Вхiд на сайт
Авторизацiя

У яких продуктах найбільше корисних жирів: відповідь експерта

У яких продуктах найбільше корисних жирів: відповідь експерта

Ваші нігті та волосся ламкі, менструальний цикл нерегулярний, а настрій час від часу буває пригніченим? Цілком імовірно, що в раціоні, який ви склали для себе, бракує жирів. Вони ж внормовують деякі природні функції і поліпшують загальне самопочуття.

Про топ-4 продукти із найбагатшим вмістом цих органічних сполук Здоров’я24 розпитало в дієтологині Юлії Крілик.

Вона не лише розповіла нам про те, в яких із них міститься чимала кількість таких речовин, а й зазначила загальну їхню користь для організму.

“Разом із білками та вуглеводами жири відносяться до макронутрієнтів – найважливіших і незамінних складових їжі, що виконують одночасно кілька функцій: допомагають виробляти вітамін D, є корисними для мозку, який складається із 60% жирних кислот, також регулюють менструальний цикл, зміцнюють кістки. Міститься цей вид ліпідів як у рослинних продуктах, так і у тваринних. Їхнє співвідношення у раціоні має складати 70% на 30%” - каже дієтологиня.

Також, за словами експертки, ми, самі про те не здогадуючись, споживаємо чимало трансжирів – групу органічних сполук, що утворюються при твердінні (гідрогенізації) рослинних олій у маргарин, спред, м’які масляні суміші або кулінарний жир. Їх багато в фастфудах, піці, магазинних тістечках та навіть у поп-корні. Однак в нашому раціоні їх не має бути.

“Разом із білками та вуглеводами жири відносяться до макронутрієнтів – найважливіших і незамінних складових їжі, що виконують одночасно кілька функцій: допомагають виробляти вітамін D, є корисними для мозку, який складається із 60% жирних кислот, також регулюють менструальний цикл, зміцнюють кістки. Міститься цей вид ліпідів як у рослинних продуктах, так і у тваринних. Їхнє співвідношення у раціоні має складати 70% на 30%”
Також, за словами експертки, ми, самі про те не здогадуючись, споживаємо чимало трансжирів – групу органічних сполук, що утворюються при твердінні (гідрогенізації) рослинних олій у маргарин, спред, м’які масляні суміші або кулінарний жир. Їх багато в фастфудах, піці, магазинних тістечках та навіть у поп-корні. Однак в нашому раціоні їх не має бути.

“Для ефективнішого засвоєння поживних речовин горіхи треба вживати після попереднього замочення на 5-8 годин. Їсти їх варто сирими, бо після нагрівання вони втрачають частину своїх властивостей – руйнується природна структура вітамінів, мінералів, ефірних олій”.
Використовувати в їжі волоські горіхи можна по-різному: просто ласувати (але неочищені), посипати ними овочеві й фруктові салати чи каші, а ще додавати в соуси.

Авокадо (у 100 грамах – 20 грамів жирів)
Темно-зелений фрукт – також скарбниця жирів.

"Зробіть авокадо доповненням салатів і супів або ж використовуйте як жирну заміну у випіканні. Ви можете намазувати м’якоттю хліб чи зробити її інгредієнтом пудингу", – порадила дієтологиня.

Окрім чималої кількості жирів, авокадо є потужним джерелом вітаміну Е, має антиоксидантну дію, сповільнює процеси старіння. Цей продукт багатий ще клітковиною та вітаміном А.

Оливки (у 100 грамах – 11 грамів жирів)
Оливки належать до мононенасичених жирів – так званих "хороших".

“Вони мають все необхідне для здорової серцево-судинної системи: антиоксиданти, протизапальні засоби, а ще велику кількість міді й вітаміну Е, обидва з яких є важливими для оптимальної роботи серця”.

Жовток яйця (в одному жовтку – приблизно 6 грамів жирів)
Однак їсти цей жирний продукт варто із білком. Таке поєднання ще корисніше.

"І пам’ятайте: якщо ви посмажили яйце, використавши соняшникову, лляну чи інші олії, це призведе до підвищення вмісту продуктів окислення, що може спровокувати розвиток онкохвороб. Правильне ж споживання жовтка підтримує здоровий метаболізм і рівень артеріального тиску, а також поліпшує зір, запобігаючи віковій катаракті.”

Джерело


Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: