Вхiд на сайт
Авторизацiя

Редис — по 60 грн, капуста — по 40. Стали відомі причини високих цін на ранні овочі

Через велику вологість землі затримується на два тижні і посадка білої, червоної та ріпчастої цибулі.

Редис — по 60 грн, капуста — по 40. Стали відомі причини високих цін на ранні овочі

На ціну впливає все: тарифи на електроенергію, оплата праці найманих працівників, відсутність ринків збуту під час карантину, зростання цін на тепличні матеріали, але передусім — погода.

Причиною високих цін на ранні овочі є несприятливі погодні умови на півдні України і, як наслідок, часткова втрата врожаю. Про це пише agronews.ua.

Так, на Миколаївщині під час заморозків озима цибуля, плантації суниці садової та малини вимерзли в середньому на 30–40 %, а в деяких господарствах — на 100 %. Про це розповів Олег Калінін, фахівець із розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва в Миколаївській області та фонду LASKA.

«З початку березня декілька разів на ґрунті температура опускалася до мінус 3–4 °С, раз — до мінус 12 °С. Тож не дивуйтеся, що ціни на редис і молоду капусту зараз настільки високі, — зазначає Едуард Дембінов, фахівець із розвитку плодоовочевого ринку. — Торік у цей час оптова ціна редису становила дві гривні за кілограм, і виробники масово викидали овочі у посадках біля ринку у Великих Копанях (Херсонська область), а сьогодні редис оптом коштує 35–38 гривень».

На півдні країни через дощову погоду, яка тримається вже декілька тижнів, досі масово не висадили картоплю у відкритий ґрунт. Через велику вологість землі затримується на два тижні і посадка білої, червоної та ріпчастої цибулі. Тож на врожай цих культур слід очікувати не в середині літа, а вже в серпні.

Плодоовочівники кажуть, що на ціну вплине і підвищення тарифів на електроенергію, бо всі види упаковки стануть дорожчими: сітки, ящики, коробки.

Цього року спостерігається різкий стрибок цін на агроволокно, тепличну плівку, подорожчали насіння, добрива, пально-мастильні матеріали. Послуги сезонних працівників також стали дорожчими на 10–15 гривень і становлять 45–50 гривень за годину роботи.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: