Вхiд на сайт
Авторизацiя

Коронавірус руйнує всі плани: чи зможуть українці відпочити влітку за кордоном

Коронавірус руйнує всі плани: чи зможуть українці відпочити влітку за кордоном
Цього року подорожі за кордон будуть значно обмежені

Цього літа українці можуть залишитися без подорожей за кордон. Після пандемії коронавірусу країни почнуть пускати туристів в останню чергу. І досі не ясно, коли влада почне відкривати кордони.

"Євросоюз збирається синхронно відкривати кордони і це залежатиме не від однієї країни – Італії або Болгарії. Ми бачимо, що в Туреччині зараз теж карантин, і дуже малоймовірно, що країна в червні відкриє кордон і прийматиме туристів. Так само й інші популярні напрямки", – говорить Володимир Царук, директор центру розвитку туризму України.

Європейська комісія нещодавно опублікувала дорожню карту щодо зняття карантину. Спочатку в ЄС зніматимуть обмеження всередині країн: відкриватимуть навчальні заклади, потім торгові центри, після них – кафе і ресторани з обмеженням кількості відвідувачів. Після цього країни ЄС почнуть знімати обмеження щодо внутрішніх пересувань. І в останню чергу відкриються зовнішні кордони.

Між кожним етапом скасування обмежень має відбуватися близько місяця. Країна, яка вирішить достроково зняти обмеження, повинна заздалегідь попередити всіх інших.

"Подорожувати Європою влітку, найімовірніше, не вийде: зовнішні кордони ЄС відкриють в останню чергу", – відреагували в Держагентстві розвитку туризму в Україні на своїй сторінці в Facebook.

Президент Франції Еммануель Макрон не виключає, що кордони Європи можуть залишитися закритими до вересня, повідомляє телеканал BFM. Це пояснюється різною швидкістю протікання захворювання в різних регіонах. Не виключається, що в країнах Азії може початися друга хвиля зараження, тому країни Шенгенської зони можуть закрити кордони до осені.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн порадила європейцям не планувати подорожі раніше осені.

"Я раджу почекати і поки не планувати туристичні поїздки на літо, оскільки Європа, як і раніше, серйозно страждає від пандемії коронавірусу. Наразі ніхто не може робити надійні прогнози на липень і серпень. Нам потрібно буде навчитися жити з цим вірусом протягом багатьох місяців , можливо, до наступного року", – сказала вона.

Країни орієнтуватимуться на внутрішній туризм, зазначає Царук. В Україні швидше відновлюватимуться внутрішні перевезення. Але український туризм не готовий до такого виклику, каже Павло Григораш, керівник Української асоціації турагентств.

"Внутрішній туризм не готовий до обсягів, які могли бути. Ні готовності ні щодо місць розміщення, ні щодо інфраструктури, ні щодо відношення клієнтів і за іншими параметрами, на жаль. Переорієнтуватися можна, але це не займає два-три місяці. Це тривалий процес і потрібно було його починати давно. У нас є курорти, деякі туроператори займаються ними, але це не ті обсяги", – говорить Григораш.

Турагентства можуть не повернути гроші
Поки туроператори просять не йти за грошима, а переносити поїздки на інші дати і місяці. Турагентства звернулися до уряду, щоб дозволити видавати клієнтам ваучери на суму вартості путівки. Ситуація така, що туроператори не можуть повернути гроші всім через зобов'язання перед готелями, авіакомпаніями і так далі.

"Я б не рекомендував зараз вимагати з туроператорів гроші, судитися, оскільки туроператор може збанкрутувати і тоді клієнти ризикують отримати значно менші компенсації. Ваучер в даному випадку – компромісне рішення, яке дозволяє скористатися оплаченими послугами", – говорить Павло Григораш.

Рекламні суми в Українській асоціації турагентств пропонують зафіксувати за курсом на момент оплати. Сам ваучер можна буде використовувати до кінця наступного року.

"Оскільки виїзний туризм прив'язаний до валюти, то й гроші, які отримали туроператори, прив'язані до певного курсу. Ми пропонуємо суми, які заплатили туристи, зафіксувати за курсом на момент оплати. Якщо в подальшому клієнт звертається за ваучером, то курс зберігається на момент фактичної оплати. Наприклад, якщо турист купив путівку за 25 тисяч гривень (1000 дол. за курсом 25 грн/дол.), то він отримує ваучер на цю суму. Коли він прийде до туроператора, а курс буде 28, то він може використовувати тільки ті гроші, які заплатив, – 25000 грн. Ми пропонуємо видавати такі ваучери до кінця наступного року", – пояснює Павло Григораш.

Схожий закон турагентства просувають в Німеччині. Поки його не можуть ухвалити, оскільки він суперечить законодавству ЄС. Голова Єврокомісії Фон дер Ляєн висловила скепсис з приводу ідеї уряду Німеччини про те, що клієнтам туркомпаній поїздки, що не відбулися через COVID-19, компенсуватимуть виключно ваучерами.

"У всій Європі у людей є законний вибір: отримати повернення грошима або ваучером. У той же час, необхідно проявити солідарність: якщо у вас стійке фінансове становище, не варто наполягати на грошах. Краще використовувати ваучери, щоб допомогти туристичним компаніям пережити цей важкий час", – сказала вона.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: