Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті планують залишити 4 райони: які саме?

Про нові виклики реформи децентралізації для Закарпаття розповів Володимир Феськов, експерт з децентралізації.

На Закарпатті планують залишити 4 райони: які саме?

Нещодавно в адміністрації президента заявили, що в Україні будуть переглянуті межі районів. У результаті чого їх буде збільшено, а кількість, відповідно, суттєво зменшена. Таким чином замість 490 районів, у 2020 році існуватиме близько 100.

Перш за все, потрібно сказати, що ідея змінювати райони – не зовсім «свіжа». Мова про неї ведеться з того часу, як в Україні розпочалась реформа під назвою децентралізація, в основі якої посилювалось місцеве самоврядування, як базова одиниця місцевого розвитку, й відповідно, зменшувались повноваження районів, або експертною мовою, субрегіонального рівня. Саме тому, райони та їхня влада в такому вигляді, в якому вони існують сьогодні, – нам в найближчому майбутньому не будуть потрібні.

З великою ймовірністю на Закарпатті буде створено 4 райони замість 13 існуючих. Три з них сміливо може назвати кожен, хто добре уявляє собі автошляхи та сполучення в області між сьогоднішніми районними центрами, розуміє що таке природній бар’єр, як наприклад перевал в горах, та орієнтується в кількості населення кожного з існуючих районів. Таким чином, швидше за все будуть названі Ужгородський, Мукачівський та Хустський райони. Четвертий район має охопити ту територію, яка є віддалена від Хустського – це східна частина Закарпатської області. І тут справді будуть питання до дискусії: Рахів чи Тячів як центр майбутнього району.

«Проти» Тячева, в першу чергу, його наближеність до іншого потенційного центру району Хуста – 28 км, і значна віддаленість від, наприклад, села Лазенщина Рахівського району – 110 км. З іншого боку, села Тячівського району більш адаптовані логістично до Тячева, в силу значно більшої розгалуженості шляхів. Зрештою, Дорога між Тячевом та Раховом часто піддається руйнуванню, її часто засипає лавинами, пошкоджує річка. Якщо говорити суто про Тячівський район, то його можна було б віднести й до Хустського району. Однак, в такому разі Рахівський до Хустського – не приєднаєш, через значну відстань, а залишити Рахівський район наодинці – методика та здоровий глузд не дозволять.

Потенційний Ужгородський район, який вмістить Великоберезнянський та Перечинський райони, і матиме площу 2350 кв.км та неселення 250тис.населення.

Потенційний Мукачівський район, який вмістить Берегівський, Іршавський, Свалявський, Воловецький райони; та матиме площу 3700 кв. км та 430 тис. населення. Варто зазначити, що Воловецький район може бути розірваний між населеними пунктами Воловець та Верхні Ворота. Все тому, що там так званий Воловецький перевал, який важко долати зимовою порою, і який є суттєвим природнім бар’єром. Відтак, інша частина району може відійти до потенційного Хустського.

Потенційний Хустський район – вмістить Виноградівський, Міжгірський та, ймовірно, частину Воловецького районів; і матиме площу 3100 кв. км та 310 тисяч населення.

І от, врешті, Рахівський та Тячівський райони, які разом мають площу 3709 кв. км та 268 тис. населення.

Знову ж таки, хочу наголосити, що райони формуються не за межами існуючих районів, а за межами існуючих чи потенційних об’єднаних територіальних громад. Відтак, для чистоти цього процесу потрібно мати Перспективний план формування територій громад області. Його на сьогоднішній день в Закарпатській області – немає, хоча потенціал прийняття сьогодні значно вищий, ніж будь-коли. Якщо відверто, то є незначні сподівання на те, що цей документ максимально відповідатиме методиці, яку затверджено державою, і мінімально матиме політичні контексти. Це суттєва обставина, адже формувати райони на основі «місцевої політики» значить на корні рубати головну ідею реформи районів – підвищення їх ефективності. Однак, стислі строки що відведені до завершення реформи вимагатимуть значно більших компромісів.

Детальніше читайте у матеріалі Varosh.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: