Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ініціатори об’єднання територіальної громади на Свалявщині дурять людей обіцянками

Ініціатори об’єднання територіальної громади на Свалявщині дурять людей обіцянками
Довкола процесу добровільного об’єднання територіальних громад на Закарпатті починаються різні інсинуації, в які втягують простих людей. Про це на офіційному сайті повідомляє очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Так, у поданому в обласну держадміністрацію пакеті документів щодо входження п’яти сіл у Полянську об’єднану громаду (Свалявський район) не врахована думка значної частини мешканців с.Павлово, які виступають проти включення їх села в будь-які нові територіально-адміністративні одиниці.

Обговорення процесу майбутнього об’єднання пройшло з мінімальною кількістю місцевих мешканців, при цьому людей відверто дурили обіцянками, наче в об’єднаній громаді будуть підвищуватися пенсії та знижуватися тарифи за комунальні послуги. Ці факти підтвердилися в ході поїздки на Свалявщину працівників облдержадміністрації.

Тому у випадку з Полянською об’єднаною громадою порушено один із ключових принципів «Закону про добровільне об’єднання територіальних громад в Україні» – добровільність. Утім, мешканці «Полянського куща» на Свалявщині можуть створити об’єднану територіальну громаду в іншій конфігурації, учасники якої висловляться за створення нової адміністративно-територіальної одиниці. Відповідний пакет документів, оформлений у відповідності до законодавства, буде схвалений обласною державною адміністрацією.

Що стосується Нижньоселищенської громади, то фінансові розрахунки вказують, що дане територіальне об’єднання не зможе забезпечити себе необхідними коштами. Освітня й медична субвенції, яку мають виділити громаді в разі її створення, покриватиме тільки зарплату педагогічних та медичних працівників. Решта витрат – комунальні послуги, зарплата техпрацівників, поточні ремонти, утримання шкільних автобусів та автомобілів швидкої допомоги тощо – залишаються незабезпеченими. Тільки на цей рік нестача коштів у разі створення громади складе п’ять мільйонів гривень, а на наступний рік ця сума перевищить десять мільйонів гривень. Тому Нижньоселищенська громада в разі створення виявиться неплатоспроможною. Нагадаємо, що Хустський район на Закарпатті є найбільш дотаційним з усіх районів Закарпаття – 92 відсотки.

– Досвід існування територіальних об’єднаних громад на Закарпатті вказує, що такі адміністративні одиниці можуть функціонувати як успішно (Тячівська об’єднана громада, щодо якої немає жодних проблем), так і проблемно (Вільховецька громада, в якої через суд доводиться «вибивати» кошти на медичну допомогу другого рівня), – зазначає голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Тому обласна державна адміністрація закликає здійснювати об’єднання громад за прикладом Тячева – довкола платоспроможного центру, який здатен забезпечити необхідними коштами прилеглі населені пункти.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: