Вхiд на сайт
Авторизацiя

Два роки на службі: патрульна поліція Закарпаття – про проблеми та напрацювання (ФОТО)

Два роки на службі: патрульна поліція Закарпаття – про проблеми та напрацювання (ФОТО)
Молоді й креативні, справедливі та амбітні… Саме такими два роки тому постали представники нової поліції. 29 листопада 2015 року на вірність українському народові присягнули і патрульні поліцейські Ужгорода та Мукачева. За цей час вони набули нового досвіду й усвідомили всю відповідальність обраної професії.

В Управлінні патрульної поліції Ужгорода та Мукачева повідомляють, що за 2 роки служби опрацювали 107 265 викликів, 47 107 з яких за останній рік. Із листопада 2016 до листопад 2017 патрульні винесли 14 362 постанови на суму 3 440 634 гривень, виписали 3213 протоколів, з них 981 за керування у стані сп’яніння та оформили 1025 ДТП без потерпілих.

Однак не всім відомі подробиці справжнього життя поліцейських, у якому – і складні завдання, і небезпечні виклики, і численні переваги обраного шляху. Тож докладніше про це з нагоди другої річниці «Закарпатський кореспондент» поспілкувався з начальником Управління патрульної поліції Ужгорода і Мукачева Юрієм Марценишином.

Два роки на службі: патрульна поліція Закарпаття – про проблеми та напрацювання (ФОТО)


– Окресліть основні зміни, які простежуєте за 2 роки існування патрульної поліції.

– У будь-якій ситуації перше, що ми отримуємо, – це досвід. І часто його сприймають як щось негативне, як присмак, що нагадує про минуле. Проте для патрульних цей досвід став поштовхом, аби зняти «рожеві окуляри» та розставити всі крапки над «і» між уявленнями і реальністю. Нова патрульна поліція стала ще більш відкритою та ближчою до людей, бо упродовж 2-х років ми робимо все, щоб не стояти на місці, не «черствіти», а максимально розвиватися. Як на мене, уже повністю зламали стереотип, що поліція це каральний орган.

– На Вашу думку, чи збільшилася довіра закарпатців до патрульних? У чому це проявляється?

– Залежить від того, з чим порівнювати. Висновки про це доречніше б робити суспільству. З того, що бачимо ми – так: на лінію «102» значно побільшало викликів. Люди звертаються до патрульної поліції з будь-якого приводу, чи то пальне закінчилося, чи машина зламалася та навіть тоді, коли ситуація нас абсолютно не стосується. До першої річниці ми проводили соціологічне опитування на предмет довіри суспільства до нової патрульної поліції, де із 505 опитуваних 61% відповіли, що нам довіряють. Плануємо й цьогоріч провести щось подібне. Можливо, зразком довіри є й те, що суспільство перестало бути байдужим, свідомі громадяни самостійно намагаються утримати правопорушників та викликають патрульних. Мало хто став би ризикувати власним життям та здоров’ям, не будучи певним у тому, що патрульні оперативно приїдуть. А коли до певної ситуації потрібно залучити свідків, люди йдуть на зустріч новій поліції, усвідомлюючи усю серйозність ситуації.

Два роки на службі: патрульна поліція Закарпаття – про проблеми та напрацювання (ФОТО)


– У зв'язку з появою нових вакансій та набором до лав патрульних як змінився штат?

– Коли ми стартували, то штат налічував 289 осіб. Звичайно, упродовж двох років дехто пішов – і це нормально, це природній відбір. Хтось усвідомив усю відповідальність роботи, хтось перевівся чи то до іншого міста поближче до родини чи в інші відділи – людям потрібен кар’єрний ріст. Загалом плануємо збільшити штат, тому зараз і триває набір у лави патрульних Ужгорода та Мукачева. Кожен може спробувати свої сили. Наразі у зв’язку зі створенням нових підрозділів та збільшення території обслуговування (автодорога Міжнародного значення Мукачево – КПП «Лужанка», Мукачево – стаціонарний пост «Велика Копаня») планується розширення штату до 400 осіб.

– Цікавлять і статистичні дані правопорушень. Які тенденції спостерігаєте? Яких порушень найбільше?


– Якщо розглядати з точки зору статистики, то за 2 роки роботи патрульні опрацювали 107 265 викликів, 47 107 з яких за останній рік. Із листопада 2016 по листопад 2017 патрульні винесли 14 362 постанови на суму 3 440 634 гривень, виписали 3213 протоколів. Щодо найпоширеніших правопорушень – то тут, на жаль, перші сходинки посідає керування у стані сп’яніння – 981 протокол за рік (дані за період з 29.11.2016 по 29.11.2017).

Два роки на службі: патрульна поліція Закарпаття – про проблеми та напрацювання (ФОТО)


– А як щодо ситуації на дорогах? Чи поменшало ДТП?


– За 10 місяців 2017 року на території обслуговування УПП в містах Ужгороді та Мукачеві трапилося 1142 автопригод, де 17 осіб загинуло й 254 отримали тілесні ушкодження. Серед найпоширеніших причин скоєння ДТП – порушення правил маневрування, недотримання безпечної дистанції та швидкості. Відповідно до нашої аналітичної довідки найбільше автопригод трапилося у понеділок та середу, а серед видів ДТП основне місце посідає зіткнення транспортних засобів – 52% від всієї кількості.

Позитивним є те, що згідно з проведеним аналізом, спостерігаємо зниження аварійності на вулицях Ужгорода та Мукачева та на автодорозі «Київ-Чоп». Якщо за 10 місяців цього року в Ужгороді трапилися 62 дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими, то минулоріч за цей період їх було – 82, у Мукачеві цього року 34 автопригоди з потерпілими, минулого року – 72.
Ми переконані, що у тенденції зниження аварійності на дорогах є і наша заслуга, ключову роль тут відіграє превентивна діяльність.

Два роки на службі: патрульна поліція Закарпаття – про проблеми та напрацювання (ФОТО)


– Розкажіть про реалізовані проекти.

– Насправді у нас дуже багато проектів, що спрямовані на покращення взаємодії поліції та суспільства, а також із превентивною метою. Це кава-ланч з начальником, фідбек патрульної поліції, робота КОПС (консультативна організація поліції й суспільства). У напрямку взаємодії зі ЗМІ, крім буденних ситуацій, маємо блок проектів «Пізнай патрульну поліцію» – щоденний звіт за добу, відеороз’яснення, «Цифра патрульних»... Уже близько 40 випусків «Патрульних буднів», котрі ми готуємо спільно з телеканалом «УжІнформ». Задля попередження певних правопорушень, автопригод ми проводимо різноманітні флешмоби. До прикладу, нещодавно на Театральній в Ужгороді спільно з ГО «Молодіжні ініціативи Закарпаття» та школярами виготовляли світлоповертаючі елементи, а на вулиці Минайській наголошували водіям про важливість дотримання ПДР.

Управління патрульної поліції в містах Ужгороді та Мукачеві єдине в Україні, під опікою якого є шкільний патруль. Наразі він діє в Ужгородській ЗОШ №10 імені Дойко Габора та Коритнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів (Ужгородський р-н). Робота з дітьми для нас у пріоритеті – декілька разів на тиждень ми відвідуємо різноманітні навчальні заклади, тобто працюємо на випередження, щоб уникнути небажаних ситуації у середовищі майбутнього покоління.

Два роки на службі: патрульна поліція Закарпаття – про проблеми та напрацювання (ФОТО)


– Відомо, нещодавно на Закарпатті гостювали патрульні зі Сходу. Як розвиватиметься Ваша співпраця?

– Так, у рамках навчального візиту ініційованого у рамках програми розвитку ООН до нас приїжджали правоохоронці з Донецької та Луганської областей. Упродовж тижня ми максимально презентували їм наші проекти, реалізовані для співпраці у сфері «нова поліція – суспільство». Найприємніше те, що кожен із них взяв щось для себе й зазначив, що за можливості зробить такий проект у себе. Тобто взаємодіє однозначно є. До слова, у грудні до нас знову приїде група правоохоронців зі Сходу, щоб перейняти наш досвід у сфері співпраці з громадою.

– Отож друга річниця – нагода підсумувати діяльність УПП. Які висновки та плани?

– Створення нової патрульної поліції – рішення, яке однозначно є правильним та виправдало себе. Закладені на старті принципи відкритості й прозорості є основними і сьогодні. Звичайно, усе що ми робимо, має особливу вагу, коли є підтримка суспільства, тільки спільно ми зможемо прийти до того, щоб кожен почувався в безпеці.

Оскільки наш край можна умовно назвати прикордонним, то ми плануємо зміцнити напрямок міжнародної співпраці. Патрульні постійно їздять за кордон, щоб подивитися, як працюють там і почерпнути щось нове для себе. Йдеться про перейняття досвіду європейських колег, безпосереднє його впровадження в нас. Плануємо розширити свої повноваження на все Закарпаття. А найголовніше, те, що у пріоритеті сьогодні – працювати так, щоб кожен почував себе захищено, бо довіра населення – один з основних критеріїв оцінки діяльності.
Юлія МЕДЮХ,
«Закарпатський кореспондент»



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: