Вхiд на сайт
Авторизацiя

Збільшення відпустки та зарплати. В Україні планують модернізувати трудове законодавство

Збільшення відпустки та зарплати. В Україні планують модернізувати трудове законодавство
В Україні можуть збільшити тривалість щорічної відпустки — з 24 до 28 днів. Ця норма є у редакції проекту Трудового кодексу України.

Як повідомляє прес-служба Міністерства соцполітики, необхідність осучаснення трудового законодавства зумовлена змінами всієї системи суспільних відносин, що відбуваються у країні.

У міністерстві закликають чиновників приділити належну увагу проекту нового Трудового кодексу, який розробили замість радянського аналога. У проекті документу також передбачені і інші зміни.

Зокрема пропонують збільшити оплату нічної праці, дозволити працівникам працювати дистанційно і дати більше соціальних гарантій вагітним жінкам.

Редакція проекту Трудового кодексу містить низку новацій, серед яких, окрім збільшення відпустки, також є оформлення трудових відносин шляхом укладання трудового договору між працівником і роботодавцем у письмовій формі.

Оплата робіт, які виконуються у нічний час підвищується на 30%
Регламентується виконання працівником роботи дистанційно та врегулювано проблемні питання трудових відносин тимчасових працівників. У документі встановлюються додаткові гарантії для вагітних жінок. Зокрема за ними зберігається середній заробіток за час проходження медичного огляду, пов’язаного з вагітністю.

Згідного з прописаними нормами, оплата робіт, які виконуються у нічний час підвищується на 30%. Понаднормові роботи планується оплачувати у потрійному розмірі, а випробовувальний термін планують скоротити з трьох місяців до одного.

У Трудовому кодексі регламентуються повноваження держінспекторів праці з урахуванням вимог, визначених законодавством Європейського Союзу.

Слабкість профспілок
В умовах слабкості профспілок працівники не користуються багатьма своїми правами. Таку думкув коментарі Радіо НВ висловив юрист громадської організації Соціальний рух Віталій Дудін.

Окрема проблема — взяти додаткові дні відпочинку
Це стосується лікарняних, адже, люди переважно хворіють на робочому місці. Також це комплекс прав і гарантій, що пов’язані з материнством та вихованням дітей. Щодо самих відпусток — працівники часто не вимагають від роботодавця зручних для себе умов, а погоджуються з тим, що є.

Окрема проблема — взяти додаткові дні відпочинку, щоб вирішити побутові проблеми або питання пов’язані з освітою.

«Отримати відпустку у зв’язку з підготовкою до іспитів на практиці буває важко психологічно, якщо немає профспілки, яка стоїть за працівником. Трудовий кодекс новий послаблює захист від звільнення. Профспілка не зможе протидіяти звільненню, скажімо, через прогул чи системне невиконання трудових обов’язків. Навіть якщо для такого звільнення не буде якихось фактичних підстав. В умовах, коли хитким є становище працівника, користатися якимись своїми додатковими правами він не буде», — зауважив Дудін.

Два протилежних підходи
Ухвалення нового кодексу законів про працю — нагальне питання, сказала Радіо НВ HR-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна. Але цей документ варто було б осучаснити з врахуванням нових тенденцій ринку праці.

Пашкіна зазначила, що зараз у роботодавців існує два протилежних ставлення до працівників та їхньої відпустки.

Люди розуміють, що виснаження не доведе ні до чого хорошого
«Є прогресивні роботодавці, які намагаються, щоб їхні працівники були ресурсні і через це ладні на 28 днів відпустки. Є варіанти, коли, наприклад, декілька днів на місяць або день на тиждень людина може працювати віддалено і таким чином не брати дні відпустки, наприклад, на вирішення хатніх клопотів. Інша ситація, коли роботодавець вважає, що люди — це ресурс, і вони мають бути присутні на робті в режимі 24/7. Якщо ми кажемо про перших, то їх стає з часом більше, тому що люди самі розуміють, що виснаження не доведе ні до чого хорошого», — зазначила Пашкіна.

Документ зареєстрували у парламенті ще чотири роки тому. У 2017 році народні депутати ухвалили його в першому читанні і вирішили створити робочу групу з доопрацювання проекту кодексу до другого читання. Ще не відомо, коли документ знову розглянуть на засіданні Верховної Ради. Проте група вже провела близько сорока засідань, на яких оброблені понад 1700 пропозицій.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: