Вхiд на сайт
Авторизацiя

ЄС представив стратегію сталого фінансування для боротьби зі зміною клімату

ЄС представив стратегію сталого фінансування для боротьби зі зміною клімату
Європейська комісія презентувала стратегію сталого фінансування для боротьби зі зміною клімату, європейський стандарт "зелених" облігацій.

ЄК також прийняла делегований регламент щодо розкриття фінансовими та нефінансовими компаніями інформації про ступінь стабільності їх діяльності.

"Стратегія сталого фінансування є ключем до залучення приватного фінансування для досягнення наших цілей у сфері клімату та вирішення інших екологічних проблем, - зазначив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. - Ми також хочемо створити можливості сталого фінансування для малого та середнього бізнесу».

Як наголошується у документі, стабільність роботи компаній є головною рисою відновлення ЄС після пандемії COVID-19, і фінансовий сектор буде відігравати ключову роль у процесі досягнення цілей Європейського "зеленого" курсу.

Нова стратегія сталого фінансування спрямована на підтримку фінансування переходу до сталої економіки, пропонуючи комплекс заходів у чотирьох сферах: фінансування перехідного періоду, підвищення інклюзивності малих і середніх підприємств і споживачів, підвищення стійкості і вкладу фінансової системи, а також розробка міжнародних ініціатив і стандартів сталого фінансування поряд з підтримкою країн-партнерів ЄС.

Крім того, Єврокомісія запропонувала свою версію європейського стандарту "зелених" облігацій у рамках реалізації стратегії Green Deal. Відзначається, що таке регулювання допоможе уникнути "зеленого відмивання" грошей (greenwashing) і встановить "золотий стандарт" того, як компанії і державні органи можуть використовувати "зелені" облігації для залучення коштів на ринках капіталу.

"Емітенти матимуть надійний інструмент для демонстрації того, що вони фінансують справді "зелені" проекти, які відповідають таксономії ЄС. А інвестори, які купують облігації, зможуть легше оцінювати, порівнювати і довіряти, що їх інвестиції стійкі, тим самим знижуючи ризики, пов'язані з "зеленим відмиванням", – пояснюється у повідомленні.

Єврокомісія також прийняла делегований регламент, що доповнює статтю 8 Положення про таксономію, який вимагає від фінансових і нефінансових компаній надавати інвесторам інформацію про екологічні характеристики їх активів і економічної діяльності, в тому числі інформацію про капітальні та операційні витрати, пов'язані з екологічно стійкою економічною діяльністю. Як зазначається, ринки та інвестори потребують ясної і порівнянної інформації про сталий розвиток, щоб запобігти "зеленому відмиванню".

Делегований регламент буде переданий на розгляд Європейського парламенту і Ради ЄС.

Як повідомлялося, для прискорення енергетичного переходу Єврокомісія розробила першу в світі класифікацію екологічно стійких видів діяльності - "зелену" таксономію ЄС. Перша її частина була опублікована 21 квітня і набуде чинності у січні наступного року.

"Зелена" таксономія ЄС заснована на наукових критеріях системи, що визначає для інвесторів ті види діяльності, які дозволять здійснити декарбонізацію економіки.
Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: