Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ужгородська колекція міні-скульптур поповниться незвичним екземпляром (ВІДЕО)

Ужгородська колекція міні-скульптур поповниться незвичним екземпляром (ВІДЕО)
Кілька років тому цю подію дослідив й описав ужгородський історик Йосип Кобаль.

"Працюючи у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї (нині Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького) та досліджуючи архіви, в одній зі старих угорських газет я натрапив на згадку про цю подію. Почав детальніше її досліджувати, адже, хоч минуло й понад 100 років, виступ шоу "Дикий Захід Баффало Білла" й досі залишається наймасштабнішою розважальною подією в історії міста. Втім, Ужгород про це не знав, ніхто раніше про це не писав. Тому я намагався зібрати максимальну кількість відомостей про європейський тур Баффало Білла, зокрема й вистави в Ужгороді" – згадує історик Йосип Кобаль.

Зі своїм шоу команда Баффало Білла об'їздила усю Америку та Європу. Поряд із столицями, зупинялися й у невеличких містечках. 27 червня 1906 року легендарну виставу, участь в якій взяли сотні представників різних народів світу і величезна кількість тварин змогли побачити й ужгородці.

«Про цю цікаву історичну подію в Ужгороді мало хто знає. Тож ми вирішили увіковічити її в уже традиційно ужгородському стилі мініскульптур. Довкола ідеї об’єдналися наші місцеві митці. І уже скоро зможемо подарувати ужгородцям й гостям міста цікаву і незвичну композицію в бронзі» - каже Віра Півень, керівниця Фонду Андрія Півня, за сприяння якого була створена мініскульптурка.

А оживила історичних персонажів шоу «Дикий Захід Баффало Білла» місцева скульпторка Емма Русин. Розповідає, натхнення шукала в архівних світлинах Баффало та учасників шоу.

«Це не просто скульптурка, а ціла композиція. Я перечитала величезну кількість інформації, переглянула всі можливі архівні фотографії, аби не лише зобразити персонажів, а передати їх характери, особливий образ кожного. Особисто мені дуже припав до душі індіанець Сидячий Бик – національний народний герой США. Щось є у ньому особливе. Тому робота над цим персонажем запам’яталася найбільше» - ділиться враженнями скульпторка Емма Русин.

Мінікомпозиція «Дикий Захід Баффало Білла» стане першою «розмовляючою» фігуркою в Ужгороді. Баффало Білл заговорить добре відомим ужгородцям, а, особливо, ужгородській малечі голосом. Шоу-мена озвучить Микола Карпенко, актор Закарпатського академiчного обласного театру ляльок «БАВКА».

«Я колись чув про це шоу, але навіть не здогадувався, що воно гастролювало і у нашому місті. Тому, мені дуже приємно, що Баффало Білл заговорить саме моїм голосом, і що я тепер теж причетний до історії Ужгорода» - зазначає актор Микола Карпенко.

Наразі організатори чекають на необхідні дозволи для встановлення скульптурки. Тож вже скоро ужгородці зможуть побачити ще одну культурно-туристичну «родзинку» у нашому місті.


Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: