Вхiд на сайт
Авторизацiя

З перших вуст: коли на площі Петефі закінчиться ремонт та в яких будинках Ужгорода планують реконструкції

З перших вуст: коли на площі Петефі закінчиться ремонт та в яких будинках Ужгорода планують реконструкції
За останні кілька років в Ужгороді чи не щотижня спалахує черговий архітектурний скандал. То у міському парку розбудовують церкву, то планують забудувати ділянку позаду драматичного театру, а то мають наміри реконструювати ту чи іншу історичну будівлю. Усі подібні факти тривожать, як громадських активістів, які виступають за збереження історичної та культурної спадщини, так і самих містян, яким зовсім небайдуже, як виглядатиме їхнє місто. Поточних ремонтів та реконструкцій в Ужгороді наразі теж чимало. Коли це все закінчиться та як, приміром, виглядатиме відремонтована площа Петефі? Закарпатський Кореспондент ставив різні нагальні питання головному архітектору міста Ужгорода Олегу Боршовському.

- Хочеться почати з простого: скільки будівель в Ужгороді наразі є пам`ятками архітектури та скільки із них є паспортизованими?

- Для того, аби почати робити паспортизацію пам`яток, потрібно розробити програму, над якою ми зараз і працюємо за дорученням міського голови. Вона розробляється для того, аби ми могли зробити паспортизацію пам`яток національного значення, місцевого значення та зробити науково-робочі проекти щодо нововиявлених пам`яток. По місту зараз також встановлені межі історичного ареалу, куди входять як різні цінні й історичні забудови, так і об`єкти, які не несуть особливої цінності, але також попадають за своїм розташуванням у цей історичний ареал.

- Уже майже рік площа Петефі знаходиться у "розібраному" стані. Що саме там роблять і чи є якісь приблизні дати завершення ремонтних робіт?


З перших вуст: коли на площі Петефі закінчиться ремонт та в яких будинках Ужгорода планують реконструкції


- У вересні 2017-го року на площі Петефі почалися роботи із заміни інженерних комунікацій. Каналізаційні комунікації перебували у незадовільному стані, від мешканців прилеглих будинків було багато скарг через підтоплення підвальних приміщень. Зараз роботи із заміни комунікацій знаходяться вже на стадії завершення і робітники вже почали перекладати бруківку на пішохідній зоні. Проектом передбачена однорівнева пішохідна зона, посадження дерев та облаштування тротуарів із гранітної плитки. Також плануємо зробити велодоріжку, яка буде проходити від пішохідного моста до пішохідного переходу до скверу. Крім цього на площі Петефі будуть встановлені вуличні ліхтарі. Плюсом є те, що після завершення ремонтних робіт площа Петефі стане пішохідною. Роботи плануємо завершити вже у вересні цього року, до Дня міста.

- Майже рік тому в Ужгороді почали реконструкцію будинку Фунданича. Знаємо, що чимало містян були проти таких дій, потім були суди... Що зараз відбувається із будинком Фунданича?


З перших вуст: коли на площі Петефі закінчиться ремонт та в яких будинках Ужгорода планують реконструкції


- Будинок Фунданича - це об`єкт, який мав стати нововиявленим об'єктом культурної спадщини на підставі наказу від 2011 року, який був виданий управлінням культури області. Коли ми видавали забудовникам містобудівні умови й обмеження, ми зазначали, що перший поверх будівлі має бути збережений, а надбудова має відповідати даній стилістиці, але забудовник проігнорував наші домовленості. На сьогодні тривають судові розгляди, відкрите кримінальне провадження, правоохоронні органи шукають винних. Мені відомо, що суд скасував ту частину наказу від 2011 року, де було вказано, що будинок Фунданича є нововиявленим об`єктом культурної спадщини. На території будинку Фунданича зараз тривають будівельні роботи. Ми бачимо, що об`єкт матиме не той вигляд, який був затверджений на комісії містобудівної ради. Це питання вже стосується Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю та Управління культури Закарпатської ОДА.

- Багато кого турбує те, що наразі відбувається із будівлею кінотеатру "Ужгород". У мережі з`явилася інформацію про руйнування порталу кінотеатру...


З перших вуст: коли на площі Петефі закінчиться ремонт та в яких будинках Ужгорода планують реконструкції


- Не можу сказати, що там відбувається, адже це приватна власність, ми не можемо туди навіть зайти. Крім того, коли там тільки розпочалися якісь роботи, ми підняли документи, які були надані Управлінням архітектури ще до того, як я зайняв цю посаду, тоді Управлінням було видано містобудівні умови і обмеження щодо реконструкції даного об`єкту. Ми написали звернення до власника цієї будівлі, аби вони проінформували нас стосовно того, які саме роботи там планують проводити. Нам відповіли, що ніяких будівельних робіт там наразі не проводять, а лише ліквідовують наслідки замокання покрівлі даху, тобто проводять поточний ремонт. Однак ми бачили, що близько року тому із кінотеатру вивозили якісь речі, тобто у середині будівлі щось демонтували, але потрапити туди ми не можемо. Зараз якісь видимі будівельні роботи у кінотеатрі не проходять.

- Тиждень тому серед містян розгорівся ще один скандал. Стосується він реконструкції будівлі колишнього Краєвого суду на площі Народній, 5. Відомо, що будинок був збудований Адольфом Лібшером, чеським архітектором. Там і справді планують розбудувати мансарду зі встановленням вікон на даху та замінити сірий етерніту на теракотову черепицю?


З перших вуст: коли на площі Петефі закінчиться ремонт та в яких будинках Ужгорода планують реконструкції


- У тій будівлі планують розмістити адміністративний суд Закарпатської області. Цей об'єкт знаходиться в історичному середовищі і є пам'яткою архітектури місцевого значення, тому від Управління архітектури Ужгородської міської ради не надаються містобудівні умови та обмеження. Львівська організація займалася проектною документацією стосовно реставрації цього об'єкту і ними було запропоновано розглянути можливість облаштування кабінетів у межах горища даху. Це питання обговорювалося на консультаційній раді, де були присутні фахівці історики, мистецтвознавці, архітектори тощо. Саме тоді було прийнято проект реконструкції цієї будівлі. Зараз ми бачимо, що покрівля будинку виготовлена з етерніка сірого кольору, який уже знаходиться у незадовільному стані і його наразі не використовують, тому проектантами було запропоновано використати черепицю "бобровий хвіст" цегляного кольору або керамічну квадратну черепицю сірого кольору. Більшість фахівців погодили використання черепиці цегляного кольору, адже навколо є історично сформована забудова, і решта будинків навколо цього об'єкту мають покрівлю цегляного кольору. Тут не йде мова про добудову мансарди, тобто все залишається під тими кутами, які є, але буде виконана заміна покрівлі та встановлені велюксові вікна

- Ще один будинок, що по вулиці Довженка, 5, будівля колишнього військового управління. Там тривають якісь реконструкційні роботи. Що саме там відбувається?


- Там ситуація така, що власники квартир, які розташовані у межах горища цього будинку, мали всі необхідні документи ще з 2015-о року, захотіли зробити дворівневі квартири. Ми погодили їм паспорт упорядження фасаду і роботи щодо перепланування реконструкції даних квартир, але ніхто не надавав їм дозволів на заміну покрівлі даху та проведення ремонтних робіт на фасаді. Зараз цим питанням займається Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю.

- Що буде із площею позаду драматичного театру?


З перших вуст: коли на площі Петефі закінчиться ремонт та в яких будинках Ужгорода планують реконструкції


- Найближчим часом відбудеться представлення конкурсних проектів, які будуть розроблятися певними архітектурними фірмами. земельна ділянка позаду драматичного театру не надавалася рішенняя міської ради, а була придбана з аукціону. Там збудують будівлю громадського призначення, тобто там не збудують житловий будинок. Це буде громадська споруда, можливо, готель чи який-небудь комерційний об'єкт. Цікаво, що ця земельна ділянка за документами не може бути забудована більше, ніж на 60 відсотків і сама споруда не має бути вище чотирьох поверхів.

Ольга Беца, Закарпатський Кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: