Вхiд на сайт
Авторизацiя

Заняття спортом та вживання пива: 7 причин, чому комарі кусають деяких людей частіше за інших

Заняття спортом та вживання пива: 7 причин, чому комарі кусають деяких людей частіше за інших
Комарі обирають свою жертву за кількома критеріями. Серед них - підвищене потовиділення, специфічна група крові та інші.

Літо - не лише сезон відпусток, а й пора підвищеної активності комарів. Однак якщо певні групи людей цього навіть не помічають, інші щороку страждають від укусів комах-кровопивць.

7 причин, чому комарі кусають вас частіше за інших
Це може становити серйозну небезпеку здоров'ю – адже ці створіння переносять хвороби на кшталт малярії, слонової хвороби та лихоманки Зіка. Чому комарі кусають одних людей, а до інших навіть не наближаються?

Одяг темних кольорів
Часто привабливість комарів для комах-кровопивць визначається тим, у яке вбрання людина одягається. Справа у тому, що комарі є візуалами і нерідко використовують зір для того, щоб обрати "жертву". Як зазначив ентомолог Джеймс Бей у коментарі NBC, найпростіше їм помітити людину, вбрану у темні кольори (синій, чорний) та червоний.

Цьому є просте пояснення. Справа у тому, що комарам важко літати в умовах вітру, тому вони тримаються близько до землі.

Таким чином, вони помічають жертв, порівнюючи їхній силует до горизонту. Темні кольори вирізняються на цьому тлі, а світлі – ні.

Певна група крові
Значення має також і група крові. Попри той факт, що дорослі комарі харчуються нектаром, самки потребують протеїну, щоб відкладати яйця. І саме за вмістом останнього у крові вони обирають жертву.

Дослідники встановили, що люди з першою групою крові є найпривабливішими для комарів – їх кусають майже удвічі частіше, ніж людей з другою групою крові. Люди з третьою – на другому місті.

Примітно також, що 85 % людей виробляють секрецію, що “розповідає” комарам про те, до якої групи крові належить людина. Цих людей кусають частіше (не залежно від того, яка у них група крові).

Часте дихання
Комарі мають унікальний орган, завдяки якому вони відчувають вуглекислий газ на відстані до 50 метрів. Тож, чим більше людина дихає, тим привабливішою є для комах.

Примітно також, що, оскільки люди дихають через рот та ніс, комарів найчастіше приваблюють ділянки тіла, розташовані поблизу - саме це пояснює феномен "дзижчання комара під вухом". 

Велика кількість бактерій на шкірі
Привабливість людей для комарів залежить й від типів бактерій, що живуть на шкірі. Дослідження 2011 року – яке проводилося на малярійних комарах виду Anopheles gambiae sensu stricto - довело, що велика кількість бактерій певного типу на шкірі робить останню більш привабливою для комарів.

Примітно однак, що якщо на шкірі багато бактерій, проте різних видів – людину кусатимуть менше. Це пояснює також те, чому деякі комарі кусають щиколотки та ноги – там бактерій найбільше. 

Підвищене потовиділення
Окрім вуглекислого газу, комарі відчувають й інші речовини – зокрема аміак, а також молочну та сечову кислоти, які входять до складу поту. Частіше також кусають і людей з вищою температурою тіла.

Заняття спортом зазвичай збільшують вміст молочної кислоти у тілі, а також його температуру. Видання Smithsonian також зазначає, що значення мають й генетичні фактори. Адже вони “визначають кількість сечової кислоти та інших субстанцій, що виробляє людина, і які роблять її більш привабливою для комарів”.

Вагітність
Ще 2010 року науковці дослідили групу жінок у Африці й встановили, що вагітні жінки вдвічі привабливіші для малярійних комарів.У експерименті взяли участь 36 вагітних та 36 невагітних жінок з Гамбії.

У межах дослідження, по три жінки з кожної групи спали у ліжку, оточеному антимоскітною сіткою, у шістьох ідентичних хатах. Щоранку вчені рахували, скільки комарів прилетіло на запах жінок з кожної групи.

Чим небезпечні укуси комах
Вчені вважають, що привабливість вагітних жінок для комарів пояснюється тим, що жінки при надії виробляють на 21% більше вуглекислого газу, а також у специфічній температурі тіла. Справа у тому, що у вагітних жінок живіт на 0.7°C  тепліший – через це комарам легше їх помітити.

Вживання пива
Дослідження, проведене 2002 року японськими дослідниками, виявило, що комарі більше кусають людей, які напередодні пили пиво.

На думку вчених, це відбувається через збільшення вмісту етанолу у поті, що змінює його запах, та підвищення температури тіла.

Заняття спортом та вживання пива: 7 причин, чому комарі кусають деяких людей частіше за інших

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: