Вхiд на сайт
Авторизацiя

ЄС використовуватиме газотранспортну систему України для експорту «зеленого» водню

ЄС використовуватиме газотранспортну систему України для експорту «зеленого» водню
Українська газотранспортна система стане частиною транспортного коридору для експорту водню в ЄС.

Про це заявили представники галузевої ініціативи European Hydrogen Backbone (EHB), яка об'єднує 23 газові інфраструктурні компанії ЄС.

В рамках розвитку інфраструктури для сприяння декарбонізації група EHB пропонує перебудувати під водень ряд трубопроводів, що з'єднують ринки Євросоюзу з країнами-експортерами газу.

Оператори ГТС з Польщі та Угорщини відзначили наміри адаптувати вже існуючу газотранспортну інфраструктуру для інтеграції майбутніх українських виробників водню з країнами Центральної та Східної Європи.

ЄС використовуватиме газотранспортну систему України для експорту «зеленого» водню

Аналогічну готовність підтвердили оператори газотранспортних систем Словаччини та Чехії. «У своїй стратегії оператор ГТС враховує потенціал розвитку водню і ми активно вивчаємо цей інноваційний напрямок, – зазначив Павло Станчак, заступник генерального директора з розвитку і трансформації оператора ГТС України. - Зараз ми співпрацюємо з європейськими операторами для того, щоб врегулювати всі технологічні, регуляторні та економічні аспекти транспортування водню з метою енергетичного переходу до безвуглецевої енергетики».

Середньорічне виробництво «зеленого» водню в Україні може скласти понад 5 млрд м3.

Група учасників EHB представляє бачення інфраструктури водневих трубопроводів протяжністю 39,7 тис. км в 21 країні: 69% запропонованої водневої мережі складається з адаптованих існуючих газотранспортних мереж, а 31% – нова інфраструктура, необхідна для підключення нових виробників. За твердженням учасників EHB, до 2035 року природний газ і водень зможуть конкурувати за одну і ту ж трубопровідну інфраструктуру.

Джерело.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: