ОТГ зробите найперше?

– Насамперед разом із новоутвореною радою, до якої увійдуть представники всіх населених пунктів нашої ОТГ, проведемо інвентаризацію земельних ділянок, об’єктів комунальної власності. Залучимо фахівців для отримання експертних висновків щодо можливості реконструкції, модернізації та цільового використання усіх об’єктів, що належать громаді. Далі, отримавши реальну картину стану справ та фінансових можливостей ОТГ, ухвалимо план дій по кожному об’єкту із зазначенням черговості виконання. Прикладу максимум старань, щоб до 2022 року повністю завершити ремонт доріг Великий Бичків - Водиця, Великий Бичків – Кобилецька Поляна, Луг – Росішка та Верхнє Водяне – присілок Стримба, відремонтувати всі комунальні дороги населених пунктів Великобичківської ОТГ. За підсумками фінансового 2020 року затвердимо поетапний план відновлення вулиць населених пунктів, які входять до нашої ОТГ, зокрема відновлення так званої «військової» дороги, що проходить через села Косівська Поляна, Росішка, Кобилецька Поляна та Верхнє Водяне до с. Калини Тячівського району, а також відновлення в населених пунктах доріг, які розмила повінь, будівництво берегоукріплень в ур. «Лаз» та на вул. І.Франка в с.Водиця, берегоукріплень по р. Шопурка в смт. Великий Бичків і смт. Кобилецька Поляна та по р. Кісва в с. Косівська Поляна. Окрім цього, прикладу максимум зусиль для впорядкування і будівництва громадських вбиралень у всіх населених пунктах ОТГ, реконструкції та відновлення каналізацій та очисних споруд у селищах Великий Бичків та Кобилецька Поляна. Спільно з депутатським корпусом ОТГ вирішу питання з водопостачанням у с. Росішка, с. Луг та с. В.Водяне і окремих вулиць смт. Великий Бичків. Плануємо створення в нашій ОТГ центру надання адміністративних послуг, що дасть змогу отримувати всі адмінпослуги на місці (починаючи від оформлення субсидій і до закордонних паспортів та ІД-карток), а не в райцентрі Рахів.

–Одним із пунктів у вашій передвиборчій програмі є оптимізація з надходжень податків до місцевої скарбниці. Як плануєте це втілювати?

– Наприклад, ПДФО із заробітної плати в сумі 60% від господарської діяльності відокремлених підрозділів, що розташовані на території нашої ОТГ, повинен сплачуватись місцевій громаді, а це, за попередніми підрахунками, досить значні кошти, які в подальшому можуть бути використані для розбудови інфраструктури населених пунктів ОТГ, для комфортного побуту мешканців. Адже на території ОТГ є і школи, і дитячі садочки, і медичні заклади, ряд інших об’єктів, що потрібно привести до належного стану. Маємо перспективу створення дитячих відпочинкових комплексів, гуртків на базі дитячих садочків. Також на території населених пунктів є великі школи, приміщення яких у повній мірі не використовуються – слід подумати про оптимізацію використання приміщень, можливо, доцільно створити при школі ліцеї. Також ми повинні створити сприятливі умови для функціонування малого підприємництва – заготівля грибів, лісових ягід, лікарських рослин. По-друге, варто мати свої пекарні, заготівельні пункти збору молока, сільськогосподарської продукції, товарів ткацтва та сувенірної продукції. Ми повинні розуміти, що без інвестицій, залучення малого і середнього бізнесу не зможемо повноцінно розвиватися. Чим більше буде платників податків, тим більше буде надходжень до місцевого бюджету, що дасть можливість соціально-економічного розвитку нашої ОТГ.

–Яке ваше бачення щодо вирішення проблеми сміття на території ОТГ?

–Однією з проблем в усьому Рахівському районі є поводження з твердими побутовими відходами. Я виступаю категорично проти розміщення сміттєзвалища у межах Великобичківської ОТГ. Альтернатива є. І це аж ніяк не велике сміттєзвалище під вікнами людей. Найперше потрібно створити умови для сортування сміття, облаштувати спеціальні закриті майданчики, налагодити вчасний вивіз побутових відходів. Вважаю, що нашій ОТГ потрібно придбати автомобілі-сміттєвози і за графіком їх вивозити в спеціалізоване визначене місце для переробки та утилізації. Треба співпрацювати з депутатами та керівництвом Закарпатської обласної ради, керівництвом ОДА, щоб залучити кошти з Закарпатського екологічного фонду для придбання вищевказаних об’єктів. Таким чином ми зможемо вирішити проблему поводження з твердими побутовими відходами на території нашої ОТГ. Окрему увагу приділятиму написанню проєктів для участі в грантових конкурсах із метою залучення додаткових коштів для вирішення нагальних потреб ОТГ.

–Як щодо благоустрою територій?

–У сфері благоустрою, вважаю, слід звернути увагу на впорядкування прибудинкових територій у селищі Великий Бичків та інших населених пунктах ОТГ. Для всіх населених пунктів новоутвореної громади розробимо програму з облаштування в них сучасних дитячих майданчиків, тренажерних площадок, скверів із лавочками. Також ставлю собі за мету забезпечити вуличним освітленням нашу ОТГ на 100%. Сподіваюся, що новообрані депутати нашої ОТГ мене підтримають і ми розробимо відповідну програму та поетапно будемо її реалізовувати. Крім того, окрему увагу приділятиму впорядкуванню кладовищ. Знаю, що в окремих населених пунктах є гостра необхідність розширення кладовищ чи виділення землі для облаштування нових. Це питання будемо вирішувати з місцевими громадами через громадські слухання, щоб врахувати думку громади.

–Зі слів місцевих мешканців, багато наболілих питань стосуються, зокрема, медицини.

–У сфері надання медичної допомоги мешканцям нашої громади бачу наступне. Насамперед – потрібно зберегти всі медичні заклади, які функціонують на території новоствореної ОТГ. Враховуючи факт впровадження медичної реформи, що передбачає нові підходи до надання медичної допомоги та створення госпітального округу на базі Рахівської ЦРЛ, до якого входитиме цілий ряд об’єднаних селищних та міських територіальних громад, ми будемо акцентувати свою увагу на збереженні медичних закладів, які є на території нашої ОТГ з можливістю їх реформування та виконання ними нових функцій. Також державою передбачені субвенції на медицину, тому буду прагнути і робити відповідні кроки, щоб медичні заклади, які функціонують на території нашої ОТГ, були забезпечені належним чином, а це кардіографи та медичне обладнання, яке повинне бути на базовому першому рівні. Планую розпочати будівництво нової амбулаторії в присілку «Ріка» с. Верхнє Водяне.
Не до теми медицини, але також вважаю важливим зробити акцент і на соціальному захисті та гуманітарній політиці. Хочу, аби наша громада стала новатором у цій сфері, тому потрібно реалізувати соціальні проєкти, які ефективно діють в Європі, але чомусь не впроваджуються в нас: «Соціальна муніципальна аптека», «Соціальний муніципальний магазин», «Соціальна муніципальна пекарня», «Соціальна муніципальна їдальня», «Соціальна муніципальний транспорт». Маю чітке бачення, як створити мережі комунальних аптек, які будуть реалізовувати ліки за пільговими цінами, запустити муніципальний транспорт, а також реалізувати проєкт «Гуманна громада» – об’єднаний соціальний заклад для дітей, позбавлених батьківського піклування, та людей літнього віку, які потребують догляду. Окрема увага – ветеранам АТО/ООС, багатодітним і малозабезпеченим родинам, людям з інвалідністю, бюджетникам, реалізація програми «Соціальне житло».

–Які покращення плануєте в сфері освіти?

–Узагалі, що стосується дитячих садочків, то вони повинні бути у кожному наcеленому пункті нашої об’єднаної грамади. Там, де є дошкільні заклади, потрібно визначити їх матеріально-технічний стан, по кожному розробити план удосконалення. Наразі в країні проводиться освітня реформа, яка передбачає ряд нововведень, тож потрібно знайти оптимальне рішення для школярів громади. Загалом щодо всіх освітніх закладів – треба зміцнювати матеріально-технічну базу. Особливу увагу слід приділяти облаштуванню комп’ютерних класів, щоб дати дітям змогу освоювати нові цифрові технології. Прикладу максимум зусиль, щоб школярі Великого Бичкова та всіх сіл ОТГ мали можливість комфортно добиратися до навчальних закладів на сучасних шкільних автобусах.

–Рахівщина славиться ще й самобутньою культурою з гуцульським колоритом. Які бачення маєте щодо розвитку в культурній сфері?

–Насамперед треба зберегти те, що маємо на сьогодні, а маємо багато. Це фахові колективи при будинках культури, які мають чималі досягнення на творчій ниві, численні нагороди на фестивалях і конкурсах. У селищі Великий Бичків плідно працюють народний ансамбль пісні і танцю «Лісоруб», колективи Великобичківської ДМШ, особливо зразковий оркестр гуцульських народних інструментів під керівництвом Василя Поповича, який є неодноразовим переможцем та лауреатом міжнародних конкурсів; дитячий гурт «Надія» та весільний гурт «Свадьбаші». Також у селищі функціонує чудовий музей, який є гордістю нашого краю. Поставлю собі за мету докласти всіх зусиль, щоб створити школу писанкарства та різьбярства в окремих селах громади, адже традиції писанкарства та різьбярства, які збереглися на Гуцульщині, відомі на всю Україну та за її межами. У кожному населеному пункті маємо майстрів ткацтва, вишивки, різьбярства, танцю та пісні. Усе це є тими фундаментальними речами, що визначають нашу культурну приналежність, відданість традиціям наших предків, це фундамент для виховання молодого покоління. Також на території нашої ОТГ функціонують бібліотеки, які потребують покращення матеріально-технічної бази та створення комп’ютерних центрів. Одним із важливих чинників духовно-культурного розвитку нашої громади бачу відродження громадських організацій «Просвіта», «Пласт», «Сокіл», «Луг», «Меморіал», що плекають українські традиції, звичаї, бережуть історичну спадщину.

–Що плануєте зробити для розвитку спортивної інфраструктури?

– Важливим вектором розвитку нашої громади бачу популяризацію здорового способу життя. Розумію, що спортивна галузь потребує оновлення. Діти і молодь повинні займатися спортом у сучасних залах. У планах – будівництво сучасного тренувального й оздоровчого комунального басейну для громади та школи бойових мистецтв. Паралельно необхідно провести реконструкцію селищного та сільських стадіонів, з необхідною сучасною інфраструктурою, оновленими трибунами, зведення комплексу тенісних кортів. Для окремих сіл – нові спортивні майданчики та стадіони. Хочемо встановити тренажери, турніки та інше спортивне обладнання, цей приклад можемо побачити у центральному парку Великого Бичкова. Таку практику вартує запозичити. У здоровій нації – здоровий дух!

–І наостанок – як би коротко підсумували своє налаштування перед виборами?

–Вперед до кращого майбутнього – ні кроку назад!

–Дякуємо за розмову. Бажаємо перемоги!
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: