Вхiд на сайт
Авторизацiя

Регулятор змінив правила розрахунку за газ для населення. Як ми тепер платитимемо?

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила, що всіх побутових споживачів газу автоматично переведуть на річний контракт із 1 травня. Таке рішення ухвалили на засіданні регулятора 7 квітня.

Регулятор змінив правила розрахунку за газ для населення. Як ми тепер платитимемо?

За словами глави НКРЕКП Валерія Тарасюка, таке нововведення позбавить споживачів від «цінової турбулентності». Ціна буде однаковою, починаючи з 1 травня і до 30 квітня 2022 року.

Тобто постачальники встановлять ціну на газ, яка діятиме для їхніх клієнтів упродовж року. За рішенням нацкомісії, усі газопостачальні компанії повинні до 25 квітня опублікувати на своїх сайтах ціни на газ для населення за річним контрактом.

За словами Тарасюка, регулятор, попри принцип вільного ціноутворення на річний продукт, буде контролювати цінову політику постачальників.

У НКРЕКП зазначили, що протягом дії річного контракту постачальникам не заборонено змінювати ціну в бік зниження, але заборонено збільшувати її.

Варто пам'ятати, що в Україні працює ринок газу, тому якщо вас не влаштовує ціна або інші умови вашого постачальника, ви можете змінити його.

Що передувало?

Уряд після масових протестів встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр (зараз тариф становить від 6,99 до 10,8 гривні). Така ціна діяла з 1 лютого й до 31 березня, згодом її продовжили до 1 травня. Крім того, НКРЕКП знизила максимальний тариф на розподіл (доставлення) газу до 1,79 гривні за кубометр.

Проте фіксована ціна не вписується в модель вільного ринку газу, тому це був лише тимчасовий захід (який, зокрема, порушує наші зобов'язання перед МВФ). Тож тепер Україна повертається до ринкового ціноутворення, однак якщо раніше постачальники могли змінювати ціну на газ кожного місяця, то тепер «за замовчуванням» діятимуть річні контракти.

Якщо ж ви захочете повернутися до місячних тарифів, ви можете це зробити, подавши заявку своєму постачальнику. Але якщо потім ви знову захочете повернутися до річного контракту, постачальник має право вам відмовити.

Громадське
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: