Вхiд на сайт
Авторизацiя

Нічого особистого: роботодавцям заборонять розпитувати на співбесіді про сім'ю і плани

Нічого особистого: роботодавцям заборонять розпитувати на співбесіді про сім'ю і плани
До трудового законодавства пропонують додати новий пункт

Питання про сім'ю, дітей, політичні погляди – не ставити. Роботодавцям заборонять цікавитися особистим життям людини на співбесіді, оскільки це може вплинути на рішення про прийом на роботу і зрушити на друге місце професійні якості. Про це йдеться в законопроекті №1148, який на цьому тижні збираються розглянути у Верховній Раді.

Що заборонять питати на співбесіді і що роботодавці думають про новий законопроект, розбирався сайт "Сьогодні".

Право на особисте життя
До трудового законодавства пропонують додати новий пункт – гарантія права на особисте життя. Як саме це право гарантуватиметься, в проекті не йдеться.

Ще один пункт забороняє ставити особисті питання. При прийомі на роботу роботодавцю зараз не можна питати про партійну та національну приналежність, місце реєстрації і т. ін. До цих заборонених тем додадуть ще кілька: про стосунки, сім'ю, здоров'я і рівень зарплати на попередньому місці роботи.

Якщо роботодавець при прийомі на роботу вимагає подібну інформацію, людина має право не надавати її, і це не може бути підставою для відмови в прийомі на роботу.

"Зустрічаються випадки, коли при вирішенні про наймання працівника, в тому числі жінки, роботодавець дізнається про навичках і кар'єрні плани, але також цікавиться особистим життям, наприклад, про плани зареєструвати шлюбні стосунки або народити дитину, що впливає на остаточне рішення роботодавця. До того ж, нерідкі випадки відмови в прийомі на роботу вагітних жінок", – йдеться в пояснювальній записці до проекту.

"Почнуть зводити рахунки"
Юлія Гречка пропрацювала HR-фахівцем в різних компаніях шість років. Сьогодні вона керує своєю компанією з управління персоналом. Раніше в роботі часто доводилося стикатися з дискримінаційними питаннями, говорить вона.

"Питання особистого характеру – постійна практика. Звичайно, вони впливають на рішення про прийом на роботу. Я постійно вчила людей всередині компанії не ставити таких запитань. Всім відомо, що якщо є два кандидати: хлопець 25 років і дівчина, яка нещодавно вийшла заміж, то її не візьмуть – раптом вона піде в декрет в найближчі два роки. Норми, які забороняють гендерну дискримінацію, вже є. Того закону не дотримуються і, напевно, цей теж не працюватиме. Але такі речі мають бути", – вважає Юлія Гречка.

Якоюсь мірою інформація про особисте життя дійсно може вплинути на ухвалення рішення про працевлаштування. Але зараз і чоловіки нерідко йдуть у декретну відпустку, зазначає Руслан Соболь, голова Асоціації малого і середнього бізнесу. Тому сім'я і плани завести сім'ю – не є основоположним критерій при прийомі на роботу, каже він.

Насправді, грань інтересу до особистого життя роботодавця дуже тонка, вважає Валентина Пучка, HRD ЄДС-ІНЖИНІРИНГ. Професійні навички важливі, але особисті якості можуть визначати, чи стане кандидат успішним членом команди і чи розділятиме її цінності і культуру. А ці питання впритул межують з особистим життям.

"На процес відбору кандидатів до нашої компанії прийняття законопроекту точно не вплине. Хіба, що можуть з'явитися судові позови до приватних компаній, в разі відмови в працевлаштуванні через суб'єктивізм", – зазначає Валентина Пучка.

А іноді питання про сім'ю можуть стосуватися особливостей майбутньої позиції. Наприклад, коли посада передбачає проведення 70% часу у відрядженнях, нормально запитати про наявність сім'ї і дітей, говорить Юлія Гуменна, провідний менеджер з підбору та адаптації персоналу в корпорації "Біосфера". Це допоможе уникнути незадоволеності з боку і компанії, і співробітника в майбутньому.

"Робота і особисте життя іноді все одно переплітаються і впливають один на одного, як би ми не хотіли їх розділити. І потрібно від початку простежити за тим, щоб в тих місцях, де це переплетення неминуче, всі сторони в результаті залишилися задоволені", – вважає Юлія Гуменна.

Чи працюватиме заборона
"Я жодного разу у своїй практиці не зустрічала обґрунтування відмови в прийомі на роботу фактами особистого і сімейного життя; довести, що саме такі обставини стали причиною відмови в прийомі на роботу, дуже складно. Внесення змін, зазначених у законопроекті 1148, фактично нічого не змінить ані для роботодавців, ані для працівників", – говорить Тетяна Борисенко, адвокат об'єднання" Скляренко, Сидоренко і партнери".

В Конституції України вже прописано, що ніхто не повинен зазнавати втручання в особисте життя. А закон про протидію дискримінації поширюється і на трудову сферу. Тобто заборона дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності та соціального походження, сімейного та майнового стану, за мовними або іншими ознаками і т.ін. вже заборонений. А в трудовому законодавстві прописано, що відмова в прийомі на роботу вагітним жінкам, матерям дітей до трьох років та одиноким матерям має бути укладений у письмовій формі.

"Але, незважаючи на заборони, роботодавці часто продовжують ставити кандидатам незручні питання про особисте та сімейне життя, а іноді – і про сексуальну орієнтацію. Як і раніше, найбільш чутливими до цієї проблеми залишаються молоді жінки, включаючи матерів з маленькими дітьми. На жаль, питання про плани піти в декретну відпустку і часу, яке жінка приділяє дітям, все ще часто звучать на співбесідах", – говорить Інеса Летич, радниця юридичної фірми "Астерс".

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: