Вхiд на сайт
Авторизацiя

Телемедицина та високі зарплати: які нововведення очікують лікарів та пацієнтів у селах

Телемедицина та високі зарплати: які нововведення очікують лікарів та пацієнтів у селах
У вівторок, 14 листопада, депутати ухвалили законопроект, який визначає основні принципи розвитку медицини в сільській місцевості. Які нововведення і зміни плануються в медицині в селі.

У МОЗ повідомили, що наразі в селах працює 4 тис. амбулаторій і ще 13 тис. фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП).

"Але туди не хочуть їхати лікарі - в селах медицина фінансується за залишковим принципом. Наприклад, в 71% ФАПів немає водопостачання, а в 82% амбулаторій - санвузлів", - повідомили в прес-службі відомства.

Згідно з новим законом, протягом двох років повинні виділити 5 млрд грн на медичну інфраструктуру в селах. Ці гроші підуть на будівництво нових амбулаторій, де лікарі зможуть жити з сім'ями, закупівлю автомобілів для медиків і оновлення обладнання.

Проблему кадрів уряд хоче вирішити стимулами для молодих фахівців. Згідно із законом, місцева влада зобов'язана надаватимуть їм житло, транспорт і навіть оплачувати мобільний зв'язок. Лікарям дозволять оформити пільгову іпотеку, а в деяких випадках навіть оплатять частину вже взятого кредиту. Лікарям, які поїхали до села пропонують оплачувати інтернатуру і стажування за кордоном.

Частина грошей піде на прокладення швидкісного інтернету, який необхідний для впровадження телемедицини. За новими правилами, лікар зможе проконсультувати хворого за допомогою відеоконференції або просто обмінюючись даними по електронній пошті. Головлікар "Медцентра телемедицини" при Міністерстві охорони здоров'я Віталій Осташко розповів журналістам, що телемедицина вже працює в багатьох областях, а закон просто дозволить поширити систему на всю країну.

"Телемедицина забезпечить дистанційне спілкування пацієнта з сімейним лікарем. Для цього передбачено наявність у сільській амбулаторії переносної діагностичної системи - прилад може знімати і передавати дистанційно ЕКГ, аналізи сечі і крові, вимірювання артеріального тиску та частоти пульсу, - пояснює він. - У свою чергу сімейний лікар отримає можливість самостійно дистанційно проконсультуватися у будь-якого вузького фахівця або навіть зібрати віртуальний консиліум. Для цього є працююча з 2015 року електронна система. Це захищена, закрита корпоративна система, якою можуть користуватися тільки медики. Вона дозволить не тільки отримувати консультацію в найкоротші терміни, але і не направляти кудись хвору людину, що не має можливості їздити по лікарнях ", - розповів Осташко.

Член громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я, лікар Євген Гончар вважає, що лікарів в села поверне високий дохід.

"Багато хто готовий поїхати працювати в села, якщо їм запропонують там дохід в 15 тис. грн. Особливо якщо це неподалік від місця їх народження. Якщо ж говорити про тих лікарів, які народилися і все життя прожили в містах ... Їх в сільську місцевість залучити складніше, але теж можливо. Тут, звичайно ж, обов'язково пристойне житло, автомобіль і дохід в 1,5-2 рази вище, ніж на нинішньому місці роботи. Орієнтовно, близько 15-20 тис. грн", - розповів Гончар.

Однак Гончар додає, що в пріоритеті у МОЗ повинно бути скоріше "повернення" фахівців на місце їх народження.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: