Вхiд на сайт
Авторизацiя

Частину можуть закрити: що буде зі школами в селах

Частину можуть закрити: що буде зі школами в селах
Щоб зробити освіту в селах краще, деякі школи перестануть фінансувати

Уже третій рік в Україні створюють опорні школи. Це мережа "головних" шкіл по Україні. В такому навчальному закладі повинні бути сучасні кабінети, Wi-Fi, вчитися там повинні не менше 200 учнів. Всі інші школи перетворяться на початкові або базові і будуть філіями опорних. Учнів з сіл до опорних шкіл підвозитимуть автобуси.

Так Міністерство освіти хоче поліпшити якість освіти в селі. І заощадити. Утримувати школи, де вчиться менше 40 дітей, дорого.

Учні в селах відстають від однолітків у містах на 2,5 року
Якість навчання в селі гірше, ніж в місті. Підлітки в українських селах відстають в знаннях і навичках від своїх одноліток в містах більш ніж на два з половиною роки навчання. А в математиці – на три. Про це свідчать свіжі результати PISA, Міжнародного дослідження якості освіти.

Це підтверджують і результати ЗНО: 60% випускників сільських шкіл здають ЗНО на 1-6 балів за 12-бальною шкалою. Причина в малокомплектних школах, де матеріально-технічна база не оновлюється, а вчителі змушені читати по кілька предметів, вважають в Міносвіти.

Щоб вирівняти якість освіти, в Україні створюють опорні школи. Це великі школи, де вчаться не менше 200 дітей. Решта закладів стануть філіями великих шкіл – це, переважно, початкові школи або базові. Деякі доведеться закрити. З 2020 року школи, де менше 40 учнів, перестануть фінансуватися з держбюджету (крім початкових). Також не буде фінансування 10-11 класів, якщо в них менше 20 осіб. Що буде з такими школами – рішення за порадами об'єднаних територіальних громад (ОТГ) або райрадами. Місцеві органи влади можуть фінансувати їх за свій рахунок або знизити до початкових (1-4 класи) або базових (з навчанням по 9-й клас).

Іншим учням доведеться їздити до опорної школи.

Що таке опорна школа
Опорна школа – це "головна" школа громади. Всі інші школи в ОТГ входять до складу опорної школи. Вона найбільша, в ній є сучасна матеріально-технічна база, швидкісний Wi-Fi. У кожному класі повинні вчитися не менше 15 і не більше 30 учнів. На 300 дітей повинно бути мінімум два комп'ютерні класи по 15 комп'ютерів в кожному. Всі туалетні приміщення повинні знаходитися в будівлі навчального закладу. Опорна школа повинна бути на 100% доступною для учнів з інвалідністю. На ремонти та закупівлю обладнання для опорних шкіл 2020 року Міносвіти направить 3,5 млрд грн. А 600 млн грн з цієї суми витратять на закупівлю автобусів (на 100 млн грн більше, ніж 2019-го).

Всі опорні школи повинні мати футбольне поле з професійним штучним покриттям, майданчик для баскетболу/волейболу з гумовим покриттям, професійні легкоатлетичні бігові доріжки, зону воркаута і освітлення всіх майданчиків.

До опорної школи їздитимуть шкільні автобуси з довколишніх сіл. До неї повинна бути прокладена хороша дорога, а час підвезення до школи становити не більше 30 хвилин.

Зараз в Україні створена мережа з 840 опорних шкіл, каже Любомира Мандзій, заступник міністра освіти. Цей процес триває. Приблизно 200 з цих нових навчальних закладів не відповідають вимогам, визнається заступник міністра. Це пов'язано з тим, що 2016 року, коли опорні школи тільки почали створювати, не було чітких критеріїв.

"Ми спробуємо разом з органами місцевого самоврядування привести до ладу цю мережу. У кожній об'єднаній територіальній громаді повинна бути опорна школа, де діти зможуть отримати якісну освіту; яка буде обладнана сучасними кабінетами, де буде відповідний педагогічний склад, і яка дає якісні результати освіти. За нормативними документами інші школи будуть початковими. Вони будуть філіями опорної школи", – прокоментувала Любомира Мандзій.

Вчителів шкіл, які стануть філіями, не скорочуватимуть, запевняє заступник міністра.

"Якщо ми говоримо про єдиний освітній простір, то вчителі шкіл-філій будуть закріплені за опорною школою. Це єдина школа, з одним педагогічним колективом", – додала Мандзій.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: