Вхiд на сайт
Авторизацiя

Болять коліна - що робити?

Болять коліна - що робити?
Ближче до 40 років в колінах може з'явитися хрускіт, який незабаром переростає в гострий біль. Якщо не звертати на це увагу, вона тільки посилюється і веде до важких наслідків. Так поводиться гонартроз.

Чому болять коліна


За даними American Arthritis Foundation, артроз [1] - провідна причина болю в колінах. Але потрібно виключити і інші чинники, наприклад, артрити різної природи. Для них характерне запалення суглоба, його набряк і навіть інфекція. Остеоартроз або артроз має іншу природу - знос хрящової тканини. Внаслідок негативних факторів стирається суглоб, хрящ стає тонким, звужується просвіт між кістками. Це веде до того, що вони труться один в одного при ходьбі і рухах. Незабаром наростають остеофіти - патологічні кісткові шпори. Все це завдає страшний біль, хрускіт, і людина не може нормально пересуватися.

Але якщо симптоми розвиваються швидко, піднімається температура, коліно розпухає, потрібно негайно звернутися до лікаря - це може говорити про травму, тріщині, переломи.

Хто в зоні ризику

Що ж призводить до дегенерації хряща і у кого це трапляється частіше? Основні фактори розвитку гонартрозу такі:

• вік старше 60 років;
• вага - зайві кілограми створюють додаткове навантаження на опорно-руховий апарат і коліна;
• генетика - деякі мутації генів викликають схильність до артрозу;
• жіноча стать;
• постійні травми - внаслідок пошкоджень в хрящах і кістках виникають мікротріщини, вони стають "слабким місцем" яке провокує захворювання в будь-який момент;
• ендокринологія, наприклад, перевищення гормону росту або надлишок заліза, цукровий діабет.

Найчастіше схильні до гонартрозу спортсмени-бігуни, штангісти, перукарі, хірурги та вантажники.

Лікування і профілактика

Хороші ліки від болю в суглобах знайти цілком реально. За рекомендаціями OARSI [2] медикаментозна терапія показана в переважній більшості випадків. Тільки у важких ситуаціях призначають операцію.

Для лікування гонартрозу застосовують НПЗЗ - вони полегшують запалення і біль, але не можуть відновити пошкодження в хрящі. З метою прискорення його регенерації, призначають препарати групи SYSADOA. Вони надають накопичувальний ефект, тобто, їх дія помітна через кілька тижнів, але зберігається вона довго. Справа в тому, що такі препарати, як Терафлекс®, стимулюють природне відновлення хряща.

До складу Терафлекс® входить:

• Глюкозамин. Бере участь в синтезі гіалуронової кислоти - важливої складової синовіальної рідини, знімає запалення.
• Хондроітин. Бере участь у формуванні хрящової тканини і пригнічує ферменти, що руйнують хрящ [3].

При сильних болях можна вибрати форму Терафлекс®Адванс з ібупрофеном. І не забувайте консультуватися з лікарем!

Джерела:

[1] American Arthritis Foundation

[2] Zhang W, Nuki G, Moskowitz RW et al. OARSI recommendations for the management of hip and knee osteoarthritis: part III: Changes in evidence following systematic cumulative update of research published through January 2009. Osteoarthritis Cartilage. 2010 року; 18: 476-499.

[3] Osteoarthritis: Pathogenesis, diagnosis, available treatments, drug safety, regenerative and precision medicine. - Cham, 2015.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: