Вхiд на сайт
Авторизацiя

Автентичність по-сучасному: 10 цікавих фактів про Закарпатський народний хор

Автентичність по-сучасному: 10 цікавих фактів про Закарпатський народний хор

Сьогодні, 9 листопада, відзначаємо одразу два свята: День української писемности та мови, а також Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

З цієї нагоди “Закарпатський кореспондент” підготував 10 цікавих фактів про колектив, який популяризує українську мову та культуру не тільки в різних куточках країни, а й далеко за її межами, а також демонструє багатогранний спектр традицій та обрядів нашої багатонаціональної області. Цей колектив - Заслужений академічний Закарпатський народний хор під керівництвом Наталії Петій-Потапчук, з якою ми й поспілкувалися, аби окреслити найцікавіше про артистів, які у своїй творчості поєднують народну пісню, танець, обряд, драматургію, автентичне вбрання й не тільки.

1. Закарпатський народний хор створений 1945 р. Наступного року колектив відзначатиме свій 75-й ювілей.

2. Серед перших артистів колективу були і випускники духовної семінарії, і кращі солісти аматорських хорів Закарпаття.

3. Закарпатський народний хор має свій талісман - це колір. За словами очільниці колективу Наталії Петій-Потапчук, саме темно-бордовий колір є однією зі символічних характеристик хору. Перші костюми, афіші були створені в цій кольоровій гамі, зараз також часто використовують талісман.

Автентичність по-сучасному: 10 цікавих фактів про Закарпатський народний хор


4. Перші костюми та концертні афіші Закарпатського народного хору були створені видатними закарпатськими художниками Федором Манайлом та Андрієм Коцкою.

5. Директор-художній керівник Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук очолює колектив із 2006 року, сама шукає творчий матеріал автентичних пісень і танців для репертуару колективу. Головне, за її словами, поєднати історію та сучасність, зробити так зване перезавантаження, аби автентичний матеріал подати цікаво та стильно.

Автентичність по-сучасному: 10 цікавих фактів про Закарпатський народний хор


6. Закарпатський народний хор поєднує різні жанри: драматургію, слово, музику, танець, декорації, дефіле в народних костюмах. Акцент - максимальне наближення до реалій давнини. Прикладами є відтворення стародавнього весілля чи міські обряди на центральній вулиці Ужгорода Корзо, виступи в ужгородському скансені тощо.

7. Заслужений академічний Закарпатський народний хор започаткував патріотичну акцію, яку проводять в різних мальовничих куточках Ужгорода щороку, уже 6 років поспіль, на День Незалежності України. Серед започаткувань - і концерти в Горянській ротонді на День Ужгорода.

Автентичність по-сучасному: 10 цікавих фактів про Закарпатський народний хор


8. Недавно колектив відродив майже втрачений сухий танець, який виконується без музичного супроводу.

9. Клара Балог - легендарна наставниця-балетмейстерка, яка заклала основи творчості колективу, вважала найважливішим зберегти першоджерело, дотримуватися бездоганної відповідності в усіх складових виступу.

10. Закарпатський народний хор працює над створенням музичних фільмів, одним із таких є “Ой, на горі винобрання”.



Крім того, недавно на Полонині Руна записали фільм, що поєднує закарпатські пісні й танці із красою закарпатської природи, яка часто надихала наших предків на створення творчого матеріалу. Робота, над якою працювали понад 100 осіб, уміщує 7 екранізацій найкращих творів, що пов’язані з гірською природою, так звані головні духовні гімни. До ювілею колективу готується і книга.

Автентичність по-сучасному: 10 цікавих фактів про Закарпатський народний хор


ФАКТ-БОНУС! 11. Найбільша мрія Заслуженого академічного Закарпатського народного хору - записати виступи в найстаріших святинях краю, тим самим поєднати духовність і музику, щоб зберегти наступним поколінням відомості про ці моральні стержні, а також активно гастролювати, аби показати світові багатство закарпатської культури.

Закарпатський кореспондент

Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: