Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні відзначають Андрія Наливу і чекають "андріївський дощ"

Сьогодні відзначають Андрія Наливу і чекають "андріївський дощ"
Сьогодні, 17 липня церква згадує іконописця преподобного Андрія Рубльова, святителя архієпископа Андрія Критського, і князя Андрія Боголюбського.

Святитель Андрій, архієпископ Критський, народився в місті Дамаску в благочестивій християнській сім'ї. До семи років хлопчик був німий, але одного разу після причастя Святих Тайн, почав говорити. В 14 років він прийняв чернечий постриг в обителі святого Сави в Єрусалимі. Відомий своєю чесною життям, святий Андрій був зарахований до єрусалимського кліру, а в часи імператора Юстиніана II став архієпископом міста Гортини на острові Крит. Святитель Андрій написав багато проповідей і богослужбових співів.

Про життя Андрія Рубльова, іконописця, дуже мало відомостей. Відомо, що він народився у другій половині XIV століття і увійшов в історію завдяки своєму таланту іконописця, його роботи мають дуже велику цінність. Він створив відому ікону "Трійця".

Князь Андрій народився в 1110 році. Він прославився як мудрий державний діяч і сміливий воїн. За віру і любов до Бога і Божої Матері він названо Боголюбським. За життя сприяв поширенню християнської віри, створив понад 30 храмів і встановив свято Покрови Богородиці у православній церкві, Врятував.

Традиції та прикмети дня

У народному календарі 17 липня значиться під назвою Андрій Наливу, так як саме до цього дня в полях наливалися озимі культури і вівсяний колос. Тому селяни в цей день працювали до упаду на полі, перериваючись тільки на прийом їжі. При цьому спочатку наші предки обов'язково годували коней і тільки після цього сідали їсти вівсяну кашу.

Незаміжні дівчата в цей день ворожили на кохання, бо, за народним повір'ями, любовна магія на 17 липня обов'язково принесе успіх.

Наприклад, дівчині, яка мріє скоріше вийти заміж, на Андрія Наливу треба було зварити вівсяний кисіль, з'їсти його і облизати тарілку.

Зазначається, якщо у цей день лив сильний дощ, то в народі його називали "андріївським". Також на Андрія було прийнято проводити обряди закликання дощу. Ще наші предки вірили в прикмети про погоду.

-Який Андрій Наливу — такий і Калинник (11 серпня)"

-Якщо на Андрія з'являються на деревах жовте листя, це віщує ранню осінь.

-Якщо хмари збиваються в купи – до погожих днів, а якщо постійно чути гуркіт грому – буде град.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: