Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні – другий Святвечір. 9 традицій святкування

Сьогодні – другий Святвечір. 9 традицій святкування
У переддень Водохреща, 18 січня, християни східного обряду святкують «голодну кутю» або другий Святий вечір.

18 січня православні християни відзначають другий (Водохресний) Святвечір. Його також називають «голодною кутею». У цей день слід дотримуватися посту, а ввечері збиратися за родинним столом на пісну вечерю. Tvoemisto.tv зібрало для вас головні традиції цього свята.

Свячена вода. Вечір потрібно розпочати зі споживання освяченої води. Вважається, що вода, освячена в цей вечір, не псується. Також нею господар окроплює, промовляючи молитву, всі кімнати та закутки.

Страви. Сьогодні віряни дотримуються суворого посту – нічого не їдять. На Святвечір подають пісні страви: смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар. Їх не обов’язково має бути 12. Після цього потрібно скласти ложки в одну миску, а зверху покласти хліб. Так робили для того, щоб вродив хліб.

Щедрівки. У цей вечір діти щедрують, а з собою носять гілочки ліщини – аби подарувати господарям на знак подяки. Традиція зберіглася досі, щоправда, ліщину з собою вже не носять.

Ворожіння. У цей вечір ворожили на добробут та щоб дізнатися, чи родитиме хліб. Наприклад, ось так гуцули визначали, який місяць буде більш вологим: нарізали дванадцять шматків цибулі за кількістю місяців. Де залишиться найменше вологи, той місяць буде найбільш сухим, і навпаки, де вологи було найбільше, ті місяці мали бути найбільш дощовими.

Також визначали, на які фрукти буде врожай. Для цього насипали в пригорщу різних фруктів, потім спалювали шматок букового дерева, вугілля клали зверху цієї купки фруктів і по тому, який фрукт на скільки згорів, визначали, яким буде врожай. Якщо фрукт менше згорів, то меншим буде його врожай.

Спалювання Дідуха. Коли надворі запанує темрява, із дому виносять Дідуха та спалюють його. Це символізує прощання з зимою та закликання весни. Попіл з Дідуха зазвичай розкидають по городу – на добрий урожай.

Тварини говорять. Вважалося, що у цей вечір худоба може говорити, але підслуховувати ці розмови не можна. Також, у тварин повинно бути достатньо їжі, бо на Святвечір Бог, за давніми повір’ями, спускається та перевіряє, чи худобу добре доглядають.

Раніше засвітити лампу. На Другий Святвечір традиційно раніше запалювали лампу, «щоб кури добре неслися».

«Залицяння». Деякі хлопці щедрували виключно під вікнами незаміжніх дівчат. Якщо ж хату дівчини обминули, це означало, що вона ще мала для такої традиції. Загалом, у переддень Богоявлення щедрують переважно дівчата.

Умивання. Зранку, у день Богоявлення, дівчата вмивалися водою з монетами, щоб бути красивими і багатими увесь рік. Вода ця не освячена, а звичайна, оскільки після вмивання її просто виливають. Монети ж роздають усім членам родини – вони мали б приносити удачу.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: