Вхiд на сайт
Авторизацiя

Медреформа триває: як працюватиме електронна медкарта

Медреформа триває: як працюватиме електронна медкарта
В українській електронній системі охорони здоров'я запрацювала нова функція – цифрові медкарти пацієнтів. У МОЗ впевнені: це позбавить медиків від паперової тяганини, а лікарні – від запорошених стелажів. Пацієнтам ж більше не доведеться носити з собою стоси медичних довідок і діагнозів. Деталі нововведення дізналися "Сегодня".

Ще раніше в МОЗ анонсували, що записи про хворих зберігатимуть не тільки медсистеми в самих клініках, але і Центральна база даних відомства. Це дасть будь-якому лікарю доступ до даних пацієнта, навіть якщо той раніше не лікувався в його лікарні, що, в свою чергу, вирішить проблему, коли в різних закладах у хворого різні карти. Але для повноцінного запуску е-карт лікарням потрібно було обов'язково забезпечити своїх фахівців комп'ютерами, з чим ті цілком впоралися.

"Сьогодні 92% закладів первинки обладнали комп'ютерами робочі місця терапевтів. До кінця квітня ще 5% закладів зроблять це", – заявив днями заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Медкарти вже створені
Успішна комп'ютеризація дозволила запустити перехід на е-медкарти. Наразі вона доступна тільки лікарям первинки тих медустанов, які підключені до eHealth і уклали договір з Нацслужби здоров'я. Таких в країні налічується 1216. У МОЗ зазначають, що для кожного пацієнта, який підписав з терапевтом декларацію (а таких уже 25,7 млн ​​осіб), е-карта вже автоматично створена.

"Пацієнту не потрібно додатково реєструватися для того, щоб інформація про візити до його сімейного лікаря фіксувалася в електронній системі охорони здоров'я", – запевняють у відомстві.

Поки система працює в тестовому режимі, лікарі зможуть вносити до е-карти тільки скарги хворого, його діагноз і призначення щодо лікування. Функціонал розширять вже в квітні – дозволять виписувати електронні рецепти. Стосовно захисту персональних даних, то доступ до діагнозами буде тільки у сімейного лікаря, а вузькі фахівці зможуть побачити в карті тільки ті записи, які безпосередньо пов'язані з направленням до них. Буде закритий доступ до своїх даних і для пацієнтів – створення персонального кабінету наразі тільки в планах МОЗ. Однак коли запустять і цю новинку, пацієнти зможуть самі вирішувати, хто, крім сімейного лікаря, може отримати доступ до їх діагнозів і історії хвороби. Поки ж при необхідності лікар може роздрукувати хворому консультаційний висновок, де будуть відзначені причина звернення, діагноз, лікування або направлення на додаткові обстеження.

Нововведення з побоюванням приймають літні люди, які бояться, що їх дані можуть зникнути. А ось молодші раді модернізації.

"З дитинства пам'ятаю свою пухку картку з поліклініки, яку не видавали на руки, і перед походом до вузького лікаря доводилося мало не від руки переписувати призначення та історії хвороби, – каже 41-річний киянин Олексій Зозуля. – Зараз у мене троє дітей, і багато в чому через те, що в держклініках все було по-старому, я користуюся послугами приватної клініки, де е-медкарта давно в ходу. Лікарю я повідомляю тільки поточні симптоми, а історії хвороб і призначення своїх колег він дивиться сам. Я просто не в змозі запам'ятати, що, кому і коли виписували для лікування. А це важливо – особливо при призначенні антибіотиків".

"Не складніше соцмереж"
Враження лікарів від електронних медкарт різні. На думку педіатра Лілії Фомичевої, з системою е-карт не просто розібратися.

"Питань до функціоналу дуже багато – система постійно зависає, сторінки довго завантажуються. При цьому там занадто багато зайвих кнопок, а деякі дії потрібно чомусь повторювати по кілька разів – це все забирає багато часу", – говорить лікар.

За її словами, наразі що під час прийому до е-карти незручно вносити дані:

"Просто не встигаю, тому доводиться займатися цим вже після виходу пацієнта".

А ось невропатолог Олександр Ніколаєнко, вже давно використовує е-карти в приватній клініці, вважає їх дуже зручним інструментом. Доктор зазначає, що проблеми найчастіше криються в обладнанні.

"На старих комп'ютерах з поганим інтернетом – це ще та проблема, але в принципі освоїти медсистему не складніше соцмереж", – розповів Ніколаєнко.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: