Вхiд на сайт
Авторизацiя

Банки та міжнародні організації активно долучаються до розвитку "зеленої" енергетики в Україні

Банки та міжнародні організації активно долучаються до розвитку "зеленої" енергетики в Україні

Україна намагається розвивати відновлювану енергетику й робить на цьому шляху помітні кроки. До цього процесу активно долучаються банки та міжнародні організації.

За даними Кабміну, впродовж минулого року в Україні було встановлено 813 МВт нових потужностей, які генерують електроенергію з відновлюваних джерел, що втричі перевищує результат 2017 р., коли було встановлено близько 300 МВт потужностей.

Якщо подивитися на досягнення минулого року детальніше, то ми побачимо, що найбільше нових потужностей було введено у сфері сонячної енергетики — 646 СЕС. Далі йдуть сонячні електростанції у приватних домогосподарствах (близько 70 МВт), вітроелект­ростанції (68 МВт), установки, що працюють на біомасі, та ті, що виробляють електроенергію з біогазу (13 МВТ та 12 МВт відповідно). Найменше нових потужностей було введено в експлуатацію в сфері малих ГЕС — лише 4 МВт.

Слід зазначити, що розвиток відновлюваної енергетики — процес недешевий. Введення в експлуатацію нових потужностей впродовж 2018 р. коштувало €730 млн. Завдяки цьому загальний обсяг потужностей, що генерують “чисту” електроенергію, за підсумками минулого року в Україні досяг 2240 МВт, що у 1,5 раза більше, ніж наприкінці 2017 р.

На думку Сергія Савчука, голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, досягти цього вдалося завдяки вдосконаленню законодавчої та нормативної бази та тенденції до здешевлення “зелених” технологій.

Цікаво, що, за словами пана Савчука, за останні чотири роки інвестиції у відновлювану енергетику України склали близько €1,5 млрд. Виходить, що майже половину цих інвестицій Україна отримала лише минулого року.

Держава всіляко намагається стимулювати населення та бізнес впроваджувати проекти з енергоефективності та альтернативної енергетики. Власне, цього року населення та об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) матимуть змогу отримувати фінансування на утеплення осель як з державного, так і з місцевих бюджетів. Ба більше, створюється інституція енергоаудиторів, що дозволить започаткувати ринок енергетичної сертифікації будівель.

Декларує держава також зацікавленість у розвитку генерації енергії зі сміття. Щороку країна продукує близько 10 млн т відходів. За розрахунками експертів, переробка такого обсягу сміття може замістити використання 1 млрд куб.м газу.

Гроші є

Дійсно, реалізація проектів у сфері енергоефективності та альтернативної енергетики вимагає чимало коштів. І часто бізнес та приватні особи потребують залучення кредитів для встановлення того чи іншого обладнання або для утеплення приміщень. Вітчизняні банки останнім часом все більше уваги приділяють “зеленим” кредитним програмам.

Лідерами у цій галузі лишаються державні банки — Укр­газбанк та Ощадбанк, проте останнім часом такі напрямки активно розвивають і комерційні банки.

Зелений банк

Укргазбанк вже досить давно обрав стратегію розвитку green-банкінгу. Наразі цей банк готовий надавати кредити на різноманітні цілі як приватним особам, так і ОСББ, малим та середнім підприємствам, великому бізнесу.

Власне, кредити приватним домогосподарствам надаються на придбання та встановлення СЕС, теплових насосів, вітрових електростанцій. Причому кредитуванню підлягають як повноцінні проекти, що включають розробку проект­ної документації, придбання обладнання та матеріалів, монтажні роботи зі встановлення обладнання тощо, так і окремі придбання обладнання. На проекти зі встановлення потужностей сонячної та вітрогенерації банк готовий надавати кредити в розмірі до 1 млн грн, а на придбання теплонасосів — до 250 тис.грн. Причому від позичальника вимагається мінімальний перший внесок у розмірі 15% вартості придбання та встановлення потужностей. Заставою виступає саме обладнання.

До того ж Укргазбанк пропонує фінансування та рефінансування інвестпроектів, спрямованих на використання таких відновлюваних джерел енергії, як сонце, вітер, а також гідроенергії, енергії біомаси (ТЕС/ТЕЦ/Котельні), енергії біогазів, на розвиток геотермальних ТЕС. У цьому випадку кредити можуть надаватися як у гривні, так і в доларах або євро.

Від бізнесу вимагається більша початкова участь у проекті — мінімальний перший внесок складатиме 30%. Водночас кредити можуть бути надані на строк до семи років. Є одна умова — строк кредитування не має перевищувати строк окупності проекту згідно з бізнес-планом позичальника.

Окремої уваги заслуговує проект кредитування ОСББ та ЖБК. Ця програма реалізується в рамках використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження (постанова Кабміну #1056 від 17.10.11 р.). За цією програмою ОСББ можуть отримати фінансування на підвищення енергоефективності будівель та встановлення обладнання з пониженим рівнем енерговтрат. Власне, окрім утеплення та встановлення енерго­ефективних вікон ОСББ можуть розраховувати на кредити для облаштування індивідуальних теплових пунктів, зокрема на встановлення регуляторів тепла за погодними умовами. Також кредити надаються на матеріали та роботи з модернізації внутрішньобудинкових систем опалення та систем гарячого водопостачання. Залучити кошти можна й на теплонасосні системи. Окрім цього ЖБК та ОСББ можуть подавати заявки на кредити для придбання:

системи сонячного теплопостачання та/або гарячого водопостачання;
обладнання та матеріалів для модернізації систем освітлення місць загального користування;
вузлів обліку води та теплової енергії, зокрема лічильників, приладів-розподілювачів, автоматичних регуляторів температури повітря в приміщеннях;
багатозонних (багатотарифних) приладів обліку електричної енергії;
матеріалів для теплоізоляції (термомодернізації) зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
вікон та балконних дверей для квартир та місць загального користування, підвалів, технічних приміщень, горищ;
електричних котлів для водяної системи автономного теплопостачання або водяної індивідуальної системи опалення.
Кредити ОСББ та ЖБК надаються виключно у гривнях на строк до 120 місяців. При цьому максимальна сума кредиту за цією програмою встановлена на рівні 10 млн грн. Не можна сказати, що ці кредити аж надто дешеві — 20% річних. До того ж банк утримає разові комісійні в розмірі 1% суми кредиту.

Проте розмір відшкодування частини суми кредиту з боку Держенергоефективності може складати 40-70%, але не більш ніж 14 тис.грн в перерахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.

Ощад наздоганяє

Завзятим конкурентом Укргазбанку в сегменті екобанкінгу є Ощадбанк. Ці два державних банки є учасниками програми видачі “теплих кредитів”, у рамках якої держава компенсує частину тіла кредиту, який було взято на підвищення енергоефективності. До того ж Ощадбанк активно освоює напрямок кредитування малого та середнього бізнесу.

Почнімо з того, що Ощадбанк запустив для фізичних осіб програму кредитування на придбання та встановлення сонячних та вітрових електростанцій. “Маючи успішний досвід реалізації урядової програми енергоефективного кредитування, Ощадбанк розробив продукт “Зелена енергія” для приватних домогосподарств. Очікуємо на значний попит, адже Україна вже має серйозні досягнення в сфері альтернативної енергетики”, — зазначає Антон Тютюн, заступник голови правління банку.

За останні чотири роки інвестиції у відновлювану енергетику України склали близько €1,5 млрд
Максимальна сума кредиту за програмою “Зелена енергія” становить 1 млн грн, термін кредитування — до шести років. Як і у випадку програм інших банків, кредити в Ощадбанку досить дорогі — 19,5%.

Однак населення може розраховувати на банківське фінансування придбання сонячних панелей, сонячних батарей, теплових насосів тощо.

Для отримання кредиту знадобиться паспорт та ІПН, довідка про доходи за останні шість місяців, а для підприємців та самозайнятих осіб — за останні 12 місяців.

На ці цілі Ощадбанк готовий надавати населенню кредити на суму до 1 млн грн при початковому внеску від 15%.

Кредити надаються на строк до шести років. До речі, передбачені й разові комісійні банку — 2,99% суми кредиту.

За словами спеціалістів Ощадбанку, обираючи установу для отримання кредиту, необхідно враховувати не лише тарифи на позику, а й перелік партнерів банку. Це дійсно важливо, адже Ощадбанк або Укргазбанк дадуть згоду на придбання у кредит обладнання не від будь-якого постачальника, а від акредитованих у банках партнерів.

Зазначимо, що Укргазбанк має більший список компаній-партнерів, проте в Ощадбанку запевняють, що мають кращі умови кредитування.

Власне, Ощадбанк навіть провів порівняльний аналіз своїх програм та програм Укргазбанку. “Максимальна сума на теплові насоси в Ощадбанку є на 750 тис.грн більшою. Початковий внесок за вітровими електростанціями є на 15% нижчим, ніж в Укргазбанку”, — повідомляє банк на своєму офіційному сайті. Ба більше, в Ощадбанку позику можливо взяти на шість років, що на 12 місяців довше, ніж в Укргазбанку. “Ощадбанк також пропонує привабливішу відсоткову ставку — 19,5% проти 24,5% в Укргазбанку, але розмір щомісячних комісійних в Ощадбанку на 1,99% вищий, отже, краще розглянути ефективні ставки установ”, — ідеться на сайті Ощадбанку.

За розрахунками спеціалістів банку, якщо оформляти у цій фінустанові кредит на 300 тис.грн, комісійні витрати складуть 8970 грн за відкриття позики та 58,5 тис.грн за обслуговування кредиту, а загальна ефективна ставка становитиме 22,49% річних. “У разі звернення до Укргазбанку за позикою в 300 тис.грн ви сплатите 73,5 тис.грн за користування грошима, вартість оформлення кредиту складе 3,1 тис.грн, а переказ коштів до продавця енергообладнання обійдеться вам у 9 тис.грн. Ефективна ставка складе 28,53% річних”, — зауважують спеціалісти Ощадбанку.

Комерційна пропозиція

Від державних не відстають і комерційні банки. Так, досить активно “зелене” кредитування розвиває “ПроКредит Банк”. “Банк фінансує інвестиції, що мають чистий позитивний вплив на довкілля, за допомогою “зелених” кредитів. Такі кредити видаються на інвестиції в енергоефективність, відновлювані джерела енергії та на захист довкілля. Банк свідомо прагне збільшити частку таких кредитів у своєму портфелі до 20%”, — повідомляє прес-служба банку. За даними фін­установи, станом на 30.06.19 р. частка “зелених” кредитів загального кредитного портфеля склала 16,5%.

Власне, банк пропонує бізнесу залучати позики на реалізацію проектів за таким напрямками, як відновлювана енергетика, енергоефективність та захист довкілля. За першим напрямком ідеться про фінансування створення потужностей сонячної енергетики, виробництва енергії з біомаси та біогазу. Щодо енерго­ефективності, то тут банк готовий кредитувати проекти з покупки підприємствами енергоефективного обладнання, сільгосптехніки, систем зрошення полів, систем опалення, вентиляції тощо. За напрямком захисту довкілля банк декларує готовність фінансувати купівлю обладнання з переробки та утилізації відходів, очищення води та повітря, устаткування для ощадливого та органічного землеробства.

Цікаво, що банк надає кредити в євро, максимальна сума фінансування — €5 млн. При цьому відсоткова ставка в євро складає 6% річних. Максимальний термін фінансування встановлено на рівні 96 місяців (вісім років), що більше, ніж у державних банках. При цьому перший внесок клієнта має складати не менше 20% вартості проекту.

Відрізняється й підхід до забезпечення кредиту. Забезпеченням виступають корпоративні права на об’єкт відновлюваної енергетики. Також вимагається додаткова застава, не пов’язана з проектом.

Європа в допомогу

Варто зазначити також можливості, що з’являються в малого та середнього бізнесу завдяки реалізації міжнародних проектів. У даному випадку хочеться відзначити роботу Німецько-Українського фонду, що надає через українські банки-партнери кошти на фінансування проектів МСП в Україні. Серед іншого Фонд реалізує програму з фінансування інвестиційних проектів МСП за пріоритетними напрямами, а саме фінансування виробництва, сільського господарства, готельно-ресторанного бізнесу та проектів з енергоефективності.

Фонд діє в рамках Договору про надання позички і гранту, підписаного 2012 р. між Кабінетом міністрів України в особі Міністерства фінансів України, KfW та Німецько-Українським фондом. Фінансування МСП надається в національній валюті за рахунок компенсації валютного ризику Німецько-Українського фонду як кредитора за кошти Єврокомісії по проекту “Фінансування МСП у рамках Східного партнерства — Етап ІІ”, що надаються KfW. Програма передбачає надання кредитів фізичним особам — підприємцям, мікропідприємствам (до 20 працівників), малим (до 250 працівників) та середнім (до 500 осіб) підприємствам.

Партнерами Фонду за цією програмою виступають “ПроКредит Банк”, Укргазбанк та Кредобанк.

Кредити на проекти енергоефективності надаються в гривнях. Максимальний розмір фінансування встановлено на рівні €250 тис. (у гривневому еквіваленті). При цьому відсоткова ставка за кредитами прив’язана до UIRD та складає UIRD x 1,1.

Терміни кредитування за програмами НУФ співставні з тими, які пропонують українські банки, — до шести років для фінансування інвестицій в основні засоби.

Чому це потрібно

Банки називають кілька аргументів на користь того, чому потрібно інвестувати (у тому числі й кредитні кошти) в розвиток альтернативної енергетики та проектів енергоефективності.

По-перше, це дозволяє створити нове джерело доходу завдяки “зеленому” тарифу. По-друге, використання автономних джерел енергії та сучаснішого й енергоефективнішого обладнання дозволяє збільшити виробництво та зробити його рентабельнішим. Є й додаткові бонуси, адже компанія отримає статус соціально відповідального виробника, який інвестує в якість та піклується про навколишнє середовище.

Власне, все це не порожні слова. Здавалося б, за рахунок чого підприємці чи приватні особи мають погашати отримані кредити? Насамперед за кошти, що були зекономлені в результаті зменшення витрат на електроенергію та опалення. Саме на це роблять ставку фінустанови. Тобто спочатку покращення енергообладнання компанії працюватиме на повернення кредиту, тобто фактично на те, щоб себе окупити, а потім — на користь підприємства.

Бізнес
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: