Вхiд на сайт
Авторизацiя

Осіння депресія: ужгородська психологиня - про причини, симптоми та методи боротьби із хандрою

Осіння депресія: ужгородська психологиня - про причини, симптоми та методи боротьби із хандрою

Осінь – неймовірна пора року, але у багатьох вона викликає страх та стан пригніченості: завершилося спекотне літо, а з ним і канікули та відпустки. Не за горами вже холодні ранки, що нерідко супроводжуватимуться дощем, купа нових справ та турбот.

Часто на фоні такої погоди в людей виникає осіння депресія або хандра. Зміна пір року у більшості викликає зниження настрою і занепад сил. Медики називають такий стан "сезонним розладом психіки", або "осінньою депресією".

«Закарпатський кореспондент» дізнався в ужгородської психологині Аніти Соскиди про причини депресії, основні симптоми та можливі методи боротьби із осінньою хандрою.

Про причини «осінньої депресії»:
«Однією із причин появи осінньої депресії вважається скорочення світлового дня. В організмі зменшується вироблення серотоніну, який відповідає за щастя, радість, почуття задоволення. І навпаки - збільшується вироблення гормонів, які відповідають за сон, гальмування. Людина починає відчувати сонливість, стає повільною.
«Осіння депресія доволі часте явище, але виникає вона не у всіх. Здебільшого, симптоми простежуються у людей, схильних до меланхолії. Це переважно особи, котрі переживають важкі періоди свого життя. Наприклад, втрата або розставання з близькою людиною, проблеми в родині. Загостренню цього виду депресії може спонукати незадоволення власним суспільним становищем, якийсь стрес, дефіцит спілкування, ну і також інші хронічні хвороби, які можуть супроводжуватися постійними болями та переживаннями».

Про симптоми депресії:
«Симптоми осінньої депресії такі: втрата здатності отримувати насолоду, почуття провини, поява так званого «самоїдства», песимізм, зниження концентрації, часткова втрата сну, постійна сонливість, апатія. Можуть бути також суїцидальні думки, підвищений або занижений апетит».

Про те, що робити, аби уникнути «осінньої депресії»
«Аби уникнути сезонної депресії потрібно, по-перше, почати по-іншому дивитися на себе. Добре було б почати займатися спортом, який міг би відволікати від негативних думок, звернути увагу на харчування (насичувати свій раціон вітамінізованою їжею). Також можна почати приймати вітаміни. Якщо трапляються перепади настрою, і людина відчуває важкість, то потрібно намагатися не навантажувати себе додатковими стресовими ситуаціями. І головне – почати займатися справою, котра приноситиме задоволення (до прикладу, знайти нове захоплення).

І головне (порада від "Закарпатського кореспондента") – насамперед ПОЛЮБІТЬ осінь! Ця пора року справді по-своєму неперевершена. Нам лише треба навчитися цінувати її, і тоді осінь обов’язково «пофарбує» ваше життя у жовтогарячі, а не сірі кольори! Затишної вам осені!
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: