Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті стартував проєкт, мета якого – популяризація дерев'яних церков краю

На Закарпатті стартував проєкт, мета якого – популяризація дерев'яних церков краю
Ініціаторкою проєкту стала дружина голови Закарпатської ОДА Ірина Петрова. Після приїзду родина пізнає старовинні святині краю, хоче розповісти про них і людям з-за меж області.

«Хотілося розпочати з чогось духовного, особливого, тому все почалося саме із церков.», – повідомляє Ірина Петрова.

Вона розповіла, що інтерес до культурних об'єктів з'явився ще десь 5–7 років тому, під час сімейного відпочинку на Закарпатті, тоді уперше відвідали одну із стародавніх пам’яток: «Коли ми увійшли в церкву, виникло відчуття, що це і є саме те, з чим асоціюється у мене духовне життя Закарпаття. Ця церква увібрала в себе молитви, енергію багатьох поколінь, це і є душа – душа, яка постійно живе в цьому прекрасному місці – у храмі».

Мета проєкту, каже Ірина Петрова, полягає в тому, щоб, по-перше, показати ці культурні пам'ятки усій Україні та світу. По-друге, привернути увагу місцевих жителів та влади до їхнього стану, адже ці об'єкти з дерева потребують реставрації та належного догляду. Третьою ціллю є включення цих пам'яток до програми культурного Великого будівництва у наступному році.

Авторка проєкту переконана, що кожна церква є неповторною та має свої особливі риси. А чоловік пані Ірини, Олексій Петров назвав дерев’яні церкви – душею Закарпаття. Нагальною є потреба реставрувати ці пам'ятки, зберегти їх для майбутніх поколінь

Загалом Ірина Петрова, разом із подругою, відзняли 11 серій, 2 із них уже у вільному доступі (відео про храм Вознесіння Господнього у с. Ясіня Рахівського району та про церкву Святого Духу в с. Гукливий Воловецього району).



Закарпатська ОДА
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: