Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Австрії прийняли закон про перехід на 100% електроенергії з ВДЕ до 2030 року

В Австрії прийняли закон про перехід на 100% електроенергії з ВДЕ до 2030 року
Національна рада Австрії (нижня палата парламенту) більшістю голосів прийняла Закон про розширення використання відновлюваних джерел енергії (Erneuerbaren-Ausbau-Gesetz, скор. EAG)

На початку 2020 року коаліційний уряд Австрії представив Урядову програму, в якій містилося багато завдань і заходів в галузі енергетики та клімату. Програма передбачала, що до 2030 року вся споживана в країні електроенергія має генеруватися з відновлюваних джерел. Для цього і був сформульований відповідний законопроект, який минулого тижня схвалили парламентарії.

Державний секретар Австрії Магнус Бруннер підкреслив важливість події: «Ми будемо першими в Європі, хто обійдеться без викопного палива і ядерної енергії».

Слід зазначити, що для вступу в силу закон повинен ще бути схвалений Федеральним радою (верхньою палатою парламенту), відповідне засідання якого заплановано на 14 липня.

Відповідно до закону, до 2030 року потреби Австрії в електроенергії повинні на 100% задовольнятися за рахунок ВДЕ. Для досягнення цієї мети потрібно додаткове вироблення електроенергії об'єктами ВДЕ в обсязі 27 ТВт*год на рік до 2030 р., в тому числі 11 ТВт*год генерації сонячних і 10 ТВт*год вітрових електростанцій, 5 ТВт*год ГЕС і 1 ТВт*год об'єктів, працюючих на основі сировини біологічного походження. Тобто за десять років передбачається істотно, приблизно на 50% збільшити генерацію ВДЕ-електроенергії. При цьому найбільше має зрости сонячна енергетика, її вироблення, як заплановано, зросте майже в дев'ять разів. Для цього до 2030 року встановлена ​​потужність сектора повинна скласти приблизно 10-11 ГВт.

Не можна сказати, що перехід на 100% ВДЕ є для Австрії надскладним завданням, оскільки гідроенергетика виробляє близько 60% електроенергії (2019 рік). Останню вугільну електростанцію країни закрили в минулому році. Тому весь «енергетичний перехід» в електроенергетиці тут зводиться до згортання газової генерації (приблизно 15% вироблення). Для цього уряд буде, зокрема, стимулювати впровадження «зеленого газу і водню».

Примітно, що закон має явну соціальну спрямованість. Від оплати надбавок за «зелену» енергію звільнені домогосподарства з низькими доходами. В цілому близько 550 тис. домогосподарств не платитимуть або (в залежності від доходу) будуть платити максимум 75 євро на рік.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: